Bebeklerde Kaka Rengi ve Yoğunluğu Ne Anlama Gelir?
Yenidoğanların günde ortalama 6 kere beslenmesi gerekir. Dolayısıyla sindirim sistemleri gün içerisinde aktif bir şekilde çalışır. Bu süreçte bebeklerin dışkılarını gözlemlemek sağlıklı olup olmadıklarına dair büyük ipuçları verir. Peki bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu ne anlama gelir? İçeriğimizde bu soruya detaylı olarak yanıt verdik.
Bebekler Hangi Sıklıkta Kaka Yapar?
Bebeklerin hangi sıklıkta kaka yaptığı, kaç aylık olduğuna ve bebeğin beslenme düzenine göre değişiklik gösterir. Örneğin, yenidoğanla 1 yaşındaki çocukların dışkılama sıklığı benzerlik göstermez. Bebeğin büyüme sürecinde gelişen sindirim sistemiyle birlikte kaka yapma sıklığı, rengi ve yoğunluğu da değişmektedir. Ayrıca kullanılan ilaçlar da bu durum üzerinde etkileyicidir.
1-5 günlük bir yenidoğanın öncelikle mekonyum denilen ilk kakasını yapmasını gerekir. Bu, anne karnındayken bağırsaklarda biriken maddelerden oluşur. Yenidoğanın ilk günlerde 2 ila 5 kez dışkılama yapması normaldir. Bu durum 1 haftalık olana kadar seyredebilir. 1 ila 6 haftalık bir bebekteyse dışkılama sıklığı genellikle mama ya da anne sütü tüketimine göre değişir.
1.5 aylık olunduğunda artık bağırsaklar daha hızlı bir şekilde çalışmaya başlayacaktır. Bu sebeple 6 aylık olana kadar dışkılama sıklığının azaldığını gözlemlemek mümkündür. 6 ila 12 aylık olduğundaysa ek gıda devreye gireceğinden yoğunluğu daha katı ve büyük bir formda olur. 1-3 yaş arası bebeklerdeyse kaka yapma sıklığı beslenme şekline göre değişir.
Bebek Kakasının Rengi Hangi Faktörlere Göre Değişir?
Beslenme alışkanlığı, anne sütü ya da mama tüketimi gibi etkenler dışkılama şeklini etkiler. Kakanın rengi ve formu ek gıdaya geçilene kadar pek çok farklı şekilde görülebilir. Bu değişim normal olmakla birlikte sindirim sisteminin gelişmesi nedeniyle ortaya çıkar. Fakat sağlık durumu ve beslenme şekli gibi faktörler kaka rengiyle oldukça ilişkilidir.
Anne sütü ya da mama ile beslenme şekline göre dışkı renginde farklılık görmek mümkündür. Örneğin anne sütüyle beslenen bir bebekte sıvı ve açık kahve tonları gözlemlenirken mama ya da ek gıdayla beslenenlerde daha farklı renkler görülebilir. Ayrıca yenilen besinin rengi de bu konuda etkileyicidir. Örneğin, yeşil bir sebze yenildiği zaman dışkıda da aynı tonları görmek olasıdır.
Bebeklerde Kaka Rengi Ne Anlama Gelir?
Bebeklerde değişik kaka renklerine rastlamak ebeveynler için endişe verici olabilir. Bu durum için anne ve babaların dışkı renklerinin neyi ifade ettiği hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Kaka renginde görülen değişiklikler sağlık durumu ve gelişimle doğrudan alakalıdır. Kırmızı, yeşil, kahverengi ve sarı tonlarında olabilen dışkılar çoğu zaman normal karşılansa da bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Bebeğin sağlığı açısından kakanın rengi ve formu gözlemlenmelidir. Özellikle ishal veya kabız gibi durumlar sindirim sisteminde bir sorun olduğuna işaret edebilir. Bunun yanında dışkı renklerinin neyi ifade ettiğini bilmek de sağlıklı bir gelişim ve sindirim sistemi için önemlidir. Çoğu zaman beslenmeyle ilişkili olan dışkı rengi bazı durumlarda hastalık belirtisi olabilir.
Siyah Bebek Kakası
Çoğunlukla doğumdan hemen sonra gözlemlenen siyah kaka 24 saat içerisinde düzelmeye ve normal bir renge dönmeye başlar. Yoğun ve yapışkan kıvamlı olan koyu dışkının içerisinde ölü deri hücreleriyle mukus yer alır. Anne sütü ya da mama tüketiminin ardından normal bir forma ulaşır. Öte yandan anne sütü tüketilmesiyle de siyah kaka gözlemlenmesi mümkündür.
