Gebelik Sürecinde Sindirim Rahatsızlıkları Neler?

Gebeliğin doğal bir seyri olan rahim büyümesi, sindirim problemlerine yol açan faktörlerden biridir. Bu sebeple ortaya çıkan sindirim sorunları geçici olabileceği gibi doğumdan sonra da devam edebilir. Genel olarak aşağıdaki sağlık sorunlarıyla karşılaşılmaktadır:

  • Şişkinlik

  • Kabızlık

  • İshal

  • Hemoroit

  • Reflü

Her anne adayında sindirim sorunları farklı belirtilerle kendini gösterir. Bunun sebebi hormon seviyesindeki değişimlerdir. Örneğin, ikiz veya üçüz bekleyen annelerde sindirim sorunları görülme ihtimali daha yüksektir.

Hazımsızlık

Gebelik boyunca salgılanan hormonlardan dolayı mide kasları gevşer ve besinler, bağırsağa ilerlemekte zorlanır. Sonucunda ise hazımsızlık sorunları görülür. Hazımsızlık problemleri yaşayanlar, genellikle mide ekşimesi ve bulantı gibi durumlarla karşı karşıya kalır.

Bağırsaklarda gaz birikimi de hazımsızlığa sebep olur. Bu sorun beraberinde kabızlık ve şişkinlik problemlerini getirir. Ancak uygun bir beslenme programıyla şikayetler büyük oranda azalmaktadır.

Kabızlık

Hormon seviyesindeki artış, bağırsakların sağlıklı çalışmasını engeller. Sonuç olarak dışkı bağırsakta hareket edemez ve kabızlığa yol açar. Bu nedenle hamilelik süreci boyunca kabızlık problemleri de yaşanabilir. Bu durum özellikle hamileliğin ileriki aylarında ortaya çıkar.

İshal

Gebelikte dehidrasyon kaybı yaşanması halinde ishal görülür. Aynı zamanda beslenme alışkanlıkları da sindirim sistemini bozmaktadır. Kahve, çay ve kola gibi içeceklerden uzak durmak gerekir. Bağırsakları çalıştıran bitki çayları da tüketilmemelidir. İshal olan anne adaylarının bol su içmesi son derece önemlidir. Halsizlik, baş dönmesi gibi komplikasyonlarla da karşılaşırsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Hamilelikte Hemoroid ve Reflü

Gebelikte hemoroid ve reflü en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Hemoroid, rektum bölgesinde kan damarlarının şişmesiyle ortaya çıkar. Reflü ise mide asidinin yukarı çıkması durumudur. Sindirime baskı yapan hormonlar yüzünden dokular zayıf çalışır ve mide rahatsızlıkları baş gösterir.

Hamilelik döneminde rahmin büyümesi, basıncı arttırarak yemek borusunda gıdaların ilerlemesini engeller. Bunun sonucunda ise mide yanması, kramp, sancı, ağızda kötü tat gibi belirtiler ortaya çıkar. Komplikasyonları azaltmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek son derece önemlidir. Sindirilmesi zor olan gıdalardan uzak durulmalı, acı ve baharatlı yemekler tüketilmemelidir.

Gebelik öncesinde mide ve sindirim rahatsızlığı olan anne adayları, bu süreçte daha şiddetli belirtilerle karşılaşabilir. Bununla birlikte hiçbir sağlık sorunu olmamasına karşın hamilelikte reflü görülen kadınlar da vardır. Gebelik öncesinde nüksetmemişse genellikle doğumdan sonra kendiliğinden geçer. Ancak belirtiler görülmeye devam ediyorsa mutlaka gerekli tetkiklerin yapılması ve uygun bir tedavi sürecine girilmesi gerekir.

Hamilelikte Sindirim Sorunları Yaşamamak İçin Alınabilecek Önlemler

Sindirim sorunu yaşamamak için anne adaylarının dikkat edebileceği bazı hususlar vardır. Genellikle;

  • Doğru probiyotik kullanımı,

  • Baharat ve kafeinden uzak durmak,

  • Kızartma gibi yağlı yiyecekler tüketmemek,

  • Yemekle beraber ya da yemek sonrasında aşırı sıvı almamak,

  • Az ve sık oranda beslenmek,

  • Ana ve ara öğünler belirlemek,

  • Uyku öncesinde yemek yememek,

  • Omuz hizasında bir yastık tercih etmek gibi yöntemler sayesinde şikayetlerin azalması mümkündür.

Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler, her anne adayının sağlık öyküsüne göre değişiklik gösterir. Örneğin, Çölyak hastalığı gibi sindirim sistemini doğrudan etkileyen bir rahatsızlık söz konusuysa sadece diyetisyenlerin önerilerine göre beslenme rutini oluşturulmalıdır. Herhangi bir sindirim rahatsızlığınız olmasa dahi bu süreçte doktor tavsiyesi almanız ve önerdikleri düzende beslenme rutini oluşturmanız oldukça önemlidir.

Hamilelikte Sindirim Sorunları Tedavisi

Gebelik döneminde karşılaşılan sindirim sorunları, genellikle doğru bir beslenme programı ile tedavi edilir. Bazı özel durumlar dışında gebelik döneminde ilaç kullanılmaz. Fakat şikayetler ciddi boyutlara ulaşırsa hekimler, uygun ilaçları reçete edecektir. Bu süreçte kadın doğum uzmanının önereceği ilaçlar dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Sindirim sorunlarının hafiflemesi için öncelikle beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir. Diyetisyene başvurarak midenizi yormayacak ve kolay sindirilecek besinlerden oluşan bir liste almanız, en iyi çözümdür. Bununla birlikte rahatsızlıklarınıza iyi gelebilecek yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Bulantı probleminde zencefil çayı tüketilebilir.

  • Reflü problemlerinde, sıkı kıyafetler giymemek ve küçük porsiyonlar tüketmek gerekir.

  • Gaz oluşumunu engellemek için besinler iyi çiğnenmeli ve egzersiz yapılmalıdır.

  • Kabızlık sorununa karşı lif yönünden zengin besinler tüketilmelidir.

Bu maddeler genel geçer bilgiler olduğu için öneri mahiyetinde değildir. Uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.

Hamilelik öncesinde sindirim sorunları yaşamanız ve bu dönemde ilaç kullanıyor olmanız halinde izlenecek farklı yollar vardır. Bu durumda kadın doğum uzmanı gebeliğin durumuna göre ilaçlı tedaviyi devam ettirebilir. Ancak ilacı keserek sadece beslenme düzenini değiştirmenizi içeren bir süreç de tavsiye edebilir. Her halükarda doktorların tavsiyelerini dikkate almanız son derece önemlidir.

Gebelikte Doğru Beslenmenin Önemi

Hamilelikte sindirim sorunları yaşamamak için doğru beslenmeye dikkat etmek oldukça önemlidir. Genellikle mideyi yoran, hazmı zor olan gıdalardan uzak durmanız tavsiye edilir. Örneğin, bulgur, lahana, nohut, kuru fasulye gibi gaz yapan besinleri bir süre tüketmemelisiniz. Bununla birlikte diyet listenize ekleyebileceğiniz bazı gıdalar aşağıdaki gibidir:

  • Bol yeşillik ve taze meyve sebze

  • Yumurta

  • Ev yapımı yoğurt ve kefir

  • Omega 3 zengini besinler

  • Kırmızı et ve hindi eti

Elbette bu maddelerde yer alan gıdalar, her anne adayı için yararlı değildir. Besin alerjisi, bağırsak ve mide hastalıkları olan kadınlar, hali hazırda uyguladığı diyet listesine devam etmelidir. Örneğin, gluten ve laktoz alerjiniz varsa gebelik sürecinde mümkün olduğunca uzak durmanız tavsiye edilir. Bağırsak floranız incelmiş ve kronik ishal meydana gelmişse daha katı bir diyet prosedürü uygulamak durumunda kalabilirsiniz.

Çölyak Hastası Anne Adayları Nelere Dikkat Etmelidir?

Çölyak hastası kadınların hamile kalmasında herhangi bir sakınca olmasa da diğer anne adaylarına göre daha dikkatli olmaları gerekir. Bu rahatsızlık sebebiyle glutensiz beslendikleri için bazı vitaminlerden mahrum kalabilirler. Haliyle vitamin eksikliği, düşük riskini artırmaktadır. Ancak yine de vitamin ve mineral alabilmek için gluten tüketilmemelidir. Sadece çölyak değil, gluten alerjisi olan anne adayları da bu zaman zarfında tükettiği gıdalara ekstra dikkat etmelidir.

Çölyak ve gluten alerjisi olan anne adayları eğer gebelik öncesinde diyet yapıyorsa aynı listeyle devam etmemelidir. Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde diyetinizi takip eden doktora durumu bildirmeli ve uygun bir liste hazırlamasını istemelisiniz. Eğer vitamin eksikliği, kansızlık gibi rahatsızlıklarınız varsa bu sorunların giderilmesi için de ek takviye almanız tavsiye edilecektir.

Dahiliye, kadın doğum uzmanı ve diyetisyen eşliğinde bir gebelik süreci geçirmeniz gerektiği için uzman kontrollerini kesinlikle aksatmamalısınız. Hekimlerin önerileri dışında ek takviye almamalı, sadece tavsiye edilen oranlarda vitamin kullanmalısınız. Bununla birlikte her ne kadar zor olsa da aşerme halinde glutensiz gıdalarla bu isteği bastırmaya özen göstermelisiniz.

Bu makale yardımcı oldu mu