Bebeğin Tek Memeden Emmesi Bir Sorun Mu?

Emzirmek, anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmenin en iyi yoludur. Ancak bu süreçte çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Annelerin aklına en çok takılan konulardan birisi de “bebeğin tek memeden emmesi bir sorun mu?” sorusudur.

Bir annenin bebeğine verebileceği en değerli hediyelerden birisi de kendi sütüdür. Bu armağan, çocuğun tüm besin ihtiyaçlarını karşılar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Dünya Sağlık Örgütü de ilk 6 ay sadece anne sütünü, sonrasında tamamlayıcı beslenmeye geçilip 2 yaşına kadar olan olan sürede ise ek gıdaların yanında verilmesini önerir. Emziren anne ne yemelidir makalemiz de ilginizi çekebilir.

Bebekler çoğunlukla her iki göğüsten de beslenirler. Ancak bazılarında durum böyle değildir. İlk aylarda tek memeyi seçebilirler. Bu sebepten dolayı anneler tek memeden emzirmenin diğer memedeki süt üretimini etkileyebileceği, çocuğun doymayacağı veya yeterli miktarın sağlanamayacağı hakkında endişeye düşebilmektedirler.

Bebekler Neden Tek Memeden Emer?

Bebeğin tek memeyi emmek istemesinin pek çok sebebi olabilir. Bu gibi durumlarda endişelerimizi bir kenara bırakarak bebeğin diğer memeyi neden reddettiğini anlamaya çalışmalısınız. Ancak zaman zaman bu durumun altında büyük problemler yer alabileceğini de unutmamanızda fayda vardır. Örneğin bazı bebekler doğum sırasında fark edilmeyen yaralanmalar alabilir. Bu tür sorunları önceden fark etmek için doktorunuzla iletişimde kalmanız önem taşır.

Bebeklerin Tek Memeden Emme Sebepleri

Genel olarak ebeğin tek memeden emmesinin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanır:

  • Bebekler kendini daha rahat hissettiği göğüste kalmayı tercih edebilir. Beslenme, anne ve bebek arasında güçlü bir bağ oluşturur ve bu işlem sırasında annenin rahat emzirdiği göğüste bebek de kendini daha güvende hissedebilir. Bu yüzden diğer göğsü reddetmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

  • Göğüs uçlarından biri diğerinden daha küçük veya büyükse bebeğiniz tek bir memeden emmek isteyebilir. Alışmaya başladıkça ve anne de adapte oldukça bu sorun çözülebilmektedir.

  • Emzirme pozisyonu çok önemlidir. Bebeğin diğer memeyi reddetmesini engellemek için anne, pozisyonunu değiştirebilir.

  • Annenin vücudunun süt salgılama ve depolama kapasitesine bağlı olarak bebek tek memeden emmeyi tercih edebilmektedir.

  • Bebeğiniz tek memeden emmeyi seçtiyse burun tıkanıklığı ve kulak enfeksiyonu gibi onu rahatsız edecek bir sebebi olabilir.

  • Emziren anne, meme iltihabı yani mastit sorunu yaşıyor olabilir. Sütün tadı değişebileceğinden bebek her zaman diğer göğüsten emmek isteyebilir. Bu sorunla karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

  • Göğüsle ilgili bir operasyon geçirdiyseniz o memeden gelen süt akışı daha düşük olabilir. Bu gibi durumlarda ‘’Bebeğin tek memeden emmesi sorun mu?’’ diye düşünen annelerimizin içi rahat olabilir. Çünkü bu gayet doğal bir durumdur. Ancak bir göğüsten diğer göğüse göre daha az süt akıyorsa bir uzmanla görüşmeniz tavsiye edilir.

  • Operasyon sonrası oksitosin refleksini uyaran sinirler zedelenmiş olabilir. Bu refleks olmadığında bebek emse de yeteri kadar süt çekemeyebilir. Sinirlerin zedelenmesi tek taraflı olabileceğinden diğer memenin tercih edilmesi olasıdır.

  • Bazı bebekler doğum sırasında fark edilmeyen yaralanmalar alabilir, bu yüzden tedbir önemlidir.

  • İkiz anneleri bebeklerden birini sağ diğerini ise her zaman sol memeden emzirmeyi tercih edebilir. Anneler için bu yol kolay gelebilir ancak bebeklerin iki memeden de emmesi daha sağlıklı olacaktır.

 

Bebeğin tek memeden emmeyi tercih etmesi için birçok farklı sebep bulunmaktadır. Tercih edilmeyen göğüs için bazı çalışmalar yapılabilir, doktorunuza kontrole gidebilir veya emzirme uzmanıyla iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.

Bebeğin İki Memeden Emmesini Nasıl Sağlarım? ;

Bebeklerin iki memeden emmesini sağlamak anneler için oldukça önemli bir konudur. Hem çocuk hem de annenin sağlığı açısından her iki göğsün de kullanılması faydalıdır. Ancak bebekler sıklıkla tek memeden emmeyi tercih edebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için deneyebileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

  • Emmediği memeyi tercih etmesi konusunda teşvik etmelisiniz.

  • Tercih etmediği göğsü seçmesi için çok aç olduğu bir zamanı seçmemelisiniz. Bu değişiklik bebeğin daha çok sinirlenip tepki vermesine sebep olabilir.

  • Doğumdan sonraki ilk haftalarda süt salgılanması başladığı için annelerin her iki memeden emzirmesi gerekir. Bu sürecin düzene girmesinden sonra her emzirmede tek göğüsten devam etmesinde bir sakınca yoktur.

  • Anne, göğüslerden birinde daha rahat emziriyorsa diğer göğüs için de rahat emzirme pozisyonları geliştirebilir. Bu durum bebeğe de geçerek kendini diğer tarafta huzurlu hissetmesini sağlayabilir.

  • Normalde reddedilen memeyi, bebeğe banyo yaptırırken suyun içinde emzirmeyi deneyebilirsiniz. Keyifli bir zaman geçiriyor olduğu için diğer göğsü daha kolay kabul edebilir. Suda zaman geçirdikten sonra da deneyebilirsiniz.

  • Meme ucunun şeklinden kaynaklandığını düşünüyorsanız silikon göğüs uçlarından deneyebilirsiniz.

  • Emmediği göğüsteki sütü pompa ile sağabilirsiniz. Bu yöntemle süt salgılanmasını devam ettirerek tercih etmediği memeden emmesine şans verebilirsiniz.

  • Güven ve sakinlik hissedebileceği bir ortam sağlanması önemlidir.

  • Annenin ağrılarından veya göğüs ucu yaraları gibi yaşadığı sorunlardan dolayı aşırı tepki vermemelisiniz. Kendini güvende hissetmediği için o memeyi reddedebilir.

  • Annenin veya bebeğin herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını kontrol ettirmeniz önemlidir. Bir uzmana danışarak yardım isteyebilirsiniz.

Eğer çocuğunuzu iki memeden de emmeye alıştırmak istiyorsanız sabrın anahtar kelime olduğunu unutmamalısınız. Sakin kalmalı ve bebeğinizi diğer göğüsten de beslenmeye teşvik etmelisiniz. Tüm denediğiniz yöntemlere rağmen çocuğunuz tek memeden emmeye devam ediyor olabilir. Bu durum sağlık açısından herhangi bir problem yaratmadığı sürece normal bir durum olarak kabul edilir.

Bebeğin Tek Memeden Emmesi Durumunda Anne Ne Yapmalıdır?

Bebeklerin mide kapasitesi ilk 7 ay 180-210 mL, sonrasında ise 210-250 mL arasında değerlere sahiptir. Çocuk eğer yeterince besleniyorsa tek memeden emmeyi kendisi de tercih edebilir. Bu noktada annelerin yapması gereken birtakım uygulamalar bulunmaktadır. Başlıca önerileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

 

  • Bebek acıktıkça ve emmek istedikçe emzirmek

  • Bir memeyi emdikten sonra diğer memeyi de seçmesi için deneme yapmak

  • İdrar miktarını takip etmek

  • Kilo kontrolüne göre yeterli beslenme tespiti yapmak

 

Bebeğinizin gelişimini ve beslenmesini takip ederek herhangi bir sağlık problemi oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bir veya iki memeyi emeceğine kendi karar verecektir. Zaman zaman iki memeyi emme isteği olmasına rağmen tekini tercih edebilir. Kararı bebeğinizin vermesine olanak sağlamalısınız.

Bebek Tek Memeden Emmeye Devam Ediyorsa

Bebeklerin emzirme sürecinde bazen tek memeyi tercih etmeleri oldukça yaygın bir durumdur. Ancak eğer sürekli olarak tek göğüsten emmeyi seçiyorsa bu durum bazı önlemleri gerektirebilir. Bunun için sağlık açısından bir sorun teşkil edip etmediğinden emin olmak gerekir.

Bebek beslenmesinde, farklı emzirme yöntemleri bulunmaktadır. Kimi bebekler doğrudan anne memesinden emerken bazıları biberonla beslenmeyi tercih eder. Bu durumda bazı anneler sütlerini sağarak bebeklerini bu şekilde besleyebilmektedir. Her ne kadar biberon, çok sağlıklı bir tercih olmasa da zaman zaman bu yöntem de kullanılmaktadır.

Bebeklerin beslenme tercihleri farklılık gösterir. Kimisi tek memeden emmeyi tercih ederken kimisi iki memeden de emmeyi seçebilir. Bu durumlar genellikle büyük sorunlara yol açmaz. Ancak sürecin takibi sağlanmalı ve çeşitli uygulamalarla bebek iki memeden emmeye teşvik edilmelidir. Her yöntem denenmesine rağmen bebek tek memede ısrarcıysa ve bu durum anneyi de rahatsız ediyorsa bir beslenme uzmanına danışıp tavsiye alabilirsiniz.

Ek olarak, emzirmenin anne ve bebek için faydalarını da öğrenmeniz de ilginizi çekecektir.

Bu makale yardımcı oldu mu