Çocuk doğurduktan sonra ne kadar sürede hamile kalabileceğinizi, süt verirken ne zaman adet göreceğinizi ve emziren arkadaşlarınızdan duymuş olabileceğiniz gibi emzirmenin gebe kalmanızı gerçekten engelleyip engellemeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz.

İşte bir sonraki hamileliğinizin güvenli ve sizin tercih ettiğiniz şekilde gerçekleşmesini sağlamaya yardımcı olmak için bilmeniz gerekenler.

Doğum Yaptıktan Sonra Ne Kadar Sürede Hamile Kalabilirsiniz?

Doğum sonrası ilk adet döneminizden önce hamile kalmanız mümkündür; bu dönem, yalnızca emzirip emzirmediğinize bağlı olarak, doğumdan sonraki 4 hafta kadar önce veya bebek geldikten sonraki 24 hafta kadar sonra (veya daha sonra) gerçekleşebilir.

Doğum Sonrası İlk Regl Döneminizden Önce Hamile Kalabilir misiniz?

Evet, hamilelik sonrası ilk adet döneminizden önce hamile kalabilirsiniz. Bazı kadınların ilk adetleri kısırdır, yani ilk döngüleri sırasında yumurtlamazlar. Diğerleri ise adet görmeden önce yumurtlarlar, bu da pedlerini hiç açmadan hamilelikten hamileliğe geçebilecekleri anlamına gelir.

Hangisinin önce geleceğini bilmediğiniz için, (adet mi yoksa yumurtlama mı) bir sonraki hamileliğinizi planlamayı istiyorsanız doğum kontrolü mantıklı olacaktır.

Doğum Yaptıktan Sonra Hamile Kalma Şansınız Nedir?

Doktorunuz muhtemelen bebeğinizi doğurduktan 4 ila 6 hafta sonra tekrar seks yapmaya başlamanız için size onay verecektir. Emzirmeyen kadınlarda adet dönemi genellikle doğumdan 6 ila 12 hafta sonra başlar.

Emziren annelerin çoğu ilk 3 ila 6 ay boyunca adet görmezken, bazıları ilk adetlerini bebek doğduktan yaklaşık 9 ay veya sonrasında görürler. Bazı kadınlar daha erken gebe kalabilirken, diğerleri daha geç yumurtlamaya başlar.

Eğer bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız, doğumdan sonra hamile kalma olasılığınızı belirlemek neredeyse imkansızdır. Bunun nedeni, her kadının vücudunun farklı olması ve doğum sonrası ilk yumurtlama zamanının öngörülememesidir.

Emzirirken Regl Olabilir Misiniz?

Emzirirken regl olmanız mümkündür, ancak bu ihtimal ve süreç çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir.

Vücudunuzun anne sütü üretmesini sağlayan hormonlar, vücudunuzun yumurtlamasını sağlayan hormonları üretmesini engelleyebilir. Bu, bazı kadınların emzirirken adet görmediği anlamına gelir. Diğerleri ise doğum sonrası ilk adetlerini doğumdan sonraki aylarda görürler.

Emziren annelerin en erken doğumdan 6 hafta sonra veya doğumdan sonra 18 ay kadar geç adet gördükleri bilinmektedir. Emziren kadınların adet dönemleri, emzirmeyenlere göre genellikle daha geç başlar.

Sık ve özel emzirme (yani bebeğinizin tüm beslenmesi için anne sütüne ihtiyaç duyması) genellikle yumurtlamayı uzun süre geciktirir. Emzirmeler arasında birkaç saatten fazla zaman olursa yumurtlamaya başlama ihtimaliniz artacaktır.

Mama takviyesi yapmak, katı gıdalara başlamak, emzirmeden geceyi geçirmek ve hatta emzirmek yerine süt sağmak anne sütü üretiminizi kesintiye uğratabilir. Bu da vücudunuzun yumurtlamaya devam etme olasılığını artırır... ve regl olursunuz.

