Olumsuz etkisi olabilecek yiyecekleri hamilelik döneminde tüketmemek veya belirli oranlarda tüketmek gerekmektedir. Bu gibi faktörler kişiye özel olabileceği gibi genel geçer birtakım bilgiler de olabilir.

Bal da bu besinlerden biridir. Bal yetişkinlerin ve çocukların tüketebileceği bir besindir. Alerji gibi özel durumlar dışında bal birçok yaş grubu tarafından belirli oranlarda tüketilebilir. Ancak 1 yaşına henüz gelmemiş bebeklere bal önerilmez. Bebeklerin sindirimi çocuk ve yetişkinlerden farklı olduğundan bazı besinleri tüketilebilecek gelişime erişmemiştir. Balın içerisinde "Clostridium Botulinum" isimli bakteri sporları yer almaktadır. Ancak bebeklerin vücudu bu sporlara karşı henüz kendini koruyabilecek güçte değildir. Clostridium Botulinum vücudun belirli noktalarında güçsüzlüğe sebep olabilen ve felce kadar gitme imkânı bulunan bir rahatsızlıktır çünkü buna yol açabilecek nörotoksinler üretebilme özelliğine sahiptir. Bebekler büyüdükçe bağırsakları bunlara karşı savaşabilecek ve koruma gerçekleştirebilecek bir aşamaya evrilir. Ancak bu durum henüz 1 yaşına gelmeyen bebeklerde görülmez. Bu risk de beraberinde birçok kişiye hamilelikte bal yemek güvenli midir sorusunu sordurur.

Hamilelikte Bal Yemenin Faydaları

Hamilelikte bal yemenin bilinen herhangi bir riski yoktur. Balı yiyen kişinin bağırsak sistemi yeterince uygun ve sağlıklı ise baldaki bakteriler ile savaşabilecek ve vücudu koruyabilecek güce sahip olacaktır. Hamilelikte bal tüketiminin gerek vitamin gerekse mineral açısından ciddi bir faydası olmayacaktır. Ancak bal tamamen faydasız bir besin değildir ve birtakım avantajları vardır.

  • Antioksidan etkisi: Bal birçok kişinin grip olduğunda tükettiği ve soğuk algınlığı ile savaşırken tercih ettiği önemli bir besindir. Balın güçlü antioksidan özelliği vardır ve vücutta var olan sağlıklı hücrelerde problem yaratan moleküllere karşı tüketilmesinin faydalı olduğu düşünülmektedir. 

  • Doğurganlık etkisi: Balın hamile kalma sürecinde olumlu etkileri olduğundan söz edilmektedir. Andrea Chisholm (kadın doğum uzmanı) olarak balın hamile kalma sürecinde etkili olabileceğini ifade etmektedir.

  • Solunuma etkisi: Bal tek başına olmasa da siyah kimyon ve kereviz tohumları ile birleştiğinde astım tedavisinde destek amaçlı olarak kullanabilir.

Bal pek çok kişinin tükettiği bir besindir ve aslında hem tek başına hem de farklı ürünler ile bir arada kullanılabilir. Kahvaltılarda sıkça tercih edilen bal aynı zamanda içeceklerde de yer edinir. Bu nedenle hali hazırda hamile olan bir kadının düzenli olarak tüketiyorsa bal tüketmeye devam etmesinde herhangi bir sıkıntı olmaz. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyenler e aklında soru işareti olanlar uzmanlarına danışabilirler.

Hamilelikte Bal Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte bal tüketimi ne kadar normal olsa da yine de tüketim esnasında birtakım unsurlara dikkat etmek faydanıza olacaktır. Bağırsak ve mide problemleri olan, bu bölgelerden ameliyat geçirmiş kişiler öncelikle doktorlarına danışmalıdır. Buna Crohn hastalığı olan kişiler de eklenebilir. Bal içerisinde yer alan bakteri sporları bağırsak için riskli olabilir ve bağırsağı olumsuz etkileyen bal, bebeğin gelişimi sürecinde de olumsuz etkilere sebebiyet verebilir. Benzer bir durum antibiyotik alanlar için de geçerlidir. Ağır antibiyotik tüketiminde bal tüketimini sınırlamak gerekebilir. Tüm bunlara karşın balı düşük oranlı olarak bir tatlandırıcı halinde kullanmak yaygındır. Hamile olan kişiler de balı bu şekilde tüketilebilir. Detaylı bilgileri doktorunuzdan edinebilirsiniz.

Bu makale yardımcı oldu mu