Çocuğunuzun ailenizin sevimli tüy yumaklarının peşine takılmasına şaşmamalı. Sonuçta, hangi küçük çocuk etrafta dolanan, havlayan ya da mırlayan gerçek ebatlarda bir pelüş oyuncağa karşı koyabilir ki? Evde minik bir dostun olması, çocuğa hayvanla ilgili sorumlulukların verilmesi, onun arkadaşlığıyla ve sevgisiyle büyüme fırsatı sunarken bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Elbette buradaki sorun, yürümeye başlayan çocuğunuzu kedi ve köpeği kovalamaya neyin motive ettiğini anlayabilmenize rağmen, Dr. Dolittle'ın hayvanlarla konuşma yeteneğine sahip olmadığınız sürece, bu küçük insanın neden tüylerini çekiştirip durduğunu ve gözlerini oyduğunu onlara açıklamanızın hiçbir yolu yoktur. Eğer köpeğiniz hırlayıp dişlerini gösteriyorsa ve kediniz tıslayıp tırnaklarını ortaya çıkarıyorsa, onları kolay kolay suçlayamazsınız.
Durum böyleyken, çocuğunuzun ısırılmasını veya tırmalanmasını önlemek için sizin dikkatli olmanız ve temel evcil hayvan güvenliği kuralları hakkında bazı bilgiler edinmeniz gerekecektir. İşte huzurlu (ve de güvenli) bir evcil hayvan ve çocuk evinin bazı anahtarları:
Evcil hayvanlar ve çocuklar için ilk kuralı aklınızdan çıkarmayın: Hayvan ne kadar tatlı ve nazik olursa olsun, yürümeye yeni başlayan bir çocuğu asla bir köpek veya kedi ile yalnız bırakmayın.
Evcil hayvanınızı ve çocuğunuzu birbirinden ayrı yerlerde tutun. Köpeğinizi çocuğunuzun bulunduğu odadan uzak tutmak için bir bebek kapısı kullanabilirsiniz. Hatta daha da iyisi, çocuğunuzla arasına mesafe koymanız gereken durumlarda köpeğinizi kafese koyabilirsiniz. Bu sadece ikisini ayırmak için etkili bir yol olmakla kalmaz, köpeğiniz de muhtemelen bunu memnuniyetle karşılayacaktır: Etrafta kovalandığı için stresliyse, kafesi güvenli bir sığınak gibi hissedecektir.
Köpeğinize yeni numaralar öğretin. İyi davranmasını sağlayacak numaralar yani. En azından bu basit komutlara yanıt vermelidir: "Otur", " Yat", " Bekle", "Gel" ve "Bırak" (birinin üzerine atlarsa dört ayak üzerine geri dönmesi gerektiğini gösteren bir işaret). Yavruyken onu eğitim için okula götürmemiş olsanız bile, temel bilgileri öğrenmesi için çok geç değildir. Veterineriniz köpeğinizin cinsine, mizacına ve yaşına uygun bir eğitmen bulmanıza yardımcı olabilir. (Bir kediye uslu durmayı öğretmek daha zordur, ancak kediler genellikle kendilerini tehdit altında hissettiklerinde kaçarlar.)
Çocuğunuza da bazı evcil hayvan kurallarını öğretin. 2 yaşındaki bir çocuk bile kedi ve köpeklerle ilgili bazı basit gerçekleri ve en azından onların etrafında nasıl davranması gerektiğini anlamaya başlayabilir:
Sakinlik önemlidir. Zıplamak ve bağırmak bir köpeği kızdırıp hırçınlaşmasına neden olabilir (özellikle de çabuk sinirlenen bir türse), bu nedenle yürüme çağına gelen çocuğunuza evcil hayvanınızın yanında daha sakin konuşması gerektiğini öğretin. Aynı şekilde, çocuğunuzun köpekle sert oynamasına veya ip çekme oyunu oynamasına da izin vermeyin. Kediler de sert davranışlardan hoşlanmazlar ve bu davranışlar karşısında saklanırlar. Çocuğunuza kediyi köşeye sıkıştırmamasını öğretin, aksi takdirde ona saldırabilir.
Ortalıkta gizlice dolaşmaya da izin vermeyin. Çocuğunuza köpeğinizin arkasından değil, yanından yaklaşması gerektiğini öğretin.
Av köpekleri sarılmayı ve öpülmeyi sevmez. Başlarının okşanmasından da hoşlanmazlar. Hatta üzerlerine uzanan küçük bir el bile tehdit edici olabilir. Bunun yerine köpeğinizin sırtını veya yanlarını nasıl nazikçe okşayacağını gösterin.
Kediler dört patisinin de yerde olmasını tercih eder. Eğer çocuğunuz sürekli kediyi taşımaya çalışıyorsa, kediciğin taşınmaktan (ya da gezdirilmekten) hoşlanmadığını, ancak sırtının ya da yan tarafının okşanmasından hoşlandığını ve hatta bunu göstererek mırlayabileceğini açıklayın.
Uyuyan köpekleri rahat bırakmak en iyisidir. Çocuğunuza köpeğiniz uyurken yalnız bırakılması gerektiğini açıklayın. Aynı kural, yemek yiyen herhangi bir hayvan veya oyuncağını kemiren bir köpek için de geçerlidir: Yiyeceklerine ya da kemiklerine karşı korumacı davranmaları kaçınılmazdır ve her şeyden önce kendilerinin olan bir şeye uzanan eli ısırabilirler.
Bir kedinin kuyruğu çok şey anlatır. Kuyruğunu hızla ileri geri sallıyorsa, kendisiyle uğraşılmasını istemiyor demektir. Kediciğinizi bunu yaparken görürseniz, çocuğunuza bunu gösterin ve kedinin kuyruğunu böyle salladığında yalnız kalmak istediğini açıklayın.
Ailenizin miniği ve tüylü dostunuzla birlikte yaşayacağınız mutlu günler dileriz!