Huysuzlanan bebeğiyle (hangi yenidoğan huysuz değildir ki?) uğraşan pek çok yeni anne, özellikle yakın çevresinin bu durumu süte bağlamasıyla, sıkıntı çeken bebeğinin inek sütü alerjisi ya da intoleransı olduğundan şüphelenmiştir.
Emziriyorsanız, küçük çocuğunuzun ağlamasına neden olan şeyin yediğiniz süt ürünleri olduğunu düşünebilirsiniz; mama ile besleniyorsanız, sorunun bebek mamasındaki inek sütünden kaynaklandığını varsayarsınız.
Bebeklerde en sık görülen alerjilerden biri olmasına rağmen, süt alerjileri hala bebeklerin tahmini olarak sadece yüzde 2 ila 3'ünü etkilemektedir. Birçok insanın süt alerjisi, süte karşı intolerans ve laktoz intoleransı arasındaki farkların farkında olmaması konuyu daha da karmaşık hale getirmektedir.
Kafa karışıklığını gidermek için, anne sütü ve mama ile beslenen bebeklerde süt alerjileri ve intoleransının ayrıntılı açıklamasını sizlerle paylaşıyoruz.
Süt Alerjileri ile Laktoz İntoleransı Arasındaki Fark Nedir?
Süt Alerjisi
Bebeklerde gerçek bir süt alerjisinde, bebeğin bağışıklık sistemi inek sütündeki proteinlere olumsuz tepki verir. Anne sütüyle beslenen bebekler annesinin yediği süt ürünlerine tepki verirken (süt proteinleri anne sütünden geçer), formülle beslenen bebekler formüldeki inek sütü proteinlerine tepki verir. Her iki durumda da bebeğin bağışıklık sistemi inek sütü proteinlerini yabancı maddeler olarak görür.
Süt İntoleransı
Öte yandan süt intoleransının inek sütü proteinleri veya bağışıklık sistemiyle hiçbir ilgisi yoktur, tamamen sindirim sistemiyle alakalıdır. Çocuğunuzun saatler veya günler sonra dışkısı cıvık olabilir veya dışkıda kan görülebilir.
Konjenital (doğuştan) laktoz intoleransı, sindirim sistemini de etkileyen son derece nadir bir metabolik durumdur. Laktoz intoleransı (laktoz süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir) daha çok büyük çocuklarda ve yetişkinlerde gelişir. Laktoz intoleransı olan az sayıdaki bebek, genellikle laktoz içermeyen veya çok az içeren bir mama ile kendilerini çok daha iyi hissedeceklerdir.
Bebeklerde Süt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Vücut, davetsiz misafirleri savuşturmak için histamin ve diğer kimyasalları salgılar. Bu da vücutta alerjik semptomlara neden olur.
Bebeklerde süt alerjisi belirtileri şunlardır:
- Sık tükürme
- Kusma
- Karın ağrısı belirtileri veya aşırı ağlama ve sinirlilik gibi kolik benzeri belirtiler (özellikle beslenmeden sonra)
- İshal
- Dışkıda kan
- Kurdeşen
- Pullu bir deri döküntüsü
- Öksürük veya hırıltılı solunum
- Sulu gözler ve tıkalı burun
- Nefes almada güçlük veya mavimsi bir cilt rengi
- Şişme (özellikle ağız ve boğazda)
Bebeklerde Laktoz İntoleransının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde laktoz intoleransı semptomları arasında şunlar yer alır:
- Gaz
- İshal
- Midede şişkinlik
- Tükürmek
- Sinirlilik, ağlama veya diğer kolik semptomları
- Gelişememe ve kilo alamama
Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeğinizde süt alerjisi veya süt intoleransı belirtileri varsa, mutlaka çocuk doktorunuza görünün. Doktorunuz muhtemelen fiziksel muayene, bebeğinizin dışkısının incelenmesi, ailenizin alerji geçmişi ve/veya deri testi ile kontrolünü yapacaktır.
Doktorunuz bebeğinizin süt alerjisi veya intoleransı olabileceğini düşünürse, muhtemelen yenidoğan bebeğinizin semptomlarının iyileşip iyileşmediğini görmek için beslenme düzeninizden sütü çıkarmanız (emziriyorsanız) veya farklı bir mamaya geçmeniz (daha fazlası aşağıda) istenecektir.
Bebeğiniz yaklaşık bir hafta boyunca inek sütünden uzak kaldıktan sonra doktorunuz, bebeğinizin inek sütüne tepki verip vermediğini görmek için inek sütünü yeniden vermenizi isteyebilir.
Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Yenidoğan bebeğinizin, süt alerjisi olan bebeklerin yüzde 2 ila 3'ünden biri olduğu ortaya çıkarsa, umutsuzluğa kapılmayın. Süt alerjisi olan bebeklerin büyük çoğunluğu yaklaşık 3 yaşına geldiğinde bu durumu atlatırken, bir kısmı da ortalama 1 yaşına geldiğinde süt alerjisini atlatır.
Bu arada, çocuğunuzun doktoru size aşağıdakileri önerebilir:
Bebeğiniz mama ile besleniyorsa: Çocuk doktorunuz farklı bir mamaya geçilmesini tavsiye edebilir. Süt alerjisi olan birçok bebeğin soyaya (ve keçi sütüne) de alerjisi olduğu için, doktorunuz hidrolizat protein içeren hipoalerjenik bir mama önerebilir; bu mamada süt proteinleri zaten kısmen parçalanmıştır, bu nedenle reaksiyona neden olma olasılığı nispeten daha düşüktür.
Emziriyorsanız veya sadece pompayla süt sağıyorsanız: Çocuk doktorunuz muhtemelen bebeğiniz için bir fark yaratıp yaratmadığını görmek için beslenmenizden süt ürünlerini çıkarmanızı önerecektir. Tabii ki, diyetinizde büyük bir değişiklik yapmak muhtemelen hassas bir yenidoğanla uğraşırken düşünmek isteyeceğiniz son şeydir, fakat bu sorunu çözebilir. Süt ürünlerini hayatınızdan çıkarırsanız, diyetinizde hala yeterli kalsiyum ve diğer besinleri aldığınızdan nasıl emin olacağınız konusunda doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.