Hamilelik serüveninize yelken açtınız. Biraz göğüs hassasiyeti ve sık sık idrara çıkmak gibi sorunlar üstesinden gelemeyeceğiniz şeyler değil. Ta ki bir gün mideniz bulanarak uyanana kadar.

Deniz tutmuş gibi mi hissediyorsunuz? Ya da karnınızda kelebekler mi uçuşuyor? Birçok hamile kadın, sabah bulantılarını bu şekilde tanımlar. Muhtemelen önümüzdeki birkaç hafta boyunca bu gebelik belirtisiyle uğraşacaksınız. 

Sabah Bulantısı Nedir?

Sabah bulantısı, her 4 hamile kadından 3'ünde trimester (İlk üç ay) dönemde görülen bulantı ve kusmayı tanımlar. Ancak bu hamilelik semptomunun "sabah" kısmı oldukça yanlış bir isimlendirmedir - aslında günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir.

Sabah bulantıları genellikle hamileliğin 6. haftasında başlar. (Hamile olduğunuzu gösteren ilk işaretlerden biri olmasına şaşmamalı - HCG hormon seviyeleriniz pozitif gebelik testi verecek kadar yükseldikten sadece bir hafta sonra.) 

Bazı anneler mide bulantısının 7 ila 9. haftalar arasında biraz daha geç başladığını fark eder, ancak neyse ki bu pek de eğlenceli olmayan hamilelik semptomu genellikle ikinci trimesterin başında kaybolur. Anne adaylarının büyük çoğunluğu için bulantı ve kusma tipik olarak gebeliğin 12 ila 16. haftaları arasında azalır ve semptomlar 10 ila 16. haftalar arasında en kötü halini alır. 

Bununla birlikte, bazı gebeler ikinci üç aylık dönemde de semptomlar yaşamaya devam eder. Ve çok azı, özellikle de çoğul gebelik bekleyenler, hamilelikleri boyunca bulantı ve kusma problemlerinden muzdarip olabilir.

Sabah Bulantısı Belirtileri

Sabah bulantısının tipik belirtileri şunlardır:

  • Hamileliğin ilk üç ayında birçok hamile kadının deniz veya araba tutmasına benzettiği, genellikle sabahları gelen ancak günün veya gecenin herhangi bir saatinde ortaya çıkabilen mide bulantısı
  • Belirli kokuların ve yiyeceklerin midenizi dayanılamayacak kadar şiddetli şekilde bulandırması
  • Genellikle mide kazıntısının hemen ardından gelen deniz tutması hissi
  • Yemek yedikten sonra ortaya çıkan mide bulantısı
  • Kusmaya yol açabilecek kadar güçlü bir mide bulantısı
  • Sabah bulantıları tek başına bebeğinize zarar vermez. Ancak aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışmalısınız: Yediğiniz şeyleri sürekli istifra ediyorsanız
  • Kilo vermeye başladıysanız
  • Doğum öncesi vitamininizin hamilelik bulantınızı daha da kötüleştirdiğinden şüpheleniyorsanız
  • Baş dönmesi veya uyku hali
  • Ateş veya grip benzeri semptomlar

Sabah Bulantısı ve Hiperemezis Gravidarum

Gebelikte her 100 kadından 3’ünde görülen şiddetli bulantı ve kusmaya “Hyperemesis Gravidarum” denir. Hiperemezis Gravidarum semptomları süreklidir. Günde üç veya daha fazla kusma meydana gelebilir ve kilo kaybı meydana gelebilir. Genellikle normal sabah bulantıları ile aynı zamanda başlar (yaklaşık 6. hafta), ancak hamilelik süresince devam edebilir. Hiperemezis Gravidarum teşhisi konması durumunda sizi ve bebeğinizi güvende tutmak için tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Sabah Bulantısının Nedenleri ve Risk Faktörleri Hamilelikte bulantı ve kusmaya ne sebep olur? Sebebi tam olarak bilinmese de birçok uzman suçlu olarak hamilelik hormonlarını işaret ediyor. Sabah bulantılarının artış gösterdiği zamanlarda, hamilelik hormonu HCG zirve yapar ve yükselen östrojen ve progesteron seviyeleri sindirim sistemi kaslarını gevşetir. Bu da sindirimi daha az verimli hale getirir.  Sabah bulantıları herkeste görülebilir, ancak aşağıdaki durumlarda daha yüksek risk altında olabilirsiniz:

Migren geçmişiniz varsa Gebelik öncesinde de hassas bir mideniz vardıysa (örneğin, araba tutması veya deniz tutması geçmişiniz varsa)Çoğul gebeliğiniz durumunuz varsa (HCG seviyeniz daha da yüksek olacaktır)İlk hamileliğiniz iseÖnceki hamileliklerinizde sabah bulantısı ve kusma şikayetleri hikayeniz varsaAnneniz veya kız kardeşiniz sabah bulantısı tecrübesi bulunuyorsa

Sabah Bulantısı Nasıl Önlenir veya Nasıl Hafifletilir?

Hamilelik bulantısından kurtulmanın tek yolu ona biraz zaman tanımak olsa da, sabah bulantıları için evde yapılacak tedavi yöntemleri ile biraz rahatlama sağlayabilirsiniz: 

  • Mide bulantısını tetikleyen kokulardan kaçının.
  • Doğum öncesi vitamininizi yemekle birlikte alın.
  • Yatağınızın yanında bir atıştırmalık bulundurun.
  • Mide bulantısının, gece uykusundan sonra olduğu gibi, mideniz boşken ortaya çıkma olasılığı yüksektir.Kraker gibi yağ oranı düşük ve sindirimi kolay yiyecekler yiyin.
  • Gün boyunca altı mini öğün hedefleyin (üç büyük öğün yerine).
  • Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Taze bir ağız tadı mide bulantısını önleyebilir ve kusma nedeniyle dişlerin zarar görme riskini azaltır.

Bulantı tedavisi için doktorunuzla görüşebileceğiniz bazı çözümler ise şunlardır:

  • Kullandığınız vitamin takviyelerini değiştirmek.Daha fazla B6 içeren ve daha az (ya da hiç) demir içeren bir hap sizin için uygun olabilir. B6 vitamini veya antihistaminik doksilamin almak.
  • Hamilelik bulantı ve kusmasının tedavisinde güvenli ve etkili olduğu kanıtlanmış reçeteli ilaçlar tercih edilebilir.Doktorlar bazen bulantı önleyici bir ilaç da (Skopolamin, Reglan, Phenergan gibi) reçete edebilir.
  • Akupunktur, akupresür, biofeedback ve hipnoz gibi tamamlayıcı tıbbi yaklaşımlar tercih edilebilir. Başka hiçbir şey işe yaramazsa denemeye değer.

Bu makale yardımcı oldu mu