Yalancı Doğum Sancıları nasıl olur?

Yalancı doğum sancıları rahimdeki kasların sıkılıp gevşemesinden kaynaklanır. Bu kasılmaların kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak rahmin doğum ve doğum hazırlığı için bir yolu olduğu düşünülmektedir. Ayrıca hormonal değişikliklerden ve rahme giden kan akışının artmasından kaynaklandığı da düşünülmektedir. Fiziksel aktivite, yeterince sıvı almamak veya cinsel ilişki gibi bazı tetikleyiciler de Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı doğum sancılarına neden olabilir.

Yalancı Doğum Sancıları Ne Zaman Başlar?

Yalancı doğum sancıları genellikle gebeliğin ikinci üç aylık döneminde, 20. hafta civarında başlar, ancak daha erken veya daha geç ortaya çıkabilir. Doğum tarihi yaklaştıkça daha yaygın ve daha yoğun olma eğilimindedirler. Bazı hamileler hiçbir zaman yalancı doğum sancıları yaşamazken, bazıları tüm hamilelik boyunca yaşayabilir. Genellikle seyrek ve düzensizdirler ve genellikle endileşenecek bir durum olarak görülmezler.

Yalancı Doğum Sancıları Belirtileri Nelerdir? Neye Benzer?

Yalancı doğum sancıları genel olarak adet kramplarına veya düşük dereceli bir sırt ağrısına benzer şekilde karın bölgesinde bir sıkışma veya sertleşme hissi verir. Bazı kadınlar bu hissi karnın alt kısmında donuk bir ağrı veya sıkışma hissi olarak tanımlar. Genellikle ağrısızdırlar, ancak hafif rahatsızlığa neden olabilirler. Genelde gerçek doğum sancıları (kasılmaları) kadar yoğun değildir ve zaman içinde kötüleşmezler. Yalancı doğum sancılarının karnın ön kısmında daha fazla hissedilmesi ve gerçek doğum sancılarına kıyasla daha az yoğun olduğu söylenebilir.

Yalancı Doğum Sancıları ile Gerçek Doğum Sancıları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yalancı Doğum Sancıları ile gerçek doğum sancıları arasında bazı önemli farklar vardır:

Zamanlama: Yalancı doğum sancıları genellikle düzensiz ve seyrek olurken, gerçek doğum kasılmaları genellikle düzenlidir ve artan aralıklarla meydana gelir.

Yoğunluk - Ağrı: Yalancı doğum sancıları genellikle hafiftir ve ağrılı değildir, gerçek doğum kasılmaları ise zaman ilerledikçe daha güçlü, daha uzun ve daha sık hale gelir.

Konum: Yalancı doğum sancıları genellikle karnın ön kısmında hissedilir. Gerçek doğrum sancıları ise, bel kısmında başlayıp, karın bölgesine geçebili yada karın bölgesinde başlayıp, bel bölgenizde hissedilmeye devam edebilir.

Tutarlılık: Yalancı doğum sancıları rastgele durup başlayabilir ve genellikle belirli aktiviteler veya hareketler tarafından tetiklenirken, gerçek doğum kasılmaları pozisyon değiştirmenize yada yürümenize rağmen devam eder.

Bazı durumlarda yalancı doğum sancıları ile gerçek doğum sancılarını ayırt etmenin zor olabileceğini unutmamak önemlidir. Emin değilseniz veya kasılmalarınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışmanız gereklidir.

Yalancı Doğum Sancılarına Ne iyi gelir?

Yalancı doğum sancılarını hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

Pozisyon değiştirin: Kasılmaların durup durmadığını görmek için oturma, ayakta durma veya uzanma gibi pozisyonları değiştirmeyi deneyin. Yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yalancı doğum sancıları genellikle pozisyon değiştirdiğinizde veya ayağa kalkıp hareket ettiğinizde durur.

Su için: Susuz kalmak yalancı doğum sancılarını tetikleyebildiğinden, yeterince su içtiğinizden emin olun.

Dinlenin: Mümkün olduğunca dinlenmeye ve rahatlamaya çalışın.

Sıcak kompres: Alt karın bölgesine ılık kompres uygulamak rahmin rahatlamasına ve rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Dinlenin: Aşırı efor yalancı doğum sancılarını tetikleyen aktivitelerden biridir.

Masaj: Masaj da kasların gevşemesini sağlayarak, yalancı doğum sancılarına iyi gelebilir.

Braxton Hicks kasılmalarının genellikle normal olduğunu ve endişelenecek bir şey olmadığını, bebek için zararlı olmadığını ve doğuma hazırlık olarak kabul edildiğini unutmayın. Yalancı doğum sancıları yaşıyorsanız ve önemli bir rahatsızlığa neden olmuyorlarsa, kasılmaları rahatlatmak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ancak, kasılmalar size ağrı veya rahatsızlık veriyorsa, bu tavsiyeler kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Herhangi bir endişeniz varsa veya kasılmalar daha sık veya şiddetli hale gelirse doktorunuz ile iletişime geçmeniz önerilir.

Yalancı Doğum Sancıları Yaşıyorken Doktoru Ne Zaman Aramalısınız?

 

  • Herhangi bir vajinal kanama.
  • Devam eden sıvı sızıntıları veya suyunuzun kesilmesi.
  • 5 dakikada bir güçlü kasılmalarla devam eden 1 saat.
  • Yoğun rahatsızlık hissi veren kasılmalar.
  • Bebeğinizin hareketlerinde belirgin bir değişiklik veya 2 saatte 10'dan az hareket hissediyorsanız.
  • Gebeliğin 37. haftasından önce yaşadığınız gerçek doğum belirtileri.

 

 

Bu makale yardımcı oldu mu