Emzirirken Regl Olmak

Birçok kadın doğum sonrası ilk adet dönemlerinde biraz şaşırır. Adet döneminiz beklenmedik bir zamanda gelebilir ve hamilelik öncesi dönemlerinizden biraz daha yoğun olabilir. Ancak genel olarak çoğu kadın emzirirken adet dönemlerinin daha hafif geçtiğini gözlemler.

En şaşırtıcı olanı da, adet görmeye başlamanız yumurtlama dönemine girdiğinizin ya da adet döneminizin kalıcı olarak geri döndüğünün kesin bir işareti değildir.

Bazı kadınlar emzirirken düzensiz adet görürler. Emzirme döneminde vücudunuz yeni normalini bulmaya çalışırken hormonlar dalgalanır. Hormonlarınız dalgalandıkça regl dönemleriniz de değişebilir.

Emzirirken Hamile Kalabilir misiniz?

Emzirirken hamile kalmak mümkündür. Emzirmek yumurtlamayı baskılasa da, çok güvenilir bir doğum kontrol yöntemi değildir. Adet döneminiz yeniden başlarsa ya da emzirirken adetleriniz düzensiz olsa bile - hamile kalabilirsiniz.

Üstelik regl döneminiz gelmeden de hamile kalmanız mümkündür. Bu nedenle, henüz başka bir bebek yapmaya hazır değilseniz, uygun doğum kontrol önlemlerini aldığınızdan emin olun.

Doğum Sonrası Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemelisiniz?
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ve March of Dimes, kadınların bebek sahibi olduktan sonra tekrar hamile kalmak için en az bir yıl ve ideal olarak ise 18 ay beklemelerini önermektedir.

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), tekrar hamile kalmadan önce son bebeğinizin doğumundan sonra en az 6 ay veya daha fazla beklemenizi tavsiye eder ve 18 aydan daha kısa bir süre içinde hamile kalmanın risklerine karşı uyarır.

Bunun nedeni, doğumdan sonraki 18 ay içinde gebe kalmanın, bir sonraki gebelikte prematüre ve/veya düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olmak da dahil olmak üzere bazı komplikasyonların görülme olasılığını artırmasıdır - özellikle de gebe kalma doğumdan sonraki 6 ay içinde gerçekleşirse. Bu da çocuğun ilerleyen yaşlarda astım, gelişimsel gecikmeler, görme ve işitme sorunları yaşama riskini artırabilir.

Araştırmacılar hamilelikler arasındaki sürenin kısalmasının bu komplikasyonlarla neden bağlantılı olduğu konusunda kesin bir sonuca varmış değiller. Bunun nedeni, rahimde bir önceki hamilelikten kalan iltihaplanma ve vücudun bir sonraki hamilelik için gerekli vitamin ve besinleri tam olarak takviye etmek için yeterli zamana sahip olmaması olabilir.

Son hamileliğin ardından kısa bir süre sonra gebe kalınan pek çok bebek yine de tamamen sağlıklı doğmaktadır.

Öte yandan bazı araştırmalar, bebekler arasında daha uzun süre beklemenin (60 aydan veya beş yıldan fazla) erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebekler de dahil olmak üzere aynı komplikasyon riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu da göstermiştir.

Özetle: Bir sonraki bebeğiniz için en iyi zamanı doktorunuzla konuşarak belirleyebilirsiniz. Bu arada, emziriyor olun ya da olmayın, doğum yaptıktan sonra tekrar cinsel ilişkiye girmeye başladığınızda bir doğum kontrol yöntemini kullanın.

Bu şekilde planlanmamış arka arkaya hamileliklerden kaçınacak ve her şeyi yeniden yapmaya hazır olduğunuzda kendinizi ve bir sonraki bebeğinizi sağlıklı bir şekilde dünyaya getirme şansınızı artıracaksınız.

Bu makale yardımcı oldu mu