Bebeklerde Göz Çapaklanmasının Nedenleri Nelerdir?
Göz çevresi, yaş fark etmeksizin son derece hassas olan bir bölgedir. Bebeklerde ise bu bölgeler ekstra hassas bir yapıya sahiptir. Birçok nedene bağlı olarak bazen tek gözde, bazen iki gözde birden çapaklanma meydana gelebilir. Belirtileri çoğu zaman; gözde akıntı, kirpiklerin birbirine yapışması, şişlik, kızarıklık ve sulanma şeklinde görülebilir. Çapaklanmanın çeşitli nedenleri olsa da başlıcaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
-
Enfeksiyon: Yetişkinlere göre bebeklerin göz çevresi enfeksiyona daha meyillidir. Özellikle bakteri gibi birçok mikroorganizma, bebeklerde göz çapaklanmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca doğum anında veya doğum sonrasında bebeklerin enfeksiyon kapma ihtimali de yüksektir. Belirtileri genellikle bebeğinizin gözünün kırmızılaşması ve şişmesiyle kendini gösterir.
-
Gözyaşı kanalının tıkanması: Özellikle yeni doğmuş bebeklerin gözyaşı kanalları gelişimini tam olarak tamamlamaz. Bu nedenle gözyaşı kanallardan geçemeyebilir ve bu durum birikerek çapaklanmaya sebep olur.
-
Alerji: Her yetişkin bireyde olabileceği gibi bebeklerin de alerjik bünyeye sahip olması mümkündür. Bu bağlamda gözlerde sulanma, kaşıntı ve çapaklanma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
-
Çevresel faktörler: Rüzgâr, güneş ışınları ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler çapaklanmanın nedenleri arasında gösterilebilir.
-
Konjonktivit: Halk arasında “Pembe Göz Hastalığı” olarak da bilinen konjonktivit, gözün iltihaplanması durumudur. Çapaklanma, kızarıklık, ağrı ve yanma gibi belirtilerle görülmektedir.
-
Bebeğinizin gözüne kaçan yabancı bir cisim çapaklanmayı tetikleyebilir.
-
Sinüzit ve üst solunum yolu rahatsızlıkları da bebeklerde göz çapaklanmasına neden olan etkenler arasındadır.
Bebeğinizin gözünün çapaklandığını fark ettiğinizde pediatrik göz doktoruna görünmeniz ve önlem almanız en doğru yol olacaktır. Uzman doktorunuz çapaklanmanın nedenini belirleyerek en uygun bir tedavi yöntemine karar verir. Böylelikle bebeğinizin sağlığını koruyabilmenizin yanında uzun vadede oluşabilecek problemlerin de önüne geçebilirsiniz.
Bebeklerde Göz Çapaklanması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeğinizin gözlerinde sulanma, kızarıklık, şişkinlik, iltihap, sarı veya yeşil renkte akıntı gibi belirtiler ortaya çıktıysa bu durum zamanla çapaklanmaya sebep olur. Sıralanan belirtilerle karşılaştığınızda mutlaka pediatrik göz doktoruna başvurmalısınız. Bu doğrultuda doktorlar sorunun nedenini saptar ve aşağıda sıraladığımız yöntemleri uygulayarak çapaklanmanın önüne geçmenize destek olur.
-
Göz damlaları
-
Antibiyotik
-
Cerrahi müdahale
Özellikle reçeteli göz damlaları ve suni gözyaşı damlası gibi yöntemler bebeğinizin gözlerindeki kuruluğu hafifletmeye yardımcı olacaktır. Eğer doktorunuz enfeksiyon sebebiyle çapaklanma olduğunu saptadıysa antibiyotikli göz damlaları enfeksiyona karşı oldukça güçlü bir etkiye sahiptir.
Bazı durumlara bağlı olarak bebeğinizin gözyaşı kanalları tıkanabilir. Nadiren de olsa doktorunuzun uyguladığı cerrahi operasyonlar bu durumun önüne geçmek için uygulanan bir tedavidir.
Bebeklerde Göz Çapaklanması İçin Evde Uygulanacak Yöntemler
Bebeklerin gözleri yetişkin insanlara göre daha hassas olduğundan, çapaklanmaya elverişlidir. Ebeveynlerin öncelikle bu durumun yaygın ve normal olduğunu bilerek hareket etmesi oldukça önemlidir. Ancak yavrunuz 1 yaşını geçtikten sonra bile çapaklanma devam ediyorsa doktorunuza başvurmanız gerekir.
Öte yandan evde uygulayacağınız birçok yöntemle bebeğinizin göz bakımını yapabilir ve çapaklanmanın önüne geçebilirsiniz. Öncelikle genel hijyene dikkat etmeniz ve bu doğrultuda temizliği gerçekleştirmeniz gerekir.
Su ve Tuz Yardımıyla Göz Temizliği
Bebeğinizin gözünde oluşan çapağın temizlenmesi gerekir. Su ve tuz yardımıyla bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmak adına gerekli adımları aşağıda sıraladık:
-
İlk olarak ellerinizin iyice temiz olduğundan emin olmalısınız.