Bebekler için kullanılan demir takviyeleri de dışkının rengini koyultabilir. Bu durum oldukça normal olup herhangi bir problem teşkil etmez. Fakat doğumun üzerinden bir süre geçtikten sonra demir ilacı kullanılmadığı halde dışkı rengi siyahsa bir doktora danışmakta fayda vardı
Yeşil Bebek Kakası
Yeşil dışkı bebeklerde sıklıkla görülür. Bu durum genellikle beslenmeyle ilgili olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla herhangi bir problem ifade etmeyen yeşil kaka demir takviyesi kullanımı durumunda oluşabilir. Zengin minerale sahip mamalarla beslenenlerde de koyu tonlarda yeşil dışkı oluşması normaldir. Ayrıca ek gıda tüketimininde ıspanak, brokoli, bezelye gibi yeşil sebzeler de bu duruma yol açabilir.
Beyaz - Gri Bebek Kakası
Bebeklerde beyaz ve gri tonlarında kaka gözlemlenmesi beslenme bozukluğuna işaret edebilir. Özellikle süt ağırlıklı bir beslenme şeklinde bu durumla karşılaşmak olasıdır. Öte yandan safra kesesi ve karaciğer sorunlarında da beyaz dışkı ortaya çıkabilir. Dışkıda görülen beyaz ve gri parçacıklar kolik sorunu olduğunu gösterebilir. Böyle bir durumda doktora danışmak önemlidir.
Sarı - Turuncu Bebek Kakası
Bebeklerde en sık görülen kaka renklerinin başında sarı ve turuncu tonları yer alır. Çoğunlukla hardal ya da altın sarısı renklerinde görülen bu dışkıların ana sebebi sadece anne sütüyle beslenmekten kaynaklanır. Genellikle normal karşılanan sarı kaka eğer çok akışkansa ishale işaret edebilir. Fakat hafif tanecikli ve sulu olması çoğunlukla problem teşkil etmez.
Eğer bebeğin dışkısı fazla sarıysa bu durum kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Hem bebeğin hem de annenin kullandığı takviye ya da ilaçlar kaka renginin sarı olmasına yol açabilir. Fakat sarı renk genellikle endişelenecek bir durumdan kaynaklanmaz.
Kanlı Bebek Kakası
Ek gıdaya geçen bebeklerde kanlı dışkı sanılan durumlar aslında çoğu zaman tüketilen yiyeceklerden kaynaklanır. Eğer çilek, kiraz, karpuz gibi kırmızı besinler yenildiyse dışkıda hafif bir pembelik gözlemlenebilir. Bu sebeple öncelikle beslenme şekli gözden geçirilmelidir. Öte yandan ek gıdaya geçmemiş olanlarda da çeşitli sebeplerden ötürü kanlı dışkı görülebilir.
Bu durumun ortaya çıkmasına neden olan faktörlerden biri alerjik proktokolit denilen bir alerjidir. Ayrıca dışkılamayı kolaylaştırmak amacıyla popoya sürülen kremler, kılcal damarları zedeleyebilir. Bu sebeple dışkılama sırasında kakaya kılcal damar kanı bulaşması muhtemeldir.
Bebeklerde Kaka Yoğunluğu Ne Anlama Gelir?
Kakanın rengi kadar yoğunluğu da sindirim sisteminin sağlığı hakkında ipuçları verir. Örneğin, dışkı rengi normal tonlarda olsa dahi çok sıvı ya da katı olması durumuna dikkat etmek gerekir. Bu durum çoğunlukla beslenme tarzıyla ilgili olsa da bazı sağlık sorunları da yoğunluğun değişmesinde etkilidir. Ayrıca bebeğin kaç aylık olduğu gibi faktörler de kaka kıvamının değişmesine yol açar. Yoğunluğun değişmesinde etkili olan hususlar şunlardır:
-
Mama
-
Ek gıda
-
Yeni doğmuş olmak
-
Fazla sıvı ya da katı beslenme
-
Çeşitli hastalıklar
Yenidoğanların kaka kıvamı kalın ve katranlıdır. Bu oldukça normal bir durum olup birkaç gün içerisinde değişir. Eğer bebek yeni doğduktan birkaç gün sonra daha sıvı ve sarı bir şekilde dışkılamıyorsa doktora danışmanızda fayda var. Böyle bir durumda yeteri kadar süt verilmiyor olabilir. Öte yandan mamayla beslenenlerde sarı, yeşil ve kahverengi tonları görülür.
Ek gıdaya geçildikten sonra kaka kıvamında ciddi bir değişim yaşanacaktır. Bebek artık daha katı ve koyu kıvamlı bir şekilde dışkılamaya başlar. Bu noktada yenilen besinler dışkının kıvamını yüksek oranda etkiler. Örneğin, fazla katı beslenen bir bebekte kabızlık, sıvı beslenendeyse ishal gözlemlenebilir. Bebek beslenmesi hakkında diğer makalelerimize de göz atmak isteyebilirsiniz.