Saunalar ve hamilelik ile ilgili temel endişe vücudun aşırı ısınma riskidir. Hamileyken vücut ısınız doğal olarak yükselir ve saunada çok fazla zaman geçirirseniz, vücut ısınızın daha da yükselmesine neden olabilirsiniz. Aşırı ısınma dehidrasyona, baş dönmesine ve hatta bayılmaya yol açabileceğinden, bu hem siz hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bu problemler hamile kadınlar için her zaman var olabilecek rahatsızlıklardır. Jakuziye girmek ise bunları tetikleyebilir ve şiddetini arttırabilir.

Bu risk özellikle ilk üç ay için geçerlidir. Saunaları hamileliğin ilk üç ayında kullanırsanız doğum kusurları riski artabilir. Amerikan Gebelik Derneği'ne göre, ilk üç aylık dönem fetal gelişim için kritik bir zamandır ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmak nöral tüp defekti( NTD) ve diğer doğum kusurları riskini artırabilir.

Peki, sözün özü nedir? Hamileyken saunaya girebilir misiniz? Kısa cevap, hamilelik sırasında, özellikle de ilk üç aylık dönemde saunalardan tamamen kaçınmanız en iyisi olacaktır. Eğer yine de saunaya girmeyi tercih ederseniz, riskleri en aza indirmek için önlemler almanız gerekmektedir.

Hamileyken saunaya girmek istiyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçları şunlardır:

  • Saunadaki zamanınızı sınırlayın. Burada tek seferde 10-15 dakikadan fazla zaman geçirmeyin ve serinlemek için düzenli olarak molalar verin.

  • Sıcaklığı 37,7°C'nin altında tutun. Aşırı ısınmayı önlemek için saunanın 35 - 37,7°C civarında daha düşük bir sıcaklığa ayarlandığından emin olun.

  • Susuz kalmayın. Dehidrasyonu önlemek için saunayı kullanmadan önce ve sonra bol miktarda su için.

  • Başınızı ve omuzlarınızı suya sokmaktan kaçının. Bu bölgeler vücudunuzun ısı yaydığı yerlerdir, bu nedenle bu bölgeleri sudan uzak tutmak daha serin kalmanıza yardımcı olabilir.

  • Vücudunuzu dinleyin. Baş dönmesi, sersemlik veya rahatsızlık hissetmeye başlarsanız, saunadan çıkma zamanı gelmiş demektir.

Sonuç olarak, saunalar stres ve gerginliği azaltmak için rahatlatıcı bir yol olabilirken, hamilelik sırasında, özellikle de ilk üç aylık dönemde bunlardan kaçınmak en iyisi olacaktır. Sauna kullanmayı tercih ederseniz, riskleri en aza indirecek önlemleri alın ve vücudunuzu dinleyin. Bu dönemde sizin ve bebeğinizin sağlığının en önemli öncelikler olduğunu unutmayın, bu nedenle tedbiri elden bırakmamak her zaman daha iyidir. Hamilelik süresi boyunca, özellikle de ilk üç ayda ılık bir duşu tercih edebilirsiniz. Sağlıklı bir bebeğin oluşumunda bu önemli süreçleri saunadan uzak bir şekilde ilerletmeniz daha avantajlı olacaktır. Eğer saunaya girmek istiyorsanız, önlemleri alarak bunu yapmanız ve düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeniz önerilir. 

Bebek Gelişimi Açısından Hamile Bir Kadın İçin Hangi Sıcaklıklar Risklidir?

Hamile kadınlar, doğum kusurları, erken doğum ve diğer komplikasyonların riskini artırabileceğinden, özellikle ilk üç aylık dönemde yüksek sıcaklıklara maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Bunun birtakım sebepleri vardır. Hamile bir kadının doğal olarak vücut ısısında artış gözlenir. Burada hormonal değişikliklerin etkisi ve kan akışının artışı etkili olabilir. Bu nedenle vücut ısısını daha fazla yükseltecek ve hem anne adayını hem de bebeği etkileyecek birtakım hamlelerden kaçınmak önemlidir. Hamile kadınların 38,9°C üzerindeki sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmaları önerilir.

Anormal derecede yüksek vücut ısısı olarak bilinen hipertermi, hali hazırda gelişmekte olan fetüse zarar verebilir. Bazı araştırmalar, 30 dakikadan uzun süre 38,3°C üzerindeki sıcaklıklara maruz kalmanın nöral tüp defekti ve diğer doğum kusurları riskini artırabileceğini göstermektedir. Hamilelik sırasında yüksek sıcaklıklara maruz kalmak aynı zamanda erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve ölü doğum riskinin artmasıyla da ilişkilendirilmiştir.

Hamile kadınların özellikle sıcak havalarda yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması önerilir. Aynı zamanda hamile kadınlar egzersiz, jakuziler, saunalar ve sıcak banyolar gibi vücut ısısını yükselten fiziksel aktivitelerde bulunurken bol sıvı almaları ve tüm bunları önerilen seviyede birtakım önlemler alarak yapmaları tavsiye edilir. Hamile kadınlar ayrıca hamilelik sırasında yüksek sıcaklıklara maruz kalma ile ilgili endişeleri konusunda sağlık uzmanlarına danışmalıdır. Sağlık uzmanları bebeği kontrol ederek hamilelik sürecinde nelerin yapılması ve nelerin yapılmaması gerektiği konusunda detaylı bilgilendirme sunabilir. Bu süreçte anne adayının ve bebeğin durumu dikkate alınarak kişiye özel tavsiyeler sunulabilir. 

Bu makale yardımcı oldu mu