Hep birden fazla çocuk sahibi olmayı hayal ettiyseniz ya da çocuğunuza bir kardeş verme fikrine yeni yeni sıcak bakmaya başladıysanız, durum resmileşti: Aklınızda ikinci bebek var.
Ailenizi büyütme düşüncesi heyecan vericidir, ancak aynı zamanda birçok soruyu da beraberinde getirir: Gerçekten hazır olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz? Üstelik ilk çocuğunuz hala küçük bir bebekse, iki bebek sahibi olmanın faydaları kaos ve yorgunluktan daha mı ağır basıyor, yoksa biraz daha beklemek daha mı iyi?
Bunun doğru ya da yanlış bir cevabı yok elbette. Ancak karar vermenize yardımcı olması için düşünmeniz gereken pek çok soru ve planladığınız gibi gitmeyen durumlarla nasıl başa çıkabileceğinize dair bazı önerilerimiz var.
İkinci Bebeğe Hazır Olup Olmadığınıza Nasıl Karar Verirsiniz?
Artık bebeğiniz kucağınızdaki kundaktan, konuşan, yürümeye başlayan bir çocuğa dönüştüğüne göre, ikinci bir çocuk sahibi olmak için doğru zaman olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Çocuklarınızın yaş aralığını belirlemek için ideal zamana yalnızca siz ve eşiniz karar verebilirsiniz, ancak aşağıdaki sorular siz ve aileniz için en iyi senaryoyu bulmanıza yardımcı olabilir:
Birbirlerinin oyun arkadaşı olabilmeleri için çocukların yaşlarının yakın olmasını mı arzuluyorsunuz?
Bir başka alt değiştirme ve uykusuz geceler serüvenine çok geç olmadan çıkmak ister misiniz?
Dikkatiniz dağılmadan her bir çocuğun küçüklük döneminin tadını çıkarabilmek için hamileliklerinizin arasını açmayı mı tercih edersiniz?
Kardeş rekabeti ve aşırı benzer gelişim aşamaları (evde iki yeni yürümeye başlayan çocuk veya iki ergen) yaşama riskini en aza indirmek için çocukların yaş aralığını açma fikri hoşunuza gidiyor mu?
İlk iki soruya evet yanıtı verdiyseniz, muhtemelen ikinci bebeğinizi yapmaya hazırsınız demektir. Son iki soruya evet yanıtı verdiyseniz, ikinci hamilelik için hazırlıklara başlamadan önce biraz daha beklemek isteyebilirsiniz.
Elbette, ikinci bir çocuğa ne zaman sahip olacağınıza karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken başka faktörler de vardır: ailenizin mali durumu, çocuk bakımı tercihleriniz ve iş hayatındaki sorumluluklarınız.
Hangi senaryoyu seçerseniz seçin, kendi payınıza düşen sevinç ve zorlukları da beraberinde getirirsiniz. Örneğin, bebek bez kullanan bir ikiliniz varsa, okul öncesi yıllara geldiklerinde birbirleriyle oynayarak harika zaman geçireceklerdir. Ayrıca, onları eğlendirmek için farklı türde oyuncaklar veya aktiviteler aramak zorunda kalmayacaksınız.
Yine de, yakın yaş aralığındaki kardeşlerin yorucu ve çekişmeli olabileceğini unutmayın. İlk yıllar ebeveynliğin en zorlu dönemidir - ancak yine de nispeten hızlı bir şekilde geride kalacaktır (her ne kadar o zaman öyle görünmese de).
Öte yandan, çocuklarınızın yaş farkının artması fiziksel emeği azaltır ve her birine ayrı ayrı odaklanmanızı sağlar. Çocukların yaş aralıklarının fazla olmasının diğer bir dezavantajı ise, çocukların daha çekimser oyun arkadaşları olabilmeleridir - ve daha az kavga edeceklerinin garantisi yoktur. Ayrıca aktif ebeveynlik süreniz toplamda daha uzun olacaktır - bu da gelecek planlarınıza bağlı olarak artı ya da eksi olabilir.