-
Ardından 1 çay kaşığı tuz ve yaklaşık 250 ml kaynar sudan bir karışım oluşturun.
-
Bu solüsyonun oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin.
-
Steril bir pamuğu solüsyona batırın ve ıslatın.
-
Ardından bebeğinizin gözünü içten dışa doğru uygulayacağınız hareketlerle temizleyin.
-
Her silme işleminde yeni bir pamuk kullanmanız hijyen sağlığı için çok önemlidir.
-
En sonunda yeni bir pamuk ile bebeğinizin gözünü kurulayın.
Böylelikle bebeğinizin gözündeki kalıntıları temizleyebilirsiniz. Bu yöntem basit ve etkili olması nedeniyle uygulansa da gözün içine gelmemesi için ekstra dikkatli olmalısınız.
Masaj Uygulaması
Bebeklerde gözyaşı kanallarının gelişimi geç tamamlanır. Ancak uygulayacağınız masaj sayesinde tıkalı kanalların açılmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için öncelikle ellerinizi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız. Ardından dairesel hareketlerle bebeğinizin gözlerine masaj yapabilirsiniz. Bu işlemi günde 5 defa uygulayarak tıkalı gözyaşı kanallarını açmanız mümkündür.
Bitki Çayları ile Pansuman Yapmak
Öncelikle bu yöntemin yalnızca alerjik çapaklanmalar için geçerli olduğunu söylememiz gerekir. Uygulama için kaynamış ve ardından soğumaya bırakılmış çayla bebeğinizin gözlerine soğuk pansuman yapabilirsiniz. Bitki çayları, alerjik reaksiyonların sebep olduğu çapaklanmaların önüne geçmede güçlü bir etkiye sahiptir.
Ayrıca mikrobik göz çapaklanmaları için de ılık çayla pansuman yapılması önerilir. Bunun için öncelikle ılık çaya temiz bir bez veya pamuğu batırın. Ardından bebeğinizin göz çevresine dikkatli bir şekilde sürün. Bu işlem, bebeğinizin gözündeki iltihapların temizliği için oldukça etkilidir. Ayrıca çapaklanmanın önüne geçerek göz çevresini yumuşatır.
Anne Sütü ile Temizleme
Bu yöntemin işe yaradığı söylense de henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak uygulanması da bebeğinize herhangi bir zarar vermez.
Anne sütünün içeriği iltihaplara karşı antibiyotik görevi görür. Bu nedenle bebeğinizin göz çevresine sürmeniz çapaklanmayı azaltabilir. Temiz bir bezin üzerine anne sütünü dökerek temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bebeklerdeki Göz Çapaklanması Bulaşıcı Mıdır?
Çapaklanma problemi, çoğunlukla bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon oluşması sonucu meydana gelen bir sorundur. Bu nedenle enfeksiyona neden olan mikropların hava veya temas yoluyla bulaşma ihtimali söz konusudur. Çapaklanma sorunu yaşayan kişinin yetişkin veya bebek olduğu fark etmeksizin başkalarıyla temas etmesinin önüne geçilmelidir. Bunun yanı sıra havlu, çarşaf ve yorgan gibi eşyaların kişiye özel olması gerekir. Ayrıca bulunulan ortam sürekli havalandırılmalı ve kapalı bırakılmamalıdır.
Bunun yanı sıra bebeğinizde çapaklanma sorunu ortaya çıktıysa ellerinin gözleriyle temas etmemesini sağlamalısınız. Kaşıntıyı ovalamak, göz çevresini tahriş edebilir. Ek olarak enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasına da sebep olabilir.
Bebeğinizi Göz Doktoruna Ne Zaman Götürmelisiniz?
Öncelikle bebeğinizi rutin olarak göz doktoruna götürmeniz ve kontrollerini gerçekleştirmeniz gerekir. Böylelikle göz sağlığını korumanın yanında ortaya çıkabilecek hastalıkların da erken teşhis edilmesini ve problemin hızlı bir şekilde çözülebilmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeklerin gözünün çapaklanması yaygın bir durum olsa da kimi zaman altında ciddi bir rahatsızlık yatıyor olabilir. Çapağın kıvamı ve rengindeki değişiklikler konjonktivit, blefarit, arpacık, kornea ülseri ve dakriyosistit gibi göz rahatsızlıklarının habercisi olabilir.
Göz pınarı ve göz kapaklarında sarı, yapışkan bir sıvıyla karşılaşıldığında bu durumun genellikle bebeğin yeni uyandığından kaynaklı olduğu düşünülür. Ancak tedbirli olmak adına pediatrik göz doktoruna kontrol ettirmeniz en doğrusudur.
Bunun yanı sıra yenidoğan bebeğinizin göz çapaklanması varsa hiç vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir. 6. aydan sonraki dönemde ise iki günü geçmesine rağmen geçmeyen çapaklanma varsa doktora başvurmalısınız.