Doğum kontrol yöntemi olarak adet döngünüze güveniyorsanız, aslında adet döneminizde hamile kalınabileceğini duymak sizi şaşırtabilir.
Elbette, regl dönemi ayın en verimsiz zamanlarından biridir, ancak bazı koşullar altında gebe kalınabilir.
Regl Döneminizde Nasıl Hamile Kalabilirsiniz?
Adet dönemindeyken hamile kalma olasılığı düşüktür, bu olasılık sıfır değildir. Peki vücudunuz hamile olmadığına karar verirken aynı anda nasıl hamilelik gerçekleşebilir?
Biraz açalım: Yumurtlama döneminde, yumurtalığınız fallop tüpünüze bir yumurta bırakır ve ilk embriyo rahme doğru yolculuğuna başlamadan önce döllenmeyi bekleyerek 24 saat boyunca yaşayabilir. Bu sırada rahim, büyüyen bir embriyoya ev sahipliği yapabilmesi için bir zar oluşturur.
Yumurtlama sırasında yumurta spermle karşılaşır ve bu zarın içine yerleşirse, bingo - bebek yolda. Bu gerçekleşmezse, vücudunuz hem yumurtayı hem de zarı atar (ve ... kanamanız olur).
Çoğu kadının adet döngüsü, adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar yaklaşık 24 ila 28 gün sürer. Yumurta, yumurtlamadan sonra 24 saat, sperm ise 5 güne kadar canlı kalabildiğinden, ovülasyondan 5 gün önce yumurtlama başlayıp, bir gün sonra sona erdiğinde kadın hamile kalabilir.
Yumurtlama (ovülasyon) genellikle bir sonraki döngünüzün ilk gününden 14 gün önce gerçekleşir - bu da 28 günlük bir döngünüz ve bir haftalık bir döneminiz varsa, periyodunuzun son günü ile yumurtladığınız ilk gün arasında size bir hafta bırakır.
Peki ya regl döneminizin son gününde seks yaparsanız ve birkaç gün erken yumurtlarsanız ne olur? İçinizde hala canlı sperm olabileceği için hamile kalabilirsiniz.
Döngüsü 28 gün olan bir kadında bile yumurtlamanın başladığı gün aydan aya değişir. Bu dalgalanma nedeniyle, adet döneminiz sırasında cinsel ilişkiden gelen spermin bir sonraki yumurtlama zamanına kadar ölmüş olacağının garantisi yoktur.
Düzensiz Bir Döngünüz Varsa Adet Döneminizde Hamile Kalabilir misiniz?
Evet. Düzensiz bir adet döneminiz varsa, ne zaman yumurtlayacağınızı tahmin etmek daha zor olacaktır - ve bu da istemeden hamile kalmanıza neden olabilir, çünkü o zamana yakın cinsel ilişkiye girmekten kaçınmak güçleşir.
Aşağıda birkaç düzensiz adet döngüsü türü ve hamile kalmanın hala nasıl mümkün olduğu açıklanmaktadır:
Kısa bir adet döngünüz olduğunu düşünün. Bazı kadınların döngüleri 21 gündür ve yine de yumurtlarlar, bu da adetlerini bitirdikleri zaman ile bir sonraki yumurtladıkları zaman arasında çok fazla zamanları olmadığı anlamına gelir. Sperm üreme yolunuzda birkaç gün yaşayabildiğinden, adet döneminiz sırasında seks yaptıysanız ve iki ila üç gün sonra bir sonraki döngünün yumurtasını yumurtladıysanız, bu yumurta canlı spermle karşılaşabilir. Ve bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz.
Regl dönemleriniz uzun sürdüğü durumda da vücudunuz rahim zarını yavaşça dışarı atarken, yumurtlama için saat çalışmaktadır - ve bir sonraki yumurtanız, siz hala bir önceki ayın (döllenmemiş) yumurtasının kanamasını yaşarken ortaya çıkar. Yani zaten yeniden doğurgan hale gelmişsinizdir - bu da adet döneminizde hamile kalabileceğiniz anlamına gelir.
Yumurtladığınızda ara kanamanız veya lekelenmeniz olur. Özellikle hafif veya düzensiz dönemleriniz varsa, bu kanamayı gerçek bir dönemle karıştırmak olasıdır - her ne kadar yumurtladığınız için aslında en doğurgan olduğunuz zamanda gerçekleşiyor olsa da.
Ancak bazen düzensiz bir dönem, hiç yumurtlamadığınızın bir işareti olabilir ki bu da kısırlığın bir nedenidir. (Yumurtlamazsanız hamile kalamazsınız.) Ara kanamalar hormonal anormalliklerin veya rahminizdeki fiziksel bir anormalliğin (polipler, miyomlar veya aşırı kalın bir zar gibi) işareti de olabilir, bu nedenle hamile kalmaya çalışmıyor olsanız bile devam ederse konuyu doktorunuza anlatın.
Düzensiz bir adet döngünüz varsa ve hamile kalmakta sorun yaşıyorsanız, daha detaylı bir değerlendirme yapmak üzere doktorunuzla konuşun.
Regl Döneminizden Hemen Önce Hamile Kalabilir misiniz?
İmkansız değildir, ancak özellikle düzenli, 28 günlük döngüleri olan kadınlarda pek olası değildir. Yumurtlama normalde 19. günde, yani bir sonraki adet döneminiz başlamadan bir buçuk hafta önce tamamlanır.
Bununla birlikte, düzensiz dönemleri olan kadınlarda yumurtlamayı tahmin etmek daha güç olduğundan, döngüde daha sonra gerçekleşebileceği anlamına gelir. Ayrıca, düzenli döngüleri olan kadınlarda bile yumurtlama, özellikle stres, seyahat veya normal rutininizi değiştirmek gibi durumlarda aydan aya değişebilir.
Adet Döngünüzün İlk Gününde Hamile Kalabilir misiniz?
Adet döneminizin ilk gününde hamile kalmanız - çok olası olmasa da - mümkündür, özellikle de düzenli, 28 günlük bir döngünüz varsa.
Bununla birlikte, düzensiz veya daha kısa bir adet döngünüz varsa, yumurtlama döneminizin adetin birinci gününe çok daha yakın olabilir ve bu da ilk gün hamile kalmanızı sağlayabilir.
Adet Döneminizden Hemen Sonra Hamile Kalabilir misiniz?
Evet, adet döneminizden hemen sonra hamile kalabilirsiniz. Ancak bunun gerçekleşme olasılığı yine ne zaman yumurtladığınıza bağlıdır. 28 günlük düzenli bir döngüye sahip kadınlarda yumurtlama genellikle 14. günde başlar.
Erken yumurtlarsanız veya kısa bir adet döngünüz ya da uzun bir adet döneminiz varsa, adet döneminiz ile yumurtlama arasındaki süre çok daha az olabilir. Ayrıca, sperm beş gün boyunca hayatta kalabildiğinden, adet döneminizden hemen sonra sadece bir veya iki gün ilişkiye girmek bebek sahibi olmanıza sebep olabilir.
Doğum Kontrolü Kullanırken Regl Döneminizde Hamile Kalabilir misiniz?
Adet döneminde olsanız da olmasanız da doğum kontrolü kullanırken hamile kalmanız mümkündür. (Yüzde 100 etkili tek doğum kontrol yöntemi yoktur.)
Bir doğum kontrol yönteminin başarısız olma olasılığı doğum kontrol yöntemine bağlı olarak değişir :
Rahim içi araçlar (RİA): Yüzde 1'den az başarısızlık oranı
İmplant: Yüzde 1'den az başarısızlık oranı
Enjeksiyon: Yaklaşık yüzde 4 ila 6 başarısızlık oranı
Oral kontraseptifler ("doğum kontrol hapı"): Yaklaşık yüzde 7 ila 9 başarısızlık oranı
Sadece progestin hapı: Yaklaşık yüzde 7 başarısızlık oranı
Kontraseptif Yama: Yaklaşık yüzde 7 ila 9 başarısızlık oranı (kola takılan bandın, gebeliği önlemek için hormonları deri yoluyla kan dolaşımına bırakması yöntemidir)
Vajinal kontraseptif halka: Yaklaşık yüzde 7 ila 9 başarısızlık oranı
Erkek prezervatifleri: Yaklaşık yüzde 13 ila 18 başarısızlık oranı
Diyaframlar: Yaklaşık yüzde 12 ila 17 arıza oranı
Ne olursa olsun, hamilelikten kaçınmak için aylık döngünüzü takip etmek - "doğurganlık farkındalığı" olarak adlandırılır - en güvenilir doğum kontrol yöntemi değildir; başarısızlık oranı yüzde 23'ü bulabilir.
Sonuç olarak: İhtimal düşük olsa da, regl döneminizde veya ayın herhangi bir zamanında hamile kalabilirsiniz. Hatta doğum kontrolü kullanıyorsanız regl döneminizde hamile kalmanız da mümkündür (çok olası olmasa da).
Bu nedenle, gebe kalmaya çalışmadığınız sürece, doğum kontrolü konusunda dikkatli olmak her zaman akıllıca olacaktır - tabii büyük sürprizlerden hoşlanmıyorsanız.