Bazı anne adayları bunları "anneliğin kırmızı rozeti" olarak taşımakta sorun görmezken bazıları ise onlar hakkında konuşmak istemez. Evet, hamilelik çatlaklarından bahsediyoruz. Bebeğiniz henüz doğmamış olsa da sizde iz bırakmaya başlamıştır!
Hamile kadınların yüzde 90'ında bu pembe, kırmızı, kahverengi veya bazen mor olabilen çizgiler görülür. Bunları büyük olasılıkla karnınızda, poponuzda, kalçalarınızda, basenlerinizde veya göğüslerinizde fark edeceksiniz.
Hamilelikte Çatlaklar Neden Oluşur?
Çatlaklar, hamilelik sırasında cildinizin gerilmesiyle birlikte cildin altında yer alan destekleyici doku katmanlarında oluşan küçük yırtıklardır.
Çatlakların oluşup oluşmaması tamamen cildinizin esnekliği ile ilgilidir. Bu da çoğunlukla genetik faktörlere bağlıdır. Yani annenizin doğum çatlakları varsa, muhtemelen sizin de çatlaklarınız olacaktır.
İyi beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı alışkanlıkları cilt sağlığını ve elastikiyetini desteklemektedir.
Çatlak oluşma olasılığını etkileyen son önemli faktör de hamilelik sırasında aldığınız kilo miktarı ve bunun ne kadar hızlı olduğudur. Hızlı kilo alımı, sizi hamileliğin bu kötü etkisine daha yatkın hale getirir. Cildiniz ne kadar hızlı gerilirse, iz bırakma olasılığı da o kadar artar.
Hamilelik Çatlakları İçin Ne Yapabilirim?
Çatlakların oluşması çok normaldir ve günümüzde bu görünüm normalleşmeye başlamıştır. Ancak çatlak görünümünü en aza indirmek istiyorsanız, bilmeniz gerekenler burada:
Nemlendirin ve masaj yapın: Karnınıza, kalçalarınıza ve uyluklarınıza bir çatlak yağını veya kremini masaj yaparak sürmek kesinlikle zarar vermez. Bazı araştırmalar, centella bitkisi veya hyaluronik asit (ciltte zaten mevcuttur) içeren formülasyonların çatlakları önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir, ancak sonuçlar kesin değildir.
Kakao yağı, zeytinyağı, badem yağı, E vitamini veya hindistan cevizi yağının çatlakları önlemede etkili olduğunu kanıtlayan yüksek kaliteli bir araştırma yoktur. Ancak bazı çalışmalar, bu ve diğer anti-enflamatuar ya da antioksidan bitki yağlarının cildi nemli tuttuğunu, yara iyileşmesini ve cilt bariyer onarımını desteklediğini göstermiştir.
Günlük nemlendirme çatlaklara tam olarak etki etmese bile hamilelikle ilişkili kuru, kaşıntılı cilde iyi gelecektir.
Nemlendiriciyi hamileliğinizin erken dönemlerinde kullandığınızdan emin olun ve etkisini en üst düzeye çıkarmak için nazikçe masaj yapın. Bazı araştırmacılar, çatlak kremlerini etkili kılanın gerçek içerikler değil masaj eylemi olduğunu düşünmektedir.
Seçtiğiniz kremi veya jeli hamileliğiniz boyunca kullanmaya devam edin, çünkü bu ürünlerin faydasının görülmesi muhtemelen haftalar alacaktır.
Ayrıca bol bol su tüketmek de cildin esnekliğini artırarak çatlamasını önleyebilir.
Hamilelik Çatlakları önlenebilir mi?
Hamilelik sırasında çatlakları önlemenin kanıtlanmış bir yolu yoktur. Onları minik bebeklerinizin modern sanat eserleri olarak düşünmeye çalışın ve kanıtlanmamış tedavilere tonlarca para harcamayın. Bu parayı doğum sonrasında bebeğinizin ihtiyaçları için kullanın.
Gebelikte çatlak oluşumu ne zaman sona erer?
Hamileyken ortaya çıkan çatlaklar muhtemelen bir süre daha devam edecektir. Hatta doğum sonrası dönemde de bir süre daha çatlakların görünümü belirgin halde olacaktır. Neyse ki, hep bu kadar canlı renkte kalmayacaklar.
Hamilelik çatlakları genellikle doğumdan sonraki yaklaşık altı ay içinde daha az fark edilir gümüşi gri veya soluk parlak bir renge dönüşür. Tüm bunlardan sonra belirtmek isteriz ki hamilelik çatlaklarının gururla taşınacak izlerdir.