Bir Bebeğin Kaç Kemiği Vardır? 

Bir bebek yaklaşık 270 kemikle doğar. Ancak bebek büyüdükçe ve geliştikçe bu kemiklerin bazıları birbirine kaynar. Bir birey yetişkinliğe ulaştığında, tipik olarak 206 kemiğe sahip olur. Kemikleşme olarak bilinen kemik kaynaşması süreci, vücut olgunlaştıkça iskelet sisteminin daha güçlü ve daha destekleyici hale gelmesini sağlar.

 

Bebeklerin Yetişkinlerden Daha Fazla Kemiği Var Mı?

Hayır, bebekler yetişkinlerden daha fazla kemiğe sahip değildir. Aslında, bebekler doğduklarında yetişkinlerden daha fazla kemiğe sahiptir. Daha önce de belirtildiği gibi, bir bebek yaklaşık 270 kemikle doğar. Ancak bebek büyüdükçe bu kemiklerden bazıları birbirine kaynayarak toplam kemik sayısında azalmaya neden olur. Bir kişi yetişkinliğe ulaştığında, kemik füzyonunun bir sonucu olarak vücudundaki kemik sayısı tipik olarak 206'ya düşer. Yani, yetişkinlerin bebeklerden daha az kemiği vardır.

Bebekler Hangi Kemik Olmadan Doğar?

Bebekler patella olarak da bilinen diz kapağı olmadan doğarlar. Diz kapağı, diz ekleminin önünde yer alan küçük, yuvarlak bir kemiktir. Zaman içinde kademeli olarak gelişir ve tipik olarak 3 ila 6 yaşları arasında kemikleşmeye veya sertleşmeye başlar. Başlangıçta bebeklerde patellanın yerinde kıkırdak bir yapı bulunur ve bu yapı büyüdükçe kemiğe dönüşür.

Bebekler İki Diş Setiyle Mi Doğar?

Hayır, bebekler her iki diş setiyle doğmazlar. Doğumda bebeklerin görünür dişleri yoktur. Ancak diş etlerinin altında, süt dişleri veya süt dişleri olarak da bilinen temel dişler oluşmaya başlamıştır. Dişlerin sürme süreci yaklaşık altı aylıkken başlar ve diş etlerinden çıkan ilk dişler genellikle alt orta kesici dişlerdir. Zamanla, çocuk tipik olarak üç yaşına kadar 20 süt dişinden oluşan tam bir sete sahip olana kadar daha fazla süt dişi çıkacaktır.

Daha sonra, çocuk büyüdükçe, bu süt dişleri dökülmeye başlayacak ve kalıcı dişlere yer açacaktır. Süt dişlerinden kalıcı dişlere geçiş genellikle altı yaş civarında başlar ve ilk gençlik yıllarına kadar devam eder. Yetişkinliğe gelindiğinde, bir kişinin genellikle yirmi yaş dişleri olarak bilinen dört üçüