Tummy Time Nedir?
Son zamanlarda dijital mecralarda oldukça popüler hale gelen Tummy Time nedir? Karın üstü egzersiz zamanı olarak Türkçe’ye çevrilen bu aktivite motor gelişiminin büyük destekçilerindendir. Bu egzersizler; bebeklerde sürünme, emekleme ve dönme gibi becerilerin daha kolay gelişmesine yardımcı olur. Peki, bu hareketler nasıl yapılır?
-
Öncelikle bebeğinizi düz bir zemine karın üstü olacak şekilde yatırızınız.
-
Bebeğinizin hareketlerini gözlemlemek ve güvenliğinden emin olmak için mutlaka yanında bulununuz.
-
Eğer bulundukları pozisyondan rahatsız olduklarını ifade etmeye başladıklarını anlarsanız tekrar eski konumlarına dönebilmelerine yardımcı olunuz.
Bebeklerin hareket etmesi kas gelişimine fayda sağlar. Kasların gelişmesi ise yürüyebilmeleri için önemlidir. Tummy Time egzersizleri, bebeklerin emekleme, ayağa kalma gibi hareketleri dışında destekli ve desteksiz oturabilmesine de yardımcı olur.
Bu egzersiz, bebeklerin çevrelerini görüp incelemesine katkı sağladığı için zihinsel gelişime de faydalıdır. Merak duygusunu gelişir, keşfetme arzusu artar.
Tummy Time Faydaları Nedir?
Tummy Time egzersizleri bebekler için birçok yönden faydalıdır. Bebek sağlığı ve güvenliği önem arz etmektedir. Her ne kadar en büyük artısı emeklemeyi desteklemek gibi gözükse de diğer gelişimlere de katkıda bulunur.
Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz. ;
-
Bebeklerin merkezi kasları olarak adlandırılan omuz, sırt ve boyun kaslarının çalışmasını ve güçlenmesini sağlar.
-
Boynu sabit tutma, destekli ya da desteksiz oturma gibi baş ve gövde kontrolü gerektiren hareketleri yapabilmeye yardımcı olur.
-
Daha kolay emekleyebilmeyi sağlar.
-
Bebeklerde sürünme, dönme, tutunma gibi motor becerilerinin kazanılmasına yardımcı olur.
-
Erken dönemdeki motor aktivite gecikmelerinin önüne geçer.
-
Bebeklerdeki hatalı duruş pozisyonlarından kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek boyun eğriliği gibi sorunları ortadan kaldırır.
-
Bebeğiniz sürekli sırt üstü yatmayacağı için başın arka kısmında düzleşme oluşabilmesi (düz kafa sendromu) riski ortadan kalkar.
Yukarıdakilere ek olarak, annenin göğsü ya da karnı üzerinde uygulandığında ten teması gerçekleşmesini sağlar. Böylece bebek ve anne arasında güvenli bağlanma oluşmasına da katkıda bulunur.
Tummy Time Pozisyonları Nelerdir?
Karın üstü egzersizin farklı pozisyonlarda uygulanan çeşitleri de mevcuttur. Bebeğinize tummy time hareketi yaptırırken farklı duruş şekillerini kullanarak en rahat edeceği formu bulabilirsiniz.
Kullanabileceğiniz pozisyonlar aşağıda listelenmiştir.
-
Karın Karına: Bebeğin yanlardan desteklenip anne karnının üzerine yatırıldığı bir pozisyondur.
-
Göz Hizası: Annenin bebekle göz hizasında olduğu pozisyonda bebek karın üstü yatarken annesi de onun karşısında karın üstü yatarak bebeğiyle göz teması kurar.
-
Kucakta: Bebeğin annesinin dizlerinde yatırıldığı pozisyondur. Tıpkı gaz çıkarma pozisyonuna benzer.
-
Karın Üstü Taşıma: Bu pozisyonda annenin bir kolu bebeğin bacağından geçirilir. Diğer kolu ise bebeğe omuz ve başından destek verir.
-
Destekli Yöntem: Bu pozisyon sırasında bebek önce karın üstü yatırılır. Daha sonra bir havlu rulo yapılarak bebeğin kollarının altına koyulur ve bebeği destekler.
Bebeğinizin altını değiştirdikten ya da banyosunu yaptırdıktan hemen sonra bu egzersizleri rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Tummy Time’a Ne Zaman Başlanır?
Bebeğin fiziksel gelişimi için önemli olan hareketlere doğru zamanda başlamak bebeğinizin sağlığını riske atmamak açısından önemlidir. Fakat Tummy Time egzersizleri için durum bundan biraz daha farklıdır. Uzmanlar yeni doğmuş bebeği hastaneden eve getirir getirmez karın üstü egzersiz hareketlerine başlayabileceğini söyler.
Bebeğin başını dengede tutabilmesi hareketlere başlanıp başlanamayacağı konusunda belirleyicidir. Bazıları ilk günden itibaren başını taşıyabilme yetisine sahiptir. Bazı bebekler ise bunu 2. ya da 3. haftanın sonuna doğru kazanır. Eğer bebeğinizin baş hakimiyetinde zorluk çekmediğini düşünüyorsanız egzersizlere başlayabilirsiniz. Ayrıca şu önemli noktayı göz ardı etmemenizde de fayda var: Eğer bebeğiniz 1 ayın sonunda hala başını kontrol edebilmekte zorluk çekiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Tummy Time Süreleri Ne Kadar Olmalıdır?
Tummy Time uygulama şeklini belirlerken bebeğinizin kaç aylık olduğunu dikkate almalısınız. Örneğin, 2 haftalık bir bebek için yere koymak yerine karın karına tummy time pozisyonunu uygulamak daha doğru olur. Bu sayede bebek yumuşak bir alanda daha rahat hisseder ve anne de kollarıyla bebeğini destekleyebilir. Egzersizlerin uygulanma süresi ise aşağıdaki liste dikkate alınarak belirlenebilir.
-
Bebeğiniz 2 haftalıksa aktivite için 30 saniye ile 1 dakika arası süre yeterli olacaktır.
-
1. ayını tamamlayan bebeğinize 2 dakika boyunca Tummy Time hareketleri yaptırabilirsiniz.
-
2. aydan sonra etkinliği arttırıp seanslara bölebilirsiniz. Örneğin, 2. aydan sonra bir günde seans yaparak topamda 5 dakika boyunca karın üstü egzersiz yaptırabilirsiniz.
Bebeğinizle sağlıklı bağ kurmanıza da yardımcı olan bu aktivite sürelerini doğru belirleyebilmek bebeğinizin yaşayabileceği gelişimsel sorunların da önüne geçebilir.
Tummy Time egzersizlerini bebeğinizin emekleme sürecine kadar uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin emeklemeye başladığı 7 ile 9 aylık süre zarfından dilerseniz bu aktiviteyi bırakabilirsiniz. Ancak bebeğinizin nörogelişimsel becerilerine de destek vereceği için emekleme sonrasında da tummy time egzersizlerine devam edebilirsiniz.
Tummy Time Egzersizleri Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebeğinizin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine etki eden Tummy Time hareketlerini yaptırırken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekir. Bu hususları sıralayacak olursak;
Bu aktiviteyi yaparken bebeğinizi asla yalnız bırakmamanız gerekir. Karın üstü egzersiz pozisyonunda uyuyakalırsa onu sırt üstü pozisyona getirmeniz gerekeceği için bu hareketleri yaparken yanında olmanız çok önemlidir.
Bebeğinize egzersiz yaptırırken onu soğuk bir zemine koymak yerine battaniye ya da minder üzerinde yatırmalısınız. Bu sayede bebeğinizin karnı soğuk almaz ve sağlık sorunları yaşamaz.
İlk zamanlarda bebeğiniz bu hareketleri yapmak istemeyebilir. Ağlayabilir ya da sırt üstü dönmeye çalışabilir. Bu gibi durumlarda üstelemek yerine bebeğinizle göz hizasına gelip onunla konuşabilir, oyun oynayabilirsiniz. Bu sırada bebeğiniz size dikkat edeceği için dönmeye çalışmayacağından tummy time süresini uzatabilirsiniz.
Bu egzersizi bebeğiniz yemek yedikten hemen sonra yaptırmamalısınız. Bebeğiniz tokken tummy time aktivitesi yaptırmak midesinin bulanmasına ve yediğini çıkarmasına neden olabilir.
Tummy Time Prematüre Doğan Bebeklerde Uygulanabilir Mi?
Eğer doktorunuz aksini söylemediyse bu egzersizleri prematüre bebeğinizle de uygulayabilirsiniz. Hatta prematüre bebekler için normal doğan bebeklere oranla daha önemlidir. Tummy time egzersizleri bebeğin kas gelişimini destekleyip yaşıtlarını yakalamasına yardımcı olabilir.
Bebeğin merkez kaslarının kuvvetlenmesine yardımcı olan egzersizler aynı zamanda büyük motor kaslarını geliştirip üst beden kontrolü sağlamaya etki eder. Bebeğin oturma, sürünme, dönme gibi motor becerilerine etki eden karın üstü egzersizleri prematüre doğmuş bebeğinizin gelişimi için son derece önemlidir.
Yine bebeğinizle birlikte zaman geçirebilmenizi sağladığı için onunla aranızdaki bağı güçlendirir.
Bu egzersizler ile ilgilendiğinize göre, bebeklerde uyku eğitimi konusu ile de ilgilenebilirsiniz. Bilgi almak için websitemizde bilgiler bulabilirsiniz.