Öncelikle bu eğitimlerin 3-4 aylık zaman diliminde başlaması gerektiğini belirtmeliyiz. Aynı zamanda; burun tıkanıklığı, reflü, büyüme atağı, diş çıkarma dönemi; bebeğin bu eğitimi alması için uygun zaman dilimleri değildir. Aşı günleri ve ek gıdaya geçme süreçlerinde de onu yalnız bırakmamalı, eğitim tekniklerini uygulamamaya dikkat etmelisiniz. Eğer anne de stresli bir dönemdeyse ve yeni bir işe başlıyorsa, yine başlamak için doğru bir zaman olmadığının altını çizmeliyiz. Bu durumlar söz konusu değilse farklı tekniklerden birini seçerek uygulamaya başlayabilirsiniz. Gelin, tüm detayları birlikte inceleyelim.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Nedir?

Bebeklerde uyku eğitimi; kucakta, beşikte ya da ayakta sallama gibi eylemlere gerek duymadan, bebeğe kendi kendine uyuyabilmeyi öğretmeyi amaçlayan yöntemlerdir. Başarılı bir eğitim süreci sayesinde yavrunuz, uykuya dalmayı ve gece uyansa dahi sakinleşip tekrar yatmayı öğrenir. Her bebek için geçerli olmasa da eğitimle birlikte günde ortalama 9-12 saat uyuyabilirler. Bebeklerin uyku ihtiyacı hakkında daha fazla bilgiye sitemiz üzerinden diğer makaleleri okuyarak erişebilirsiniz.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilir?

Yenidoğan olarak nitelendirdiğimiz süreçte, bebeğinizin sık sık beslenmesi gerekeceğinden uyku eğitimi için doğru bir zaman değildir. Bu nedenle 4 aylık olana kadar beklemeniz tavsiye edilir. 6 ay, uyku eğitimine başlamak için en ideal zaman olarak kabul edilir. Ancak 4. ay gibi erken bir zamanda ya da 9. ay gibi görece daha geç bir zamanda da başlanabilir.

Burun tıkanıklığı, rahatsızlık, kolik, diş çıkarma gibi durumların olmadığı bir dönemde başlangıç yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Bunların haricinde bebeğin uyku eğitimine hazır olup olmadığını bilmek zordur ve kesin bir yaş aralığı da yoktur. Anlamanın tek yolu, denemektir. Bebeğiniz gece ara ara uyansa dahi kendi başına uykuya dalabiliyorsa, eğitime başlanabilir.

Uyku Eğitimi Yöntemleri

Uzmanlar tarafından belirlenmiş pek çok uyku eğitimi yöntemi mevcuttur. Yavrunuz ve sizin için en iyisinin hangisi olacağına ancak siz karar verebilirsiniz. Bu nedenle uygulama aşamalarını içeriğimizin devamında detaylı bir şekilde anlattık.

Ferber Yöntemi

Adını Dr. Richard Ferber’dan alan uyku yöntemi, ebeveynin kademeli bir şekilde bebeği yalnız bırakarak uyku sürecine adapte olabilmesini amaçlar. Bebeğinizin bu tekniğe alışması zaman alacağı gibi nispeten zor bir süreçtir. Temel olarak yavrunuz ağladığında harekete geçmeden biraz beklemeniz gerekir.

Yöntem için uyku saatinde bebeğinizi yatırmalı, odada beklememelisiniz.
5, 10 veya 15 dakikalık periyotlarda kontrol edebilirsiniz.
Kontrol ettiğiniz süreçte ağlasa da sakinleşmesini beklemeli, kucağınıza almamalısınız.
Bu adımları bir süre tekrarladıktan sonra düzene kolayca alıştığını görebilirsiniz.

Co-Sleep Yöntemi

Uzmanların en çok önerdiği yöntem olan Co-Sleep’in kritik noktası, uyuma sürecinde annenin bebekle hiçbir şekilde fiziksel temas kurmamasıdır. Yöntemin uygulanma şekliyse aşağıdaki gibidir:

Bebeği yatağına yatırın, uykuya dalana kadar yanında oturabilirsiniz.

Sizi göreceği için ağlayacaktır, ancak bu duruma kesinlikle kayıtsız kalmalısınız.

Ağlarken onu sakinleştirmeye çalıştırmamalı ya da kucağınıza almamalısınız. Kendi kendine sakinleşmesini beklemelisiniz.

Co-Sleep yöntemine alışmaya başlayan bebeğiniz, yanında olduğunuzu bildiği için gönül rahatlığıyla uykuya dalacaktır. İlerleyen süreçlerde, siz yanınızda olmasanız dahi uyumaya devam edecektir.

Kim West (3 Sandalye) Yöntemi

Daha önce bahsettiğimiz yöntemlere göre daha nazik olarak tanımlayabileceğimiz Kim West, 3 günde bebeğinizin yeni uyku düzenine alışmasını hedefleyen bir süreçtir. Eğitimde annenin uygulaması gerekenler ise şunlardır:

Bebeğinizin uyku vakti geldiğinde onu yatağına yatırın.

Yanına bir sandalye koyun ve beklemeye başlayın.

Uyanıp ağlayacak gibi olduğunda, buna fırsat vermeden onu sevip okşayarak sakinleştirin. Uykuya dalacağını düşündüğünüz zaman hareketlerinizi sakinleştirin.

İlk üç gün bebeğinizin yanından ayrılmayın ancak sandalyenizi her gün beşikten biraz daha uzaklaştırın. Bu süreçte bebeğiniz ağlarsa, onu kucağınıza alabilirsiniz. Bebeğinizi tekrar yatırıp sandalyenize oturun. İki haftalık bir sürenin sonunda, bu uyku rutinine adapte olacaktır.

Bebek Ağlamadan Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Bebeğinizin ağlamasına gönlünüz razı olmuyorsa, daha önce bahsettiğimiz yöntemlerin dışında bir uygulama da tercih edebilirsiniz. Bu kısımda, çok daha yumuşak tekniklere sahip olan bir diğer yöntemden bahsedeceğiz.

İlk etapta, uyku saati yaklaştıkça daha sakin aktivitelere yönelmelisiniz. Vücudunun gevşemesi için ılık suyla banyo yaptırmanız ve bolca şefkat gösterip masaj yapmanız, sürece adapte olmasını kolaylaştıracaktır.

Uykuya geçiş sürecinde eğer bebeğinizi besliyorsanız, karnını doyurmaya devam edebilirsiniz. Kucağınızda iyice gevşeyen bebeğinize sevgi dolu, melodik bir uyku sözü söyleyin ve her akşam yatmadan önce aynı sözü tekrar edin: “Benim tatlı bebeğim. Şimdi uyku vakti geldi!” Bebeğinizin bu şekilde şartlanmasını sağlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçtikten sonra, bebeğinize banyodan önce biberonla süt verebilirsiniz. Böylece, bebeğinizin uyku ve süt ile ilişki kurmasını engelleyebilirsiniz.

Aylara ve Yaşlara Göre Bebeklerde Uyku Eğitimi

Bebeğinizin her döneminde uyku rutini ve ihtiyacı değişiklik gösterecektir. Bu noktada ona uyum sağlamalı, rutinlerini düzenlemelisiniz. Aşağıdaki başlıklarda, aylara göre kazanacağı alışkanlıkları ve eğitim için doğru bir zaman dilimi olup olmadığını görebilirsiniz.

3 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

Uyku eğitimine başlamak için erken sayılabilecek bir dönemdir. Bu dönemde bebeğiniz günde ortalama 17 saat uyur. 2 aylık olunca ona kitap okuyarak rutin oluşturmaya başlayabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

Bebeğiniz 4. ay itibariyle, net bir şekilde uyku ve uyanıklık halini geliştirmeye başlar. Kesintisiz bir uyku için kendini sakinleştirmeyi, bu dönemde öğrenecektir. Eğitime başlamak için ideal bir zaman dilimidir.

5 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

Bebeğinizin gece uyanma alışkanlığı oluştuysa, gün içinde yeteri kadar beslenip beslenmediğine bakmanız tavsiye edilir. Tok olduğu halde uyanmaya devam ediyorsa emzirme aralıklarını azaltmayı deneyebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

6. ayda bebekler geceleri 6-8 saat, gündüz ise ortalama 3 saat kesintisiz uyuyabilir. Diş çıkarma, ek gıdaya geçiş gibi yeni özellikler kazanmaya başlarlar. Uyku rutini, bu değişiklikler nedeniyle bozulabilir fakat siz mevcut düzeninizi sürdürmeye devam etmelisiniz.

7 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

Bebeğiniz 7. ayda fiziksel anlamda gözle görülür derecede gelişir. Bu nedenle geceleri uyanıp oturmaya başlayabilir. Bunun önüne geçebilmek için uyanık olduğu vakitlerde daha fazla hareket etmesine olanak tanımalısınız.

8 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

8. ay, diş çıkarma süreci olduğundan, anneler ve bebekler için sıkıntılı bir dönemdir. Eğer uyku eğitimine başlamayı düşünüyorsanız, pek doğru bir zaman değildir. Hali hazırda uyku eğitimi verdiyseniz, düzeninizi bozmadan devam edebilirsiniz.

9 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

Bebeklerin sıklıkla ağlama krizine girdikleri bir dönemdir. Daha fazla rüya görmeye başlayan yavrunuzun uykuya dalması zorlaşacaktır. Aynı zamanda diş çıkarma süreci devam ettiği için uykusu kesintiye uğrayabilir.

10 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

10. ay itibariyle bebekler gün içerisinde iki kez uyurlar ve gündüz uykuları çok daha düzenlidir. Geceleri artık beslenme ihtiyaçları olmadığı için kesintisiz uykuya dalabilirler.

11 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

Bebeğiniz sabahları uykuya dalamıyorsa, gün içinde bir kere uyuması yeterli olacaktır. Günde bir kez uyuyacağı için akşam 18.00-19.00 civarı yatırmanız daha etkili bir yöntemdir.

12 Aylık Bebek Uyku Eğitimi

1 yaşla birlikte; gündüz uykusu 2-3 saat, gece uykularıysa 10-12 saat civarında olmalıdır. Bebekler bu dönemde yürümeye başlayacaklarından, hareket etme konusunda heveslidirler. Bu sebeple gece uykularının bölünmemesi için anneler, gün içinde bebeğin yeterince aktivite yapmalarına imkân tanımalıdır.

Hangi dönemde olursa olsun bebeklerde uyku eğitimi, gelişim için kilit bir noktadır. Ebeveynlerin ve bebeklerin hayat kalitesini artırmak adına anneler, eğitimi doğru olduğunu düşündüğü dönemde vermeye başlamalıdır. Eğer yöntemleri uygulamakta zorluk çekiyorsanız, bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.

Bu makale yardımcı oldu mu