İkinci Hamileliğe Hazırlık
Birinci bebeğinizi dünyaya getirmeden önce olabildiğince sağlıklı olmak istediğiniz gibi, ikinci hamileliğinizden önce de olabildiğince zinde olmak istersiniz. Bu, her gün spor salonuna gitmek anlamına gelmez (kabul edelim, yürümeye başlayan bir çocukla bunu yapmak zordur!), ancak vücudunuzun ilk hamileliğinden sonra iyileşmek için yeterli zamana verdiğinizden emin olmak anlamına gelir.
American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), kadınların doğum yaptıktan sonraki 6 ay içinde hamile kalmamaya çalışmalarını ve ideal olarak en az 18 ay beklemelerini önermektedir, böylece vücudunuza tükenen vitaminleri geri kazanması ve bebeğe uygun forma geri dönmesi için gereken zamanı vermiş olursunuz.
Daha çabuk dönmek mi istiyorsunuz? Kadın doğum uzmanınızla konuşun. İyi besleniyorsanız, doktorunuzdan onay aldıysanız ve ikinci bir hamilelik geçirecek kadar enerjik hissediyorsanız, istediğiniz anda ikinci bebeğe hamile kalmamanız için hiçbir neden yoktur.
İkinci Kez Hamile Kalmak
Bu sefer sizi neyin beklediğini biliyorsunuz. Ancak bu, tamamen aynı şekilde hissedeceğiniz anlamına gelmez. ( Sırf o çaylak gerginliği yaşamadığınız için değil!) Her hamilelik farklıdır ve aslında ikinci hamilelikler fizyolojik olarak ilk hamileliklerden birçok yönden farklılık gösterir.
Ancak ikinci kez bebek sahibi olmanın iniş çıkışlarıyla uğraşmadan önce hamile kalmanız gerekir. Bazı çiftler için ikinci bebeğe hamile kalmak birinci bebek kadar hızlı ve kolay gerçekleşir. Ancak, birçok çifti şaşırtan bazı aksaklıklar da olabilir.
İkinci Kez Hamile Kalmakta Sorun Yaşıyorsanız Ne Yapmalısınız?
İkinci kez hamile kalmanın çocuk oyuncağı olduğunu düşünebilirsiniz. Ve genellikle de öyledir! Ancak birincil infertiliteye (ilk seferde kısırlık) kıyasla ikincil infertilite (en az bir bebeğiniz olduktan sonra ortaya çıkan infertilite) yaşayan çiftlerin sayısı daha fazladır.
İkincil kısırlık çoğu zaman yaş, kilo ve endometriozis, rahim fibroidleri veya polikistik over sendromu (PCOS) gibi durumlar sebebiyle ilk seferde hamile kalmayı zorlaştıran aynı faktörlerden kaynaklanır.
Bu durumla başa çıkmak için tavsiye yine aynıdır: 35 yaşın altındaysanız ve bir yıl denedikten sonra hamile kalamadıysanız doktorunuza görünün. 35 yaşın üzerindeyseniz, altı ay içinde hamile kalamadıysanız doktorunuza görünün.
Sorun, rahme zarar veren bir doğum travması veya diğer rahim sorunları gibi daha önceki bir hamilelik veya doğum sırasında meydana gelen bir sorundan da kaynaklanabilir. Eğer durum buysa, ikinci kez hamile kalmayı denemeden önce doktorunuzla konuşmanızda fayda vardır. Doktorunuz size doğal yollardan gebe kalma şansınız hakkında bir fikir verebilir, ikinci bir gebeliğin olası risk faktörleri hakkında size yol gösterebilir, doğurganlık yardımı isteyip istemeyeceğinizi ve ne zaman istemeniz gerektiğini size bildirebilir.
İkinci Hamilelikte Sağlığınız
Her ne kadar sonuç buna yüzde yüz değse de, hamilelik ve doğumun hem fiziksel hem de duygusal olarak sizi olumsuz etkilediğini inkar etmek mümkün değildir. Arka arkaya gelen bebekler sizi çeşitli nedenlerle zorlayabilir ve strese sokabilir, ancak ikinci seferin de pek çok avantajı vardır. İşte ikinci hamileliğin sağlınıza nasıl etki edebileceği:
İkinci Hamileliğin Artıları
İlk bebeğinizle ilgilenmek, ikinci hamileliğiniz boyunca sizi aktif tutacaktır. Bu da yüksek ihtimalle sizin egzersizden daha fazlasını yapacağınız anlamına gelir!
Günün her saati meşgul olacağınız için muhtemelen her hamilelik semptomu için acı çekecek zaman bulamayacaksınız.
Şu anda annelik hayatının derinliklerinde olduğunuzdan, ilk bebeğinizde olduğu gibi hayatınızın nasıl değiştiğine dair bir şok yaşamayacaksınız.
İkinci Hamileliğin Eksileri
İkinci hamileliğiniz sırasında, ilk çocuğunuz neredeyse sürekli olarak dikkatinizi çekmeye çalışacağından, istediğiniz kadar dinlenemeyeceksiniz.
İlk doğumunuzu sezaryenle yaptıysanız, 18 ay ila 2 yıl içinde vajinal doğum yapmanız zor olabilir.
İkinci hamileliğiniz sırasında emziriyorsanız, sadece bir değil iki bebeği besliyor olacaksınız, bu nedenle besin seviyenizi yüksek tutma konusunda ekstra dikkatli olmanız gerekecektir.
Kendinizi iyi hissediyorsanız doktorunuz büyük çocuğunuz 18 ayını doldurmadan hamile kalmanıza yeşil ışık yakabilir, ancak yine de vücudunuza biraz nefes aldırmanızda fayda var.
İkinci Hamilelikte Mali Durumunuzu Yönetmek
Bebek sahibi olmanın bütçenizi etkilediğini ilk elden öğrendiniz. Ancak ailenize bir bebek daha eklemeyi düşündüğünüzde hesaba katmanız gereken birkaç ekstra şey daha var. Kendinize sormanızda gerekenler:
Bir işte çalışıyorsanız, ikinci bir ücretsiz doğum izni almanız gerektiğinde bütçeniz sarsılır mı ya da ikinci bebekle geçireceğiniz zamanı kısaltmak zorunda kalır mısınız?
İkinci hamileliği atlatıp işinize dönmek isteyen bir anne misiniz?
Eviniz bir başka bebeği kaldırabilir mi, yoksa büyüyen ailenizi için daha büyük (daha pahalı) bir eve mi taşınmanız gerekecek?
Halihazırda sahip olduğunuz bebek eşyalarını (beşik, araba koltuğu, bebek arabası) kullanabilecek misiniz, yoksa ilk bebeğiniz bunları kullanmaya devam edecek ve ikinci bir temel eşya seti almanızı gerektirecek mi?
İkinci bir bebeğe sahip olmak, ne zaman olursa olsun ek bir masraf olacaktır, ancak ikinci hamileliğinizin zamanlaması, ne kadar ekstra para harcayacağınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Siz ve eşiniz, karar vermenize yardımcı olması için yakın gelecekte ve uzak gelecekte neleri karşılayabileceğinizi görmek için bir ön aile bütçesi oluşturmak isteyebilirsiniz.
Konu ikinci bebeğe sahip olmak olduğunda göz önünde bulundurulması gereken çok şey var, ancak gebelik planını şimdi harekete geçirmek veya ertelemenin her ikisinin de artıları ve eksileri var. Bu yüzden mükemmel zamanı seçme konusunda çok fazla stres yapmayın. Muhtemelen siz ve üç ya da dört kişilik aileniz için neyin doğru olduğunu içten içe biliyorsunuzdur.