Bebek Diş Fırçalaması Ne Zaman Başlamalıdır?

Akla gelen sorulardan biri de bebeğin 6 ay sonrasında ilk dişlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte “bebek diş fırçalaması ne zaman başlamalıdır?” sorusudur. Biz de yazımızda aklınıza takılan bu konuyla ilgili tüm detaylara yanıt verdik.

Bebeklerde Diş Bakımının Önemi Nedir?

Diş bakımı, yalnızca çocuklar için değil, her yaştan birey için son derece dikkat edilmesi gereken bir husustur. Ancak sağlık açısından önemli olabilecek bütün konular bebeklikte başlar. Ağız ve diş sağlığının erken yaşlardan itibaren kontrol altında olması ileride yaşanacak sorunların önüne geçer.

Diş çıktıktan sonraki ilk aylarda bebeklerin diş mineleri oldukça hassastır. Bu nedenle bakımının son derece özenli bir şekilde yapılması gerekir. Nitekim dikkatli bir rutin temizleme, daha sonrasında gelişecek kalıcı dişlerin de zamanında çıkmasına yardımcı olur. Bu sayede süt dişlerinin düşüp kalıcı dişlerin ortaya çıkma evresi daha sağlıklı atlatılır.

Ağız ve diş sağlığının korunması erken yaşlardan itibaren başladığı zaman kanal tedavisi, diş çürükleri, diş eti problemleri ve dolgu gibi zahmet gerektiren diş tedavilerinin önüne daha kolay geçilebilmektedir. Ayrıca çocuk büyüdükçe diş sağlığı konusunda rutin alışkanlıklar kazanmasını sağlamak da oldukça önemlidir. Bu sayede gelecekte yaşayabileceği sorunların büyük kısmından bebeğinizi korumuş olursunuz.

Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Oluşur ve Temizlemek Gerekir mi?

Genellikle bebeklerde ilk dişin ağızda görülmesi, 6 ile 8 ay aralığında meydana gelmektedir. Bu dönemde bebeğin ağız bakımı son derece önemlidir. Sindirim ağızda başladığından dolayı diş ve diş eti sağlığına özen göstermekte fayda vardır.

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de günde ortalama iki defa diş yüzeyinin temizlenmesi tavsiye edilir. Sabah ve akşam yemeklerinden sonra temiz bir gazlı bez yardımıyla en azından ağızda çiğneme yapan bölümlerin silinmesi gerekir. Böylece yiyecek artıkları giderilmiş olur. Ağız temizliği yapılmadığı takdirde yiyecek ve içeceklerin kalıntıları birikerek zamanla bakterilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bebeklerin Diş Etleri Fırçalanır mı?

Bebeklerde diş bakımı ne kadar önemliyse diş öncesi bakımı da bir o kadar dikkat edilmesi gereken bir konudur. İleride meydana gelebilecek çürük, bakteri, diş eti hassasiyeti gibi durumları yaşamamak adına küçük yaşta anne ve babaların bilinçli bir şekilde bebeklere ağız sağlığı konusunda destek vermesi büyük önem taşır.

Pedodonti uzmanları tarafından bebeklerin ilk süt dişlerinin ortaya çıkmasından önce bakterilere karşı önlem almak amacıyla bebeğin diş etlerinin temizlenmesi önerilmektedir. Ancak bu işlem, diş fırçasıyla yapılmamalıdır. Fırçanın sert yapısı, bebeklerin ağzında yaralara ve kanamalara sebep olacağından doktorlar tarafından tavsiye edilmez.

Bebeklerin diş etlerini temizlemek için nemli yumuşak bezler veya silikon parmak fırçası kullanmak daha uygun olur. Bu yöntemler sayesinde diş etlerine zarar vermeden sağlıklı bir temizleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bebeklerin Süt Dişleri Çıktığında Doktor Yardımı Alınmalı mıdır?

İlk süt dişlerin ortaya çıkmasıyla birlikte doğru ve düzenli bir sistemle ilerlemekte fayda vardır. Yapılan işlemlerin kayıt altına alınıp takip edilmesi ağız ve diş sağlığı açısından önem arz eder. Bebeklerin 6, 7, 8 ve 9 ay aralığında alanında uzman doktorlar tarafından görülmesi ve muayene edilmesi gerekir. Bu rutin kontroller sayesinde ileride yaşanacak diş ve diş eti rahatsızlıklarının büyük oranda önüne geçilmiş olur.

Pedodonti uzmanı doktorlar tarafından takibe alınan bebekler, zamanla diş bakımı konusunda alışkanlık kazanacağından büyüdükçe düzenli olarak diş fırçalama konusunda aksamalar yaşamayacaktır.

Bebeklerde Diş Fırçası Tercihi Nasıl Yapılmalı?

Piyasada her yaşa ve diş problemlerine yönelik çeşitli diş fırçaları bulunmaktadır. Doğru tercih edilmeyen fırçalar sebebiyle diş etlerinde kanama ve diş yüzeyinde aşınma görülebilir. Küçük yaştaki çocukların diş sağlığı ve bakımı anne babaların yönetiminde gerçekleşir. Bu açıdan bakıldığında ebeveynlerin diş fırçası seçimlerini bilinçli bir şekilde yapması bebeklerin sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Bu sürecin özenle takip edilmesi ve desteklenmesi gerekir.

Bebeklerin daha huzurlu ve konforlu hissetmesi için en ideal boyutta diş fırçası tercihi yapmak gerekir. Boyutları uygun olmayan diş fırçaları hem fırçalama yaparken kullanımı zor olacağından hem de istenilen bölgelere ulaşım sağlanamayacağından doğru bir tercih olmayacaktır. Bunun yanı sıra daha hassas ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları bebeklerin diş temizliği kullanımına uygundur.

Yetişkinler ve bebeklerin diş bakımı her ne kadar temelde aynı gibi gözükse de, uygulamada farklı ürünlerden faydalanılmaktadır. Bebeklerin diş ve diş etleri yetişkinlere göre daha hassastır. Bu sebeple diş fırçası tercihi yapılırken özel üretilmiş daha küçük başlı yumuşak kıllı diş fırçaları kullanılmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise diş fırçalarının kullanım ömrüdür. Yetişkinlerin kullandığı ürünlerde olduğu gibi bebeklerinkinin de belli bir süre sonra değiştirilmesi gerekir. Diş fırçalarının yıpranma süresi ortalama 3 ile 6 ay aralığında değişir. Uzun süre kullanılan fırçalarda bakteri oluşumu söz konusu olabilir. Bu nedenle bir süre geçtikten sonra ağız sağlığı açısından kullanımı bırakılıp yeni bir fırçaya geçilmelidir.

Bebeklerde Diş Macunu Neye Göre Seçilir?

Macun seçimi en az tercih edilecek diş fırçası kadar önemli bir konudur. Piyasada çeşit çeşit ürünler bulunmaktadır. Fakat bu seçenekler arasından hangisinin bebekler için uygun olduğunu bulmak bazen ebeveynleri zor durumlarda bırakabilir. Bu ürünler arasında markaya ya da fiyata bakmaktan ziyade içerdiği maddelere odaklanmak daha önemlidir. Diş macunlarının içeriği, bebeklere uygun olup olmadığını kanıtlar niteliktedir.

Bebekler ve yetişkinler arasındaki fark, diş macunu seçiminde de kendini belli eder. Yetişkinlerin kullandığı herhangi bir diş macununun çocuklar tarafından kullanılması sağlık açısından önerilmez. Bebeğiniz için diş macunu tercih ederken içeriğinde bulunmaması gereken maddeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Şeker

  • Doğal olmayan tatlandırıcı

  • Paraben

  • Sodyum benzoat

  • Renklendirici maddeler

  • Sodyum lauryl sülfat (Köpürtücü madde)

Bazı diş macunlarının içinde bulunan bu maddelerin bebeklerin kullanımına uygun olmamasının yanı sıra ağız sağlığını korumak için de kullanılmaması önerilmektedir.

Diş macunu tercihi söz konusu olduğunda yönelebileceğiniz çok sayıda farklı ürün vardır. Bunlar arasında en doğru seçimi yapmak için alanında uzman doktorların önerilerini dikkate almanız büyük önem taşır. Bunun yanında her ne kadar diş macunu kullanımı için 2-3 yaş aralığının beklenmesi önerilse de Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi, bilimsel verilere dayanarak bebeklerde ilk süt dişlerinin ortaya çıkmasından sonra florürsüz diş macunlarının sakıncası olmadığını söylemektedir.

Normalin dışında seyreden bazı durumlarda da 2 yaş altındaki bebeklere florürsüz diş macunları verilebilmektedir. Pedodonti uzmanları tarafından çürük ihtimali tespit edilirse bu tür uygulamalar söz konusu olabilir. Kullanılan diş macununun florür içermeyen maddelere sahip olması, bebeklerin kaza ile macunu yutma durumlarında sağlık sorunu yaşamamaları açısından büyük önem arz eder.

Diş fırçalamak ile ilgili bilgi sahibi olduğunuza göre, tırnak kesimi hakkında, ilginizi çekebilecek bir diğer makalemiz için: Bebeğin tırnakları ne zaman kesilir?

Bu makale yardımcı oldu mu