Bugünlerde şişen tek şey karnınız değil. Diş etleriniz de hamilelik sırasında, özellikle dişlerinizi fırçaladığınızda ve diş ipi kullandığınızda ekstra hassas, şiş, kırmızı ve kanamaya meyilli olabilir.

Panik yapmayın - bu oldukça normaldir. Diş etleriniz ve dişleriniz muhtemelen doğumdan sonra eski haline dönecektir, ancak ağız sağlığınızı bu dönemde iyileştirmeye çalışmak dişlerinizin eski haline dönmesini kolaylaştıracaktır.

Hamilelikte Diş Etleri Ne Zaman Kanamaya Başlar?

İkinci üç aylık dönemde  (2. trimester) diş fırçanızda bol miktarda kan görmeniz mümkündür. Mukus zarlarınızın şişmesine ve sinüslerinizin tıkanmasına neden olan aynı hamilelik hormonları, hamileliğin yaklaşık 15. haftasından itibaren diş etlerinizi de iltihaplandırarak kolayca kanamalarına neden olur.

Hamilelikte Diş Etlerinin Ağrımasına ve Kanamasına Ne Sebep Olur?

Diş Etlerinizin Şişmesine ve Ağrımasına Neden Olan Çeşitli Faktörler 

Yükselen hormonlar, şişen diş etleri-> Tahmin edebileceğiniz gibi hormonlar en olası suçludur. Hormonlar ayrıca ağzınızı bakterilere ve plaklara karşı daha savunmasız bırakır, her ikisi de hamilelik sırasında hassas diş etlerine neden olur ve uygun şekilde tedavi edilmezse bazı kadınlarda diş eti iltihabına ve diş çürümesine neden olabilir.
Yeme alışkanlıklarınızdaki değişiklikler-> Hamilelik sırasında daha az tükürük üretiyor, daha fazla tatlı ve karbonhidrat yiyor olabilirsiniz, bu da plak ve çürük oluşumuna dost bir ağız ortamı yaratır.

Sabah bulantılarına gecikmiş tepki-> Hamileliğinizin başlarında kusma ile birlikte sabah bulantıları yaşadıysanız, dişleriniz ve diş etleriniz bu pek de hoş olmayan asit banyolarının geçici etkilerini hissediyor olabilir.
Yeni hassas duyularınız-> Son olarak, hamilelik sırasında nane kokusuna veya tadına karşı aşırı hassas olabilirsiniz. Ağız bakım ürünlerine karşı isteksizlik o kadar da yaygın bir durum değil, ancak araştırmalar bunun bazı hamile kadınların normal fırçalama rutinlerinden neden kaçındıklarını açıklamaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Hamileyken Diş Eti Kanaması Konusunda Ne Yapabilirim?

Öncelikle, vücudunuzda çok fazla değişim yaşıyorsunuz, bu yüzden diş etleriniz hakkında çok fazla endişelenmeyin. Bu hamilelik semptomuyla başa çıkmak için atabileceğiniz basit adımlar şunlar:

Diş kontrolünüzü ihmal etmeyin:  Hamileliğiniz sırasında diş hekiminizi en az bir kez kontrol ve diş temizliği için ziyaret etmeye çalışın - ancak diş hekiminize hamile olduğunuzu söylediğinizden emin olun. İhtiyacınız olan hamilelik için güvenli bakımı aldığınızdan emin olmak için sizinle işbirliği yapacaklardır.

Dişlerinize özen gösterin: Temel kural günde iki kez iki dakika boyunca diş fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmaktır. Ancak titiz olurken dişlerinize  ve diş etlerinize sert davranıp incitmemeye özen - fırçanız mutlaka "yumuşak" olmalı, asla "orta" veya "sert" olmamalıdır. Manuel ya da elektrikli diş fırçası tercih edebilirsiniz fakat nazik şekilde fırçalama yapmayı unutmayın. Aşırı agresif fırçalama ve diş ipi kullanımı hassas diş etlerini daha da hassaslaştırabilir ve kanamaya eğilimli hale getirebilir. Nane kokusu mide hassasiyeti yaratıyorsa, çocuklar için tasarlanmış meyve aromalı bir diş macunu deneyebilirsiniz. Bunlar size hitap etmiyorsa, diş hekiminizden başka bir ürün önermesini isteyin.

Dilinizi fırçalayın: Bakıma ihtiyacı olan sadece dişleriniz değildir - dilinizi fırçalamak ağzınızdaki bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Gargara yapın: Diş hekiminizden alkolsüz bir "tedavi edici" gargara - dişleri güçlendiren ve sadece nefesinizi tazelemeyen bir gargara - ya da fırçalamalar arasında ağzınızdaki bakteri ve plağı azaltmak için her gün kullanabileceğiniz bir gargara önermesini isteyin.

Ağzınızı suyla çalkalamayı unutmayın: Hamilelik sırasında sabah bulantısı çekiyorsanız, kusuyorsanız dişlerinizi fırçaladığınızdan veya en azından ağzınızı suyla çalkaladığınızdan emin olun. Bu sadece ağzınızdaki kötü tattan kurtulmanızı sağlamayacak, aynı zamanda ağzınızda oluşan asit ve bakterileri de temizleyecektir.

Doğru beslenin: Bol miktarda C vitamini aldığınızdan emin olun, bu da diş etlerini güçlendirebilir ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olabilir. Dişlerinizi ve kemiklerinizi güçlü tutmak için günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayın.

Tatlı tüketiminizi minimuma indirin: Bugünlerde canınızın çektiği her türlü yiyeceğe makul ölçülerde ulaşma hakkınızı desteklesek de, mümkün olduğunca fazla şekerli ikramdan kaçınmaya çalışın. Seçmeniz gerekiyorsa, özellikle çiğnenebilir türden tatlılardan uzak durun, özellikle de kendinizi şımarttıktan hemen sonra dişlerinizi fırçalayamayacaksanız.

Tatlı isteğinizi mümkünse besin ve lif açısından zengin tam meyvelerle giderin: Oldukça sağlıklı bir atıştırmalık olan kuru meyvenin de dişlerinizde şeker gibi etki gösterdiğini ve çiğnenebilir olduğu için dişlerinize yapışabileceğini unutmayın. Bu nedenle, atıştırmalık karışımınızın bol miktarda protein dolu kuruyemiş içerdiğinden veya bir parça peynirle (bir sonraki maddeye bakın) tükettiğinizden emin olun.

Çiğneyin: Yemekten sonra dişlerinizi fırçalayamıyor musunuz? Bir parça şekersiz sakız çiğnemeyi deneyin veya alerjiniz yoksa bir avuç fındık veya küçük bir parça peynir alın. Hepsinin antibakteriyel özellikleri vardır.

Hamilelik Sırasında Diş Eti Kanamasını Önleyebilir miyim?

Muhtemelen. Düzenli diş muayenesi ve temizliği yaptırmak hamilelikte de her zamanki kadar önemlidir. Ancak araştırmalar, bazı kadınların hamile olduklarında diş hekimine gitmeyi atladıklarını göstermektedir. Bunun sebepleri ise hali hazırda mide bulantısı ve reflü ile uğraşıyorken diş muayenesinin de mide bulantısına sebep olacağı ve diş prosedürlerinin bebekleri üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı fikirleridir.

Ancak gebelik dönemi ağız sağlığınızı bir kenara bırakabileceğiniz bir zaman değil. Aksine bu dönem ağız ve diş sağlığınıza ekstra özen göstermeniz, dişlerinizin uzun süre güçlü ve sağlıklı kalacağı anlamına gelir.

Hamileyken Diş Eti Kanaması Ne Zaman Son Bulur?

Doğumdan sonra. Hamilelik ağzınız için bazı riskler oluştursa da, diş etleriniz hamile kalmadan önce iyiyse, muhtemelen doğumdan sonra da iyi olacaktır. Aslında, en büyük çalışmalar hamile ve hamile olmayan kadınlarda diş eti hastalığı veya çürüklerin yaygınlığında büyük istatistiksel farklılıklar olmadığını göstermektedir.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması İçin Doktora veya Diş Hekimine Ne Zaman Danışmak Gerekir?


Bir miktar diş eti hassasiyeti normaldir, ancak diş etleriniz çok ağrıyor, rengi parlak kırmızıysa ve kolayca kanıyorsa - örneğin, diş fırçanız pembe bir renk aldıysa veya duruladığınızda kan tükürüyorsanız - hafif ve nispeten zararsız diş eti iltihabınız (gingivitis) olabilir.

Ancak gingivitis sonunda periodontitis adı verilen daha ciddi ancak tedavi edilebilir bir duruma dönüşebilir ve bunu mutlaka hekiminize bildirmeniz gerekir. Araştırmalar ayrıca hamilelik sırasında periodontitisin erken doğum yapma, düşük doğuma sebep olma ve hatta preeklampsi teşhisi konma riskini artırabileceğini göstermiştir.

Diş etlerinizde fırçaladığınızda kanayan bir nodül fark ederseniz, diş hekiminize muayene olun. Bu büyük olasılıkla ya bir aft ya da "hamilelik tümörü" olarak da bilinen piyojenik granülomdur - tamamen zararsız olmasına rağmen korkutucu bir terimdir.

Bu küçük, yuvarlak kırmızı şişlikler hamile kadınların yaklaşık yüzde 5'inde görülür ve aslında hamilelik sırasında kollarınız, elleriniz ve yüzünüz de dahil olmak üzere vücudunuzun her yerinde ortaya çıkabilir, ancak özellikle diş etlerinizde yaygındır. Genellikle doğumdan sonra kendiliğinden yok olacaktır, ancak o zamana kadar özellikle rahatsız edici hale gelirse, genellikle cerrahi olarak çıkarılabilir.

 

Bu makale yardımcı oldu mu