Adet düzensizlikleri can sıkıcı ve rahatsız edici olabilir, ancak ne mutlu ki genellikle endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Yine de, düzensiz adet döngüleri bazen altta yatan hormonal bir dengesizliğe işaret edebileceğinden ve bazen bebek sahibi olmayı biraz daha zorlaştırabileceğinden, kontrolleriniz sırasında döngünüzdeki herhangi bir düzensizliği doktorunuzla görüşmelisiniz.
Doktorunuz durumunuzu teşhis edebilir ve dönemlerinizi - ve doğurganlığınızı - yoluna koymanıza yardımcı olmak için uygun tedaviyi önerecektir.
Adet Düzensizliği Nedir?
Regl döneminiz düzensizse, kanama miktarınız ve kanama gün sayınız tipik bir regl dönemine benzer şekilde olabilir, ancak regl döneminiz olağandışı aralıklarla (45 günden fazla veya 21 günden az aralıklarla), öngörülemeyen aralıklarla veya bunların bir kombinasyonu şeklinde gerçekleşir.
Düzensiz Adetlerin Sebebi Nedir?
Adet döngünüzdeki ara sıra görülen düzensizlikler genellikle stres, seyahat, aşırı egzersiz veya normal rutininizdeki herhangi bir değişiklikten kaynaklanabilir.
Devamlı olarak düzensiz olan adet döngüleri daha çok yeme bozukluğu, kilo kaybı veya kilo alımı, çok yüksek veya çok düşük tiroid seviyeleri veya hormonal dengesizlikler (doğum kontrol hapları, bantlar veya diğer reçeteli östrojen takviyelerinin başlaması, durdurulması veya eksik dozları ile ilgili olanlar dahil) gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Kronik düzensiz adet dönemlerinin en yaygın nedeni polikistik over sendromu (PCOS) adı verilen bir hastalıktır. Ve elbette, gecikmiş veya anormal bir adet dönemi hamilelikten de kaynaklanıyor olabilir.
Geciken veya düzensiz adetler yumurtalık fonksiyonlarının bozulduğunun bir işareti de olabilir.
Adet Dönemlerinizin Düzensiz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Adet döngülerinizi takip etmek (birkaç ay boyunca takviminize veya adet uygulamanıza adetinizin ilk gününü not ederek), döngülerinizin gerçekten düzensiz olup olmadığını veya tipik 28 ila 30 günlük ortalama döngüden biraz daha kısa (veya daha uzun) olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olacaktır. Takip etmek, doktorunuzun tedavinin gerekli olup olmadığını daha iyi belirlemesine de yardımcı olabilir.
Adet Dönemleriniz Düzensizse Hamile Kalabilir Misiniz?
Evet. Düzensiz adet döngüleri her zaman doğurganlığı etkilemez. Aslında, adet düzensizliği olan pek çok kadın hamile kalır ve normal gebelikler yaşamaya devam eder. Düzensiz adet dönemlerinin kısırlık anlamına gelip gelmediğini merak ediyorsanız, cevabımız hayır, ancak bu durum hamile kalmanızı zorlaştırabilir.
Adetleriniz düzensiz olduğunda, ne zaman gebe kalacağınızı bilmek daha zor hale gelir. Genellikle kadınlar yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğini belirlemek için döngülerini takip ederler.
Ancak kanamasız aylar geçirmek ve ardından bir düzen olmadan adet görmek veya her zaman düzensiz dönemler geçirmek, takip yöntemini güvenilir olmaktan çıkarabilir. Bunun yerine, diğer yumurtlama belirtilerine dikkat etmeniz gerekecektir, çünkü döngü uzunluğu size bebek yapmak için ne zaman ilişkiye girmeniz gerektiğini söylemeyecektir.
Adet düzensizliği söz konusu olduğunda asıl endişelenmeniz gereken şey, bu durumun bazen düzensiz veya hiç yumurtlama olmadığını gösterebilmesidir. Ve eğer yumurtlama olmazsa, hamile kalamazsınız. Yumurtlama ile ilgili sorunlar tüm infertilite (kısırlık) vakalarının yüzde 30'undan sorumludur.
Yumurtlama sorununuzun olma ihtimali bile varsa, hamile kalmak için yardıma ihtiyacınız olup olmadığını veya öncelikle ele alınması gereken altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını görmek için doktorunuzla bir değerlendirme yapmanın tam zamanıdır.
Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?
Düzensiz adetler kronikleşmişse, sizi rahatsız ediyorsa veya gebe kalmanızı zorlaştırıyorsa, bunları tekrar yoluna koymanın bir yolu olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun. Bu, stres seviyenizi düşürmeye çalışmayı (aşırı stres adet döngülerinizi raydan çıkarabilir) veya yoğun egzersizi azaltmayı (bu da yumurtlamanızı ve düzenli adet görmenizi engelleyebilir) içerebilir.
Doktorunuz ayrıca hormon seviyelerini tespit etmek için bir değerlendirme yapabilir ve
bir ultrason muayenesi isteyebilir. Doktorunuzun koyduğu tanıya ve gebe kalma (ya da kalmama) hedeflerinize bağlı olarak çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Doktorunuz örneğin, altta yatan bir tiroid rahatsızlığını tedavi etmeyi veya adet döngünüzü düzenlemek için terapiler uygulanmasını önerebilir ve tedavi yöntemlerine dahil edebilir.
Hamile kalmaya çalışıyorsanız ve düzensiz döngülere sahipseniz, doktorunuz bir durum tespiti yapacak ve yumurtlamayı tetiklemek için letrozol (Femara), klomifen (Clomid) veya enjekte edilebilir doğurganlık ilaçları gibi bir doğurganlık ilacı önerebilir, ancak bu ilaçlardan herhangi birine başlamadan önce tam bir doğurganlık değerlendirmesi yapılmalıdır.
Düzensiz dönemleriniz varsa, bunun sağlıklı bir hamilelik ve bebek sahibi olamayacağınız anlamına gelmediğinden emin olabilirsiniz. Ancak, hamile kalmaya çalışmasanız bile, hiçbir şeyin gözden kaçırılmadığından emin olmak ve sizin için en iyi seçeneklerin neler olduğunu anlayabilmeniz için doktorunuza danışmanız önemlidir.