Anne adayları bu süreç içerisinde çeşitli duygu değişimleri yaşayabilir ve anneliğin getirdiği sorumluluklarla ilgili endişeye düşebilir. Bebeğin en temel besin kaynağı olan süt, annenin duygu değişimlerinden fazlasıyla etkileneceği gibi bu duygu değişimlerine bağlı olarak azalabilir. Böyle durumlarda, anne sütünü artırmak veya eski yoğunluğuna getirmek için farklı yöntemler denenebilir.

Anne Sütü Neden Az Olur?

Anne sütü; bebeğin gelişimini destekleyen vitamin ve mineralleri içeren, bağışıklık sistemine katkı sağlayan mucizevi bir besindir. Çocuğun zihin gelişimini de önemli ölçüde etkileyen anne sütünü, her bebek belirli bir yaşa kadar düzenli olarak tüketmelidir.

Buna rağmen bazı anneler, yeterli miktarda süt üretemeyebilir. Zorlu hamilelik süreci, doğumdan kısa bir süre sonra emzirmeye başlamamak, yanlış emzirmek, stres ve erken doğum gibi faktörler bu durumun sebebi olabilir. Belirtilen faktörlerin yanında anne sütünün miktarını etkileyen genel sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Polikistik over sendromu, şeker hastalığı, tiroit bezlerinin normalden hızlı veya yavaş çalışması
  • Hormon problemleri
  • Anne adayının daha önce meme ameliyatı geçirmiş olması
  • Emzirirken kullanılan doğum kontrol hapları
  • Doğum esnasında anneye verilen anesteziler
  • Gerginlik, uykusuzluk, stres, yorgunluk
  • İlk aylarda yapılan mama takviyesi ve bebeğin daha az anne sütüne ihtiyaç duyması
  • Yanlış emzirme

Anne sütü, yukarıda sıralanan sebeplere veya benzeri faktörlere bağlı olarak azalabilir.Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora başvurarak, anne sütünü artırmaya yönelik takviye gıdalar alabilirsiniz.

Anne Sütünü Artırmak İçin Ne Yapmalı?

Bebeğin doğumundan itibaren anneler, sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için çocuklarını anne sütüyle besler. Özellikle doğumun başlarında, az süt gelmesi veya hiç süt gelmemesi gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. Bununla birlikte yeni doğum yapmış annelerin birçoğu “Sezaryenden sonra süt gelmesi için ne yapılmalı?” sorusunun yanıtını arar.

Doğumdan sonra olabilecek en kısa sürede anne ve bebek arasında ten teması kurulmalıdır. Anneler, kısa bir süre içerisinde bebeklerini emzirerek süt yoğunluğuna katkıda bulunur. Bebeği sık aralıklarla emzirmek ve bu esnada her iki memeyi de kullanmış olmak önemlidir. Aynı zamanda emzirme döneminde, yeni doğum yapmış anneler bolca uyuyup dinlenmelidir. Kendilerini yoracak fiziksel aktivitelerden kaçınmalı, streste olacakları durumlardan uzak durmalıdır.

Bu dönemde kullanılan bazı ilaçlar süt üretimini azaltabilir. Emzirme döneminde kullanılacak her ilaç mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Bununla birlikte süt üretimi üzerinde doğrudan etkisi olan besinlere yönelik uygun bir beslenme düzeni oluşturulabilir. Böylelikle anneler, dengeli beslenmeyle süt üretimini artırabilirler.

Belirtilen yöntemlerle birlikte süt üretimini artırmanın veya var olan süt yoğunluğunu korumanın birçok yolu bulunur. Bebeklerinin temel gelişimini etkileyen anne sütü, verimli ve besleyici olduğu sürece faydalıdır. Bu durumun bilincinde olan anneler, beslenmelerine dikkat ederek ve doğru emzirme tekniklerini uygulayarak süreci rahatlıkla tamamlayabilirler.

Sezaryen Doğum Sonrası Süt Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Annenin beslenme düzeni; ürettiği süt miktarını, bu sütün verimini ve doğrudan da bebeği etkiler. Bu sebeple anneler ve anne adayları, hamilelik döneminden başlayarak doğum sonrası sürecin büyük kısmında dengeli ve düzenli bir beslenme rutini oluşturmalıdır. Süt üretiminin yavaşladığı veya hızlandığı sezaryen sonrasında ise bu beslenme düzenine özellikle dikkat edilmelidir. Annelerin bu süreçte tüketebileceği besinler aşağıdaki gibidir:

  • Kuru meyve
  • Yumurta
  • Dereotu
  • Mercimek
  • Yulaf
  • Yoğurt
  • Ayva
  • Ispanak

Belirtilen bu besinler, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde süt üretimini destekler. Alerjiniz olma riskine karşın mutlaka doktorunuza başvurarak tüketmelisiniz.

Emziren annelerde beslenme düzeni, süt miktarını yeterli düzeye ulaştıracak şekilde oluşturulmalıdır. Gün içerisinde 3 öğün düzenli yemek ve besin değeri yüksek gıdalar tüketmek önemlidir. Sebze, meyve, tahıl ve protein gibi neredeyse her öğünde belirli miktarda bulunması gereken çeşitlere, beslenme düzeninde yer verilmelidir. Anne sütünü artırıcı yiyecekler yeterli miktarda tüketilebileceği gibi alerjik belirtiler görülmesi durumunda, hazırlanacak beslenme planı doktor kontrolünde oluşturulmalıdır.

Sezaryen Doğumdan Sonra Anne Sütü Ne Zaman Gelir?

Sezaryen doğum yapan anneler için sütlerinin ne zaman geleceği merak konusudur. Doğumdan sonra anne sütünün gelme süresi, beslenme düzenine ve hamilelik sürecinin şartlarına göre değişebilir. Bunun yanında doğumun hemen ardından sorunsuz bir şekilde anne sütü gelebilir ancak devamlılığın sağlanması için bebeği düzenli olarak emzirmek gerekir.

Anne sütü sezaryenden sonra kolostrum olarak gelir. Bu süt aynı zamanda ağız sütü olarak da adlandırılır. Devamında problem yaşayan annelerin sütü, 2 gün içerisinde normale döner ancak sütün beklenen yoğunluğa ulaşması belirtilen süreden daha uzun olabilir. Bu süreçte annenin süt kanallarının açılması için bebeği emzirmeye devam etmesi önerilir. Bebeği düzenli olarak emzirmek, anne sütünü artırmanın veya süt yoğunluğunu korumanın etkili yöntemlerinden biridir.

Sezaryen Doğum Emzirmeyi Etkiler Mi?

Emzirme, anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kuran ve bebeğin gelişimini doğrudan etkileyen önemli bir olaydır. Vajinal veya sezaryen doğum fark etmeden, emzirmenin ileriki dönemlerde de sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için kısa süre içerisinde bebeğe anne sütü verilmelidir.

Doğum, fiziki ve psikolojik açıdan yorucu bir süreçtir. Annelerin doğum sonrası ağrıları, emzirmeyi zorlaştırsa da tamamen etkilemez. Bu ve benzeri ağrılarda, anne ve bebeğin daha rahat edeceği emzirme pozisyonları denenebilir. Yan yatarak emzirmek veya sezaryen kesesinin iyileşmesine yardımcı olan koltuk altı pozisyonu bu süreç içerisinde tavsiye edilir. Bununla birlikte anne, emzirirken her zaman oturur pozisyonda olmalıdır.

Emzirmeyi Desteklemek İçin Ne Yapılabilir?

Yeni doğan bebeklerin büyük bir kısmı, emzirme sürecinde memeyi tutmada zorluk yaşayabilir. Bu duruma bağlı olarak da bebeğin sütü sağlıklı bir şekilde içmesi zordur. Annelerin emzirmeyi en doğru şekilde yapması ve bebeklerine sütü yeteri kadar iletebilmesi için belirli noktalara dikkat etmeleri gerekebilir. Buna göre bebeklerin memeyi tutması ve emzirmenin desteklenmesi için annelerin dikkat etmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:

· Emzirme anında bebeklerin burunları kapalı olmamalıdır. Bebeğin, emzirme sırasında rahatlıkla nefes alıp verdiğinden emin olmak gerekir.

· Başlangıçta yeterli miktarda süt gelmeyebilir. Bu durumda anneler pes etmemeli ve süt kanallarının açılması için emzirmeye devam etmelidir.

· Doğum sonrası ağrılardan da kaynaklı olarak farklı emzirme pozisyonları denenebilir. Böylelikle hem bebek memeyi daha rahat tutar hem de annenin ağrıları artmadan emzirmeye devam edebilir.

· Stres, anne ve bebeği doğrudan etkiler. Emzirmenin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için stresten olabildiğince uzak durmak gerekir.

Emzirmenin anne ve bebek için faydalarını incelemek de ilginizi çekebilir.

Belirtilen faktörler, emzirmede temel olarak dikkat edilmesi gereken noktalardır. Anne ve bebeğin hem fiziksel hem de duygusal olarak bu süreci sağlıklı bir şekilde tamamlaması önemlidir. Emzirme konusunda sorun yaşayan ve bunu bir türlü çözemeyen anneler, vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Bu makale yardımcı oldu mu