Çoğu yeni ebeveyn, bebeklerinin uykusuna çok önem verir ve her gece uykusunun biraz daha uzamasını umut eder. Elbette, miniğiniz eninde sonunda tüm gece uyuyacaktır, ancak yenidoğan ve diğer dönemlerde bebeklerin uykusu genellikle bir aralıkta yer alır ve yaşa göre değişir. Bebeğinizi, arkadaşınızın bebeğiyle kıyaslamak iç güdüsel bir davranış olsa da, miniğinizin uyku düzeninin tıpkı sevimli burnu gibi kendisine özgü olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Bebeklerin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu ve bebeğinizin uykusunun düzgün olup olmadığını merak ediyorsanız, bebeğinizin günde kaç saat uyuması gerektiği ve miniğinizin çok fazla uyuyup uyumadığını nasıl anlamanıza yardımcı olacak daha fazla bilgi için okumaya devam edin. Tatlı rüyalar!

Bebeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?

Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku miktarı, yaşına ve diğer birkaç önemli faktöre bağlıdır. İşte ilk yıl boyunca uyku aralıklarına hızlı bir bakış:

Yenidoğandan 3 aya kadar. Bu yaş aralığındaki sağlıklı bir bebeğin 24 saatlik bir gün boyunca toplamda yaklaşık 14 ila 17 saat uyuması gerekir. Genellikle 2 ila 4 saatlik kısa aralıklarla uyur, beslenmek, gaz çıkarmak, altının değiştirilmesi gibi konular için uyanır. Takip edilmesi önerilen bir uyku programı olmasa da, bebeğiniz muhtemelen geceleri 8 ila 12 saat uyuyacak ve kalan 2 ila 5 saati gündüz uykusunda geçirecektir (bu süre bebekten bebeğe değişebilir.)
4 aydan 6 aya kadar. Bu yaş aralığında, bebeğinizin günde yaklaşık 12 ila 16 saat uyumasını ve bazı gece uykularının arka arkaya 5-6 saate ulaşmasını bekleyebilirsiniz ("gece boyunca uyumak" olarak adlandırılabilir.) Küçük çocuğunuzun şekerlemeleri de daha düzenli hale gelecektir - 5 aylık olduğunda günde ortalama 3 saat şekerleme yapmasını bekleyebilirsiniz. Ve bebeğinizin uyku düzeni nihayet ailenin geri kalanının rutinine uyacak, geceleri daha fazla, gündüzleri ise daha az uyumaya başlayacaktır.
7 ila 11 ay arası. Toplam uyku süresi yaklaşık olarak aynı kalır, ancak gece uykusu 10 ila 12 saate ulaşabilir ve şekerlemeler 3 saatten 2 saate düşer.

Yeni oğanların ve bebeklerin ne kadar uyuduğunu etkileyebilecek diğer faktörler şunlardır:

Erken doğum. Bebeğiniz prematüre doğduysa, uyku süreleri zamanında doğan bebeklerden farklı olacaktır. Prematüre bebekler, erken doğma durumlarına bağlı olarak günde 22 saate kadar uyuyabilir ve beslenmek içinse daha sık sık uyanırlar. Daha uzun gece uykuları (altı saat veya daha fazla) konusunda, prematüre bebekler çok hızlı ilerleyemezler. Aslında, bu noktaya ulaşmaları 10 veya 12 aylık oluncaya kadar sürebilir.

Beslenme yöntemi. Biberonla beslenen bebekler geceleri daha az uyanma ve anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha uzun süre uyuma eğilimindedir, çünkü mamanın sindirilmesi daha fazla zaman alır. Ancak her iki beslenme yöntemi de aynı miktarda toplam uyku ile sonuçlandığından, mama da sihirli bir uyku iksiri değildir. Ve bebeğiniz 9 aylık olduğunda, ikisi arasındaki herhangi bir fark kalmayacaktır.

Bebeğiniz için bir uyku programı oluşturmaya gelince, ilk iki ay bunu denemek için uygun bir zaman değildir. Küçük bebeğinizin yenidoğan döneminde birkaç saatte bir beslenmesi gerektiğinden, öngörülebilir bir program oluşturmak için bebeğiniz 3 ila 6 aylık olması gerekir.

Güvenli uykunun yaşamın ilk yılında kritik önem taşıdığını unutmayın, bu nedenle bebeğinizi şekerleme ve yatma zamanı için her zaman sırt üstü yatırın (asla karnı üzerine yatırmayın). Yumuşak oyuncaklar, battaniyeler, yastıklar içermeyen sert bir yüzeyde uyumalıdır.

Bebeğiniz üst vücut gücünü kazandıkça, uyku pozisyonlarını değiştirerek ve yaklaşık 4 aylıkken dönerek sizi şaşırtabilir (ve yaklaşık 9 aylıkken oturma pozisyonuna geçecektir, ancak tüm bu aşamaların zamanlaması değişebilir). Endişelenmeyin - bu noktada onu sırt üstü yatırmanıza gerek yoktur, ancak yine de her yattığında bu pozisyonda başlaması gerekecektir.

Bebeklerin Normalden Fazla Uyuması Mümkün mü?

Evet, bebeklerin çok uyuması mümkündür ve bebekliğin ilk dönemlerinde kesinlikle tavsiye edilmez. Unutmayın, 1 aylıkken bebeğiniz 24 saat içinde en az 8- 12 kez beslenmelidir, bu nedenle yeni doğmuş bir bebeğin "tüm gün" veya üst sınır olan 17 saatten fazla uyumasına izin vermek, ihtiyacı olan beslenmeyi alamayacağı anlamına gelebilir.

Bebeğiniz ilk haftalarda dört saatten fazla uyursa onu nazikçe uyandırmanız gerekir. Ve günde en az 8 kez yemek yiyecek kadar ayakta değilse, çocuk doktorunuzu arayarak tavsiye alın.

Ya Bebeğim Yeterince Uyumuyorsa?

Bebeğinizin çok az uyuyor ve yaşına göre önerilen miktarda uyuyamıyor olma ihtimali de vardır.

Bebeğinizin uyku günlüğü, gündüz ve gece saatlerinin 24 saatlik bir süre içinde alması gerekenin altında olduğunu gösteriyorsa ve bebeğinizin aşırı yorulduğuna dair belirtiler görüyorsanız - sürekli huzursuzluk, geceleri uykuya dalmakta zorlanma ve tam uyku yerine kısa şekerleme durumları gibi - miniğinizin yeterince uyumasına nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda çocuk doktorunuzla konuşun.

Bebeğinizin uyku ipuçlarını tanımak ve tutarlı, yatıştırıcı bir yatma zamanı rutini yaratmak, doktorunuzdan muhtemelen alacağınız öneriler arasında olacaktır.

Bebeğinizle ilk günleri, haftaları ve ayları geçirirken, ihtiyaç duyduğu uyku süresi söz konusu olduğunda büyük olasılıkla doğru yolda olduğunuzu bilin. Bu nedenle, evinizde kimse yeterince uyuyamıyormuş gibi görünse de, yavaş yavaş herkes biraz daha fazla uyuyacak ve yakında bebeğiniz güzelce uyumaya başlayacaktır.

Bu makale yardımcı oldu mu