Hamile olmak sizi içmeye mi sevk ediyor? Kesinlikle etmeli. Bir anne adayı olarak, yeterince su içtiğinizden emin olmanız çok önemlidir.
İşte su içmenin faydalarından (hemoroid ve diğer hamilelik semptomlarını önleme), ne kadar ihtiyacınız olduğuna (eskisinden daha fazla) ve suyunuzun güvenli olduğundan nasıl emin olacağınıza (her zamanki kadar önemli) kadar hamilelik boyunca su tüketimi hakkında bilmeniz gerekenler.
Hamilelik Döneminde Su İçmek Neden Bu Kadar Önemlidir?
Doğum öncesi vitaminler ve her gün yediğiniz sağlıklı gıdalardaki tüm iyi şeylerin fetüsünüze nasıl gönderildiğini hiç merak ettiniz mi?
Her şey, vücudunuzun temel besin maddelerini hücrelere absorbe etmesine yardımcı olan ve vitaminleri, mineralleri, hormonları kan hücrelerine taşıyan su ile başlar. Besin açısından zengin bu kan hücreleri plasentaya ve nihayetinde bebeğinize ulaşır. Hepsi H2O'nun yardımıyla gerçekleşir.
Hamileyken Günde Ne Kadar Su İçmelisiniz?
Hamilelik sürecinde sisteminizin iki kişilik çalışmasını sağlamak için daha fazla suya ihtiyacınız olacaktır. Bu durum vücut tipinize, beden ölçülerinize, ne kadar aktif olduğunuza vb. bağlı olarak değişse de, genel kural günde 8-12 bardak 8 su içmektir. Ancak sizin ve durumunuz için neyin uygun olduğu konusunda doktorunuzla mutlaka görüşün.
Bir kerede aşırı miktarda su içmek yerine, su tüketiminizi gün içine yayarak düzenli aralıklarla almaya çalışın, bu durum aynı zamanda tok hissetmenizi sağlayabilir. Çoğumuz sıvı tüketimini atladığı için, her sabah bir ya da iki su şişesi doldurarak tüm gün el altında bulundurmak sıvı alma zahmetini ortadan kaldıracaktır.
Egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında veya sıcak bir günde kendinizi dışarıda bulursanız su içtiğinizden mutlaka emin olun. Susadığınızı hissediyorsanız, bunun vücudunuzun susuz kalma yolunda ilerlediğinin bir işareti olduğunu da unutmayın.
Peki yeterince sıvı alıp almadığınızı nasıl anlarsınız? Tuvalete sık gidiyorsanız ve idrarınız soluk veya renksizse, yeterli sıvı alıyorsunuz demektir.
Hamilelikte Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Sürekli su taşımak, sık sık tuvalete gitmek zorlayıcı olsa da özellikle hamilelik döneminde su içmenin pek çok avantajı vardır.
Kabızlığı ve hemoroidi önler
Artık hamile olduğunuza göre, sadece iki kişilik yiyip içmekle kalmıyor, aynı zamanda iki kişilik boşaltım yapıyorsunuz! Yani sisteminizden her zamankinden daha fazla atık çıkacağı anlamına geliyor.
Atık sıvıları çözerek böbreklerden atılmasına yardımcı olma noktasında su devreye girer. Bol su tüketimi, katı atıkların sindirim yolunda daha hızlı hareket etmesine yardımcı olarak dışkı konusunda da çok yardımcı olur.
Kabızlık hamile kadınlarda oldukça yaygın olduğu ve kabızlık durumu da hemoroide neden olabileceği için su konusu çok önemlidir.
İdrar yolu enfeksiyonlarını önler
Yeterince su içmek aynı zamanda idrarınızın seyrelmesini sağlar, bu da sadece idrarın akışını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarını, mesane enfeksiyonlarını ve böbrek enfeksiyonlarını (İYE türleri olan) da uzak tutar.
Mesanenizde çok uzun süre kalan idrar, enfeksiyon tetikleyici bakteriler için bir üreme alanı haline gelebilir, ancak susuz kalmamak bu durumun gelişmesini önleyebilir.
Sizi serinletir
Ortam çok mu sıcak, yoksa siz mi hamilesiniz? Doğru, hamile olduğunuzda sizin için sıcaklık en yüksek seviyededir. Ancak su içerseniz, vücudunuzun soğutma sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlayabilir, (iç termostatınız sonuna kadar açılmış olsa bile) fazla ısıyı ter şeklinde dışarı atabilirsiniz.
Yorgunlukla savaşır
Bol sıvı alımı hamilelik yorgunluğunu da kontrol altında tutar - dehidrasyonun ilk belirtilerinden biri bitkinliktir. (Başka bir dehidrasyon belirtisi de baş ağrısıdır. Su içmek bu sorunun önüne geçer.) Ayrıca vücudunuzun diğer şeylerin yanı sıra fazla sodyumdan kurtulmasına yardımcı olur ve özellikle ayaklarda veya ayak bileklerindeki şişmeyi en aza indirir.
Hamileyken Musluk Suyu İçmek Güvenli midir?
İçme suyunuzun temizliğini ölçmek iyi bir fikir olabilir ve bu durum özellikle hamileyken çok daha önemlidir. İçtiğiniz suyun çoğu muhtemelen kamuya açık su sistemlerinden geliyor ve genellikle içmek için güvenli olsa da, kurşun, cıva ve arsenik dahil olmak üzere fetüse zarar verebilecek yüksek seviyelerde kimyasallarla kirlenmiş olabilir. Buna ek olarak, BPA'nın (östrojeni taklit eden ve bazı plastiklerde bulunan endüstriyel bir kimyasal) hamile olduğunuzda sorun yaratabileceğine dair kanıtlar gün geçtikçe artmaktadır.
Hamileyken su kaynağınızın içmek için güvenli olduğundan nasıl emin olabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmenizi öneririz.
Hamile Kadınlar Başka Hangi İçecekleri İçmelidir?
Su en iyi içecektir ama ya yeterince suyunuz kalmadıysa? Bu durumda tercih edilebilecek başka sıvılar da vardır:
- Süt
- Meyve ve sebze suları (meyve suyundaki ilave şekere ve sebzeli içeceklerdeki ilave sodyuma dikkat edilmelidir, mümkünse kendiniz yapın)
- Kafeinsiz çaylar
Bununla birlikte, idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için (hamilelik sırasında kafeini azaltmak için diğer nedenlerin yanı sıra) gazlı içecekler ve kahve gibi kafein içeren diğer içecekleri de azaltmalısınız.
Günlük su alımınızın yaklaşık yüzde 20'sinin gıda kaynaklarından geldiğini de unutmayın. En fazla suyu meyveler içerir: 1 cup karpuz veya kavun yaklaşık 150 ml su sağlar; orta boy bir armut veya bir cup çilek yaklaşık 130 ml su sağlar; orta boy bir portakal yaklaşık 120 ml su sağlar.