Hamilelikte Kahverengi Akıntı Nedir? 

Hamilelikte kahverengi akıntı; rahimde veya vajina kanalında daha önce gerçekleşen bir kanamadan kaynaklı ortaya çıkan, koyu renkli servikal mukustur. Kanın rengi kırmızı olsa da beklemesi ve oksijene maruz kalması, kahverengi bir görünüm kazanmasına neden olur. Gebe kadınların yaklaşık %20’sinin maruz kaldığı bu durum, 37. haftaya kadar devam edebilir. Bazı anne adaylarında doğuma kadar devam ettiği de görülmektedir. 

Hamilelik döneminde kahverengi leke olmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan ilki, genital bölgenin pH oranında küçük değişiklikler meydana gelmesidir. pH oranındaki değişiklik, az miktarda akıntıya neden olur ve ortalama 2-3 gün sürer. Anne adayları, özellikle yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında kahverengi leke olduğunu fark eder. 

Gebelik döneminde meydana gelen hormonal değişimler de vajinal akıntıya neden olur. Bu süreçte hormonların dalgalanması ve vücuttaki kan akışının artması, rahmi nispeten daha hassas hale getirir. Genital bölgedeki hassasiyetten dolayı pelvik muayene ve cinsel ilişki sonrasında kahverengi leke görülmesi mümkündür. 

Bununla birlikte iyi huylu rahim ağzı polipleri, doğum başlangıcı (yalancı doğum sancılarını ayırt etmek için doktorunuzdan ek bilgi edinmeniz tavsiye edilir), enfeksiyon gibi durumlar da koyu lekelere sebep olabilir. Gebelikte kahverengi akıntının neyin belirtisi olduğuna dair detayları içeriğimizin devamında görebilirsiniz. 

 

Gebelikte Kahverengi Akıntı Neyin Belirtisi? 

Kadınlarda gebelik öncesinde olduğu gibi hamilelik döneminde de akıntı olması normal kabul edilen bir durumdur. Uzmanlar genellikle rahim bölgesindeki hassasiyet ve pH oranındaki değişiklikler sebebiyle görülen kanamaları normal kabul eder ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak bazı hallerde hamilelikte kahverengi akıntı riskli görülebilir. Kanamanın hangi dönemlerde gerçekleştiği ve şiddeti, bazı sağlık sorunlarının habercisidir. 


Aşağıdaki başlıklar üzerinde bu riskleri görebilirsiniz. 

Molar Gebelik 

Molar gebelikte yaşayabilir bir fetüs bulunmaz ve son derece nadir görülür. Döllenme esnasında ortaya çıkan bu genetik problem, rahimde üzüm benzeri anormal dokuların oluşmasına ve büyümesine yol açar. Bu anormal dokular, gebelik sonlanırken vücuttan atılır ve kahverengi lekeler meydana getirir. 

Ektopik Gebelik

Anormal gebelik türlerinden biri olan ektopik gebelikte, döllenmiş yumurta rahim dışarısında fallop tüplerine yerleşir. Fallop tüp yırtılması, bazı durumlarda iç kanamayla ilişkilendirilir. Yoğun kahverengi akıntının görüldüğü bu durum; baş dönmesi, bayılma ve şiddetli ağrıya neden olur. Belirtilerden birinin görülmesi halinde acilen müdahale edilmesi gerekir. 

Düşük

Hamilelikte kahverengi leke her zaman düşük belirtisi değildir. Bu nedenle diğer düşük belirtilerinin de görülmesi halinde risk faktörü taşıdığını belirtmeliyiz. Genellikle erken gebelikte görülen düşük, aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir: 

  • Karın ağrısı
  • Alt karında şiddetli kramp
  • Yoğun bel ağrısı
  • Meme hassasiyeti 
  • Kilo kaybı 
  • Hamilelik belirtilerinde azalma 

Eğer yukarıdaki belirtilerle birlikte kahverengi leke görüyorsanız, mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Ancak herhangi bir ağrı, kilo kaybı, kramp sorunu yoksa bu lekenin düşük habercisi olmadığını bilmelisiniz. 

Vajinal Enfeksiyon 

Kadın bedeni, vajinayı enfeksiyondan korumak ve temiz tutmak için akıntı olarak bilinen bir sıvı salgılar. Rahmi nemli tutan bu sıvı; renksiz, kokusuz, kaşıntı yapmayan bir dokuya sahiptir. Ancak enfeksiyon sebebiyle meydana gelen ve normal kabul edilmeyen akıntı türleri de vardır. Enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan akıntılar; 

  • Koyu renkli,
  • Kokulu, 
  • Rahatsız edici miktarda, 
  • Kaşıntıya sebep olan sıvılardır. 

Gebelik döneminde, vajinal enfeksiyon ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar kahverengi leke görülmesine neden olur. Eğer yukarıda saymış olduğumuz belirtilerle birlikte leke görüyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. 

İçeriğimizde bahsi geçen sağlık sorunları, sadece kahverengi lekeyle kendini göstermez. Bu nedenle normal düzeyde seyreden leke durumunda endişelenmenize gerek yoktur. Düzenli olarak uzman kontrolüne gitmeniz, rahatsız olduğunuz durumları paylaşmanız ve gerekli görülmesi halinde erken tedaviye başlamanız, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmenizi sağlayacaktır. 

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Tehlikeli Mi? 

Hamilelikte kahverengi akıntı her zaman tehlikeli olmadığı gibi riskli kabul edilen bazı durumlar söz konusudur. Genel olarak aşağıdaki belirtilerle birlikte koyu renkli leke meydana geliyorsa, tehlikeli olma ihtimali vardır: 

  • Baygınlık
  • Vajinal kanama 
  • İdrar yaparken ağrı 
  • Aşırı yorgunluk ve uyuma isteği 
  • Kasık ağrıları
  • Aşırı bulantı ve kusma 
  • Vajinada aşırı akıntı ve kötü koku 

Bu belirtiler, çeşitli sağlık sorunlarından dolayı ortaya çıkar ve anne adayının zorlu bir hamilelik dönemi geçirmesine neden olur. Riskli görülmesine sebep olan sağlık sorunları ise şunlardır: 

  • Böbrek hastalıkları
  • Hormonal problemler 
  • Sigara ve alkol kullanımı 
  • Diyabet 
  • Kromozom anormallikler 
  • Enfeksiyon 
  • Toksik maddelere ve radyasyona maruz kalma 

Yukarıdaki bahsi geçen problemler, anne adayına zarar verebileceği gibi bebek için de riskli durumlardır. Bu nedenle sağlık sorunu yaşayan kadınların, hamilelik döneminde kontrollerini kesinlikle aksatmaması ve dikkatli olması son derece önemlidir. 

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte kahverengi akıntı erken dönemde başlar ve gebeliğin sonuna kadar devam edebilir. Ne kadar süreceği, kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte anne adayının sağlık sorunlarına da bağlıdır. Örneğin, vajinal enfeksiyon olması halinde koyu renkli leke uzun süre görülebilir. Genital bölgenin pH oranındaki değişikliklerse kısa vadede kanama ortaya çıkarır ve leke problemi erken dönemde ortadan kalkabilir. 

Gebelik öncesinde görülen beyaz, kokusuz akıntı da hamilelik dönemi boyunca devam edecektir. Farklı belirtiler görülmediği sürece bu durum, uzmanlar tarafından normal kabul edilir. Aynı zamanda koyu renkli lekeler de sağlık sorunu olmaması halinde olağan bir durumdur ve endişelenmeye gerek yoktur. Eğer şiddetli kramplar, aşırı bulantı ve kusma, halsizlik gibi sağlık sorunları da yaşıyorsanız, kendi kendine geçmesini beklememeli ve kısa sürede bir uzmana danışmalısınız. 

Hamilelikte Kahverengi Akıntı için Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Gebelik, anne adayında hormonal değişikliklere sebep olduğu için son derece hassas ve zor bir dönemdir. Aynı zamanda genital bölgede meydana gelen değişimler de akıntı, kanama, ağrı gibi sorunlara sebep olur. Hamilelikte kahverengi akıntı görülmesi ciddi bir risk faktörü olmamasına rağmen mutlaka erken dönemde doktora gidilmeli, kontroller ihmal edilmelidir. 

İçeriğimizde bahsi geçen kahverengi leke belirtileri, bu duruma sebebiyet veren sağlık sorunları vb. detaylar, genel geçer bilgilerdir. Bu nedenle görmüş olduğunuz kahverengi leke her zaman ciddi bir risk faktörü olmadığı gibi belirli sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Hem kendi sağlığınız hem bebeğiniz için erken dönemlerden itibaren doktora gitmeli, kontrollerinizi aksatmamalısınız.

Ek olarak incelemek isteyebileceğiniz bir diğer doğum belirtisi: Gebelikte ödem.

Bu makale yardımcı oldu mu