Doğum Sancısını Hafifletme Yolları

Doğum sancısı, anne adayları için ağrılı ve zor bir süreç olsa da birçok yöntemle bu sancıları hafifletmek mümkündür. Dalga şeklinde hissedilen ağrılar, belirli aralıklarla kasılmalara sebep olur ve zamanla şiddeti artar. Ardından bir süreliğine vücut rahatlar. Bu döngü sürekli devam eder.

Doğum öncesinde eğitim almak ve kadın doğum uzmanına danışmak sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için oldukça önemlidir. Bununla birlikte doğum sancısını hafifletmek için hem kendi kendinize uygulayabileceğiniz hem de tıbbi müdahale gerektiren yöntemler bulunur. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Rahatlama teknikleri

  • Nefes egzersizi

  • Masaj

  • Yürüyüş

  • Sıcak soğuk kompres

  • Duş

  • Müzik

  • Epidural Anestezi

Doğum sürecinde anne adaylarının sancı hissetmesi oldukça doğal bir durumdur. Sancının şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterse de doğum sancısını hafifletme teknikleri sayesinde hissedilen ağrı bir miktar azalabilir. Yukarıda sıralanan yöntemler her kadında aynı etkiyi göstermez. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerine uymak ve sizin için ideal olan yöntemleri uygulamak en doğru yol olacaktır.

Rahatlama Teknikleri

Doğum sırasındaki kas gerginliğini azaltan bu yöntem, anne adaylarının olumlu düşünmesini ve ağrıya olan odağını dağıtmayı amaçlar. Bu doğrultuda; sancının en çok hissedildiği anlarda ağrının geçeceğini düşünmek ve bebeğin doğduğu anı hayal etmek etkili olabilir. Eşlerin olumlu cümleler kurarak anne adayını telkin etmesi, yöntemin işe yaraması adına oldukça etkilidir.

Nefes Egzersizi

Doğru nefes alıp vermek, doğum sancısını hafifletmek için önemlidir. Bu süreçte sakin, derin ve doğru nefes almak, ağrının azalmasına yardımcı olur. Nefes egzersizi, fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamayı sağlamasının yanı sıra bebeğiniz için de oldukça sağlıklı bir eylemdir. Hamilelikte nefes darlığı hakkında bilgi almak da ilginizi çekebilir.

Masaj

Doğum sancısının hissedildiği anlarda vücudun her bölgesi rahatlamaya ihtiyaç duyar. Bu doğrultuda ağrıyı hafifletmek ve gerginliği azaltmak adına masaj tekniklerine başvurulabilir. Doğum öncesinde eşinizle birlikte eğitimlere katılarak etkili masaj tekniklerini öğrenebilirsiniz. Böylelikle sancı hissettiğiniz anlarda bedeninizi rahatlamanız mümkündür. Aynı zamanda masaj teknikleriyle ilgili, hastanelerde hamile masajı yapan uzmanlara başvurulabilir.

Yürüyüş

Kısa ve belirli aralıkla yapılacak hamilelikte yürüyüşler, yaşanan kasılmaları düzenli hale getirmeye yardımcı olur. Uzman hekimlerin kontrolünde gerçekleştirilmesi tavsiye edilen bu yürüyüşler doğum sırasında oluşabilecek zorluklarla baş etmeyi kolaylaştırır. Belirli hareketler yaparak bebeğin rahime doğru ilerlemesi, sağlıklı bir doğum için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Sıcak Soğuk Kompres

Kadın doğum uzmanları tarafından da önerilen bu yöntem, kan dolaşımının artmasına ve sancının daha az hissedilmesine destek olur. Sıcak soğuk kompres, vücuda direkt temas etmesi sayesinde etkisini çabucak hissettirir. Buz torbası veya sıcak kompresi, sırt bölgesine yerleştirerek uygulanır.

Duş

Sıcak su, genel olarak sancıyı azaltan bir etkiye sahiptir. Bu nedenle doğum sancısı hissettiğinizde küvette ya da duşakabinde, rahat edebileceğiniz bir pozisyonda sırtınız duvara gelecek şekilde oturarak duş almak gevşemenize yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımına da olumlu etki eden sıcak su, ağrıların azalmasını ve rahatlamanızı sağlayacaktır.

Müzik

Müziğin rahatlatıcı bir etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle doğum sancısı hissettiğiniz anlarda, sevdiğiniz veya sizi rahatlatan bir şarkıyı açmak oldukça etkilidir. Böylelikle hem sancıya duyduğunuz odağı dağıtabilir hem de gevşeyebilirsiniz. Bulunduğunuz ortamın da rahat bir atmosfere sahip olması bu yöntemin etki gücünü artırır.

Epidural Anestezi

Epidural anestezi, bölgeyi uyuşturma yöntemi olarak da bilinir. Bu anestezi uygulaması hem anne hem de bebek için güvenli ve sağlıklıdır. Omurgaya iğne yapılarak gerçekleştirilen epidural anestezi, sancıların büyük bir kısmını ortadan kaldırır ve yaklaşık 30 dakikada etkisini gösterir.

Epidural anestezi, genellikle hissedilen sancının yoğunluğuna ve uzunluğuna bağlı olarak uygulanır. Ancak doğum başlamadan uygulanırsa süreci yavaşlatacağından bu yöntemi uygulamak için doktor tavsiyesinin alınması oldukça önemlidir.

Doğum Sancısı Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Doğum sancısı; anne adayı tarafından hissedilen, şiddetli ve uzun süreli kasılmalardır. Bu kasılmalar genellikle bebeğin anne karnından dışarı çıkmaya hazır olduğunun göstergesi sayılır. Kasılmaların düzenli ve zaman içinde sıklaşması, doğum sancısının en belirgin özelliğidir.

Doğum sancısı, anne rahminde bulunan bazı kasların kasılması ve gevşemesi ile meydana gelir. Bu sancılar kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte doğumun ne kadar yaklaştığına göre de değişmektedir. Kasıkların sıklığı ve sancıların şiddeti, doğuma az bir zaman kala artabilir. Buna bağlı olarak; kasılmaların yarattığı ağrı vücutta bel bölgesinde, pelvik bölgede ve kasıklarda hissedilmektedir.

Doğum Sancısı Belirtileri

Hamileliğin 38. ve 42. haftaları arasında doğum sancısı hissedilmeye başlar. Kasılmalar doğum gerçekleşene kadar devam eder. Anne adaylarının suyunun gelmesi doğumun başladığının belirtisi olsa da bu durum her kadında olmak zorunda değildir ve farklı belirtilerle de kendini gösterebilir.

Doğum sancısını tam olarak tespit edebilmek için öncelikle yalancı kasılma ile gerçek doğum sancısını birbirinden ayırt etmek gerekir. Başlangıçta regl ağrısına benzer bir şekilde bel bölgesine vuran kasılmalar, zamanla uzun süren sancılara dönüşür. Duruş pozisyonu değiştirilince ağrı azalıyorsa bu, yalancı doğum sancısıdır. Gerçek doğum sancılarında kasılmalar, öncesinde oluşan ağrılardan daha şiddetlidir. Sancının 3 ila 5 dakikada bir hissedilmesi doğumun yaklaştığının habercisidir. Öte yandan kısa süren ve uzun aralıklı sancılar, doğum için henüz erken olduğunun göstergesidir.

Bunlara ek olarak; mide bulantısı, kasık ağrısı gibi etkiler de doğum sancısının belirtisi olabilir. Ayrıca rahimde kasılma hissi, sık sık tuvalete çıkma isteği ve nişan gelmesi de belirtiler arasında yer alır.

Gerçek Doğum Sancıları Nasıl Anlaşılır?

Doğum sancıları, hamileliğin belli zamanlarında ortaya çıkan kasılmalarla karıştırılmamalıdır. Yalancı doğum sancıları; kasılmalar, ani gerçekleşmesi ve zaman aralıklarının düzensiz olmasıyla kendini gösterir. Bu süreçte yaşanan ağrıları düzenli bir şekilde takip etmek önemlidir. Çoğunlukla bel bölgesinde başlayan ağrılarla tespit edilen doğum sancısının belirtileri, anne adayları arasında farklılık gösterebilir. Yalancı doğum sancısı neye benzer sorunuza ilgili makalemizde yanıt bulabilirsiniz.

Sık yaşanan kasılmalar sonucunda doğum sancısından şüpheleniliyorsa ve ağrıların şiddeti artmışsa alanında uzman doktorlar tarafından müdahale edilerek, doğumun başlayıp başlamadığı hakkında bilgi edinmekte fayda vardır.

Bu doğrultuda kadın doğum uzmanına sancı şiddeti ve aralıkları hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Belirli bir şiddete ulaşan ağrıların sonucunda, doktorlar anneyi NST cihazına bağlar. Non Stres Testi olarak tanımlanan bu yol, bebeğin sağlığını araştıran bir doğum öncesi testidir. Cihazın alıcı uçları anne karnının üzerine yerleştirilir, böylelikle rahim kasılmalarının takibi kolaylıkla yapılır. Bunun yanı sıra bebeğin kalp atışları gibi verilere de ulaşılır.

Aşamaların sonucunda bulguların dökümü grafik haline getirilir ve anne adayının doğuma hazır olup olmadığına karar verilir. Genellikle belirli bir zaman diliminde 3 defa olmak üzere %40 üzerinde değer almak, doğuma hazır olduğunun göstergesidir. Ardından anne adayı doğuma hazırlanır ve rahim ağzındaki açılma, olması gereken seviyeye geldiğinde doğum başlar.

Bu makale yardımcı oldu mu