Hamilelik sürecinde, anne adayının bedeninde ciddi değişimler olur. Embriyonun vücuda alışma ve uyum sağlaması sırasında bazı sindirim sorunları ortaya çıkar. Gaz sancısı da gebelikte en çok yaşanan problemlerden biridir. Başka bir sağlık problemi yoksa oluşan bu sancılar geçicidir. Alınacak önlemlerle birlikte sorunun önüne geçebilir ya da azaltabilirsiniz.

Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Her kadının vücut anatomisine göre değişiklik gösteren gaz sancısı, belirli aylardan sonra daha şiddetli bir hal alır. Bu yüzden gebelik sırasında sancıyı azaltmanın çeşitli yolları araştırılır. Hamilelik sürecinde ilaç kullanımının zararlı olmasından dolayı özellikle doğal yöntemler tercih edilir.

Beslenme şeklinden vücut egzersizlerine kadar birçok nokta dikkate alınarak gaz problemi en az seviyeye indirilebilir. Bunun için hamileler, sağlıklı yaşamı hayatlarının merkezine koymalı, stresli yaşamdan uzak durmalıdır. Göz önünde bulundurulması gereken diğer konular genel kapsamda şu şekildedir:

  • Beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

  • Stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.

  • Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.

Tüm bunların yanı sıra sancı sırasında acıyı azaltmak için gaz çıkarmanın en etkili yollarından biri, yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır. 20 dakika boyunca dizleri karın bölgesine kadar çekip uzanmak rahatlamanızı sağlayacaktır.

Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmanın Yolları

Hamilelikte gaz sancısını azaltmak ve sorunsuz bir gebelik geçirmek için bazı ayrıntılara dikkat edilmesi önemlidir. Mide, bağırsak ve karın bölgesini sıcak tutmak gibi birçok yöntemi deneyebilirsiniz. Aynı zamanda doktor kontrolünde bitki çayları tüketebilirsiniz. İşte, hamilelikte gaz sancısını azaltmanın 10 yolu!

1) Gaz Yapan Besinlerden Uzak Durun

Vücutta oluşan ve biriken gazı azaltmak için ilk olarak gaz yapan besinler belirlenmelidir. Daha sonra hamile kadının intoleransının olduğu yiyecekler, beslenme diyetinden çıkartılmalıdır. Ayrıca yiyeceklerin daha taze ve sağlıklı olmasına özen göstererek bu problemi azaltabilirsiniz.

2) Gaz Yapan Yiyecekleri Birlikte Tüketmeyin

Her kadının hassas olduğu yiyecekler farklılık gösterse de belirli besinler yüksek oranda karbonhidrat içerdiği için hamilelikte tercih edilmez. Sancıya neden olan yiyecekleri aynı anda tüketmek de sıkıntılı bir sürecin yaşanmasına neden olur. Bu yüzden yüksek lifli ya da şekerli besinleri aynı öğün içerisinde tüketmemeye özen gösterilmelidir.Rafinoz ve fruktoz şekerinin içerdiği sebze ve meyveler birlikte tüketilmemelidir.

3) Hareketli Yaşama Geçin

Gün içerisinde hareket ederek sindirim sisteminizi tembellikten kurtarabilirsiniz. Özellikle yemek yedikten sonra kısa bir yürüyüş yapmak, besinlerin öğütülmesine yardımcı olur. Ana öğünlerden sonra karnınızda bir baskı hissettiğinizde çeşitli hareketleri yapabilirsiniz. Özellikle bebeğin üzerinde ağırlık yapmamak için ayaklarınızı havaya kaldırarak ters bir şekilde uzanmanız mümkündür.

4) Yapay Ürünlerden Uzak Durun

Suni tatlandırıcı içeren gıdaları asla tüketmeyiniz. Hazır gıdalara alternatif olarak doğal ve ev yapımı ürünleri tüketebilir, daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Taze ve organik yiyecekler sayesinde sancı oluşumunun önüne geçmeniz mümkündür. Ayrıca sık sık balık tüketmelisiniz. Soda, kola gibi asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih etmeniz, gaz problemini büyük ölçüde ortadan kaldırır.

5) Yemek Yerken Doğru Pozisyonu Tercih Edin

Konuşurken veya yemek yerken hava yutmamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda besinleri oturarak tüketmeniz tavsiye edilir. Yemeklerden sonra hemen yatmak ya da oturmak yerine hareket etmeye çalışmalısınız. Öğün sırasında sıvı tüketmemeli, gün içerisinde bol su veya sağlıklı içecekler içmeye dikkat etmelisiniz. Böylece hem gaz sancısını hem de kabızlığı engellemiş olursunuz.

6) Zararlı Ürünleri Kullanmayın

Sakız çiğnemek gazı artırdığından hamilelikte fazla tercih edilmemesi gereken ürünler arasında yer alır. Ayrıca kesinlikle sigara kullanmamalısınız. Çünkü nikotin içeren ürünler, mide asidini artırır. Diğer yandan kafeinli içeceklerden de uzak durmak gerekir.

7) Uygun Kıyafetler Tercih Edin

Dar kıyafetler yerine rahat giysiler tercih etmelisiniz. Bu sayede oluşan şişkinlik ve baskıyı önlemek mümkündür. Özellikle kasık bölgesine baskı yapmayacak salaş tunik ve elbiseler daha ideal seçimlerdir.

8) Çeşitli Egzersizleri Uygulayın

Nefes tekniklerini öğrenmeniz ve gevşeme hareketlerini yapmanız, hamileliğinizi daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Aşırı sancı yaşıyorsanız karın bölgesine, bastırmayacak şekilde hafif hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Sıcak su torbası yardımıyla da ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

9) Doktor Kontrolünde Takviye Alın

Geçmeyen sancılarda doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir. Müshil, fitil veya lif takviyesi alınması da mümkündür. Fakat bunları kullanırken bebeğe zarar vermediğinden emin olacak şekilde programınıza eklemelisiniz.

10) Hayatınızdan Stresi Çıkarın

Tartışmalı ortamlardan, sizi strese boğacak olaylardan uzak durmalısınız. Solunum sıkıntısı yaratacak kalabalık, havasız ve kapalı yerlerde bulunmamaya da özen göstermeniz son derece önemlidir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

Gaz sancısı herkesin zaman zaman yaşayabileceği, yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında yer alır. Çeşitli nedenleri olan bu rahatsızlık, hamilelik döneminde artış gösterir. Hamilelikte rahim ağzı genişler ve progesteron hormonunun artmasıyla birlikte vücuttaki düz kaslar gevşer. Mide, bağırsak gibi organlara ve kasıklara baskı uygulanır.

Besinlerin daha yavaş sindirilmesine neden olan baskı; kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunları ortaya çıkarır. Sancı, dengesiz beslenmeden, stresli yaşamdan veya var olan bir hastalığın tetiklenmesinden kaynaklanabilir. Genellikle gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan bu durum rahmin genişlemesiyle birlikte son aylarda artarak ilerler.

Besinler mide ve ince bağırsakta bulunan enzimler tarafından sindirilebilecek hale getirilir. Fakat bazı yiyecekler fazla gaz yapar ve enzimler tarafından parçalanmadan kalın bağırsağa geçer. Buradaki bakteriler tarafından sindirilmemesi ise şişkinliğe neden olur.

Hamilelikte Gaz Sancısı Zararlı mı?

Sindirim sistemindeki gaz, iki farklı şekilde gerçekleşir. Yeterince sindirilmeden kalın bağırsaklara gelen besinlerin, bakteriler tarafından yıkılmaması sonucu oluşur. Diğer yandan bireyin hava yutması sonucunda meydana gelir. Hava yutulduğu zaman genelde geğirme yoluyla dışarı atılır. Geriye kalan hava ise kalın bağırsaklardan çıkarılır.

Kişinin karnında kramplara, ağrılara, kasılmalara neden olan sancı, herhangi bir sosyal aktiviteyle uğraşırken bile rahatsızlık yaratır. Aynı zamanda gebe kadınlarda endişe yaratan bu durum, aslında bebeğin gelişimine etki etmez ve embriyoya zarar vermez. Çünkü anne karnında bebeğin bağırsakları, doğuma kadar gelişimini tamamlayamaz.

Bebek doğduktan sonra bağırsak gelişimi devam edeceği için annenin hamilelik dönemlerinde yaşadığı sancı, bebeği etkilemez. Ancak gebenin yaşadığı ağrı hissi psikolojik olarak kötü etkilenmesine neden olabilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu durum, hormonların düzeyine bağlıdır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Yapan Besinler

Gaz, besinlerin sindiriminden sonra vücutta meydana gelen bir durumdur. Hamilelik döneminde artış gösteren bu durum bağırsakların fazla çalışmasından kaynaklanır. Şeker ve posa yönünden zengin olan yiyecekler aynı zamanda karbondioksit miktarını da artırdığından gebelikte bazı besinlerin tüketimine özen göstermek gerekir. Bu yiyecekler arasında şunlar bulunur:

  • Fasulye

  • Nohut

  • Brüksel lahanası

  • Turp

  • Karnabahar

  • Kereviz

  • Bezelye

  • Havuç

  • Soğan

  • Süt ürünleri

  • Kepekli tahıllar

Sebze ve meyvelerin üretiminde ilaç kullanıldığı için yemeden önce iyice yıkanmalıdır. Şarküteri ürünleri de pişirilmeden tüketilmemelidir. Ağır öğünler yerine az ve sık yemeye özen gösterilmeli, besinler iyice çiğnenerek yutulmalıdır.

Bu makale yardımcı oldu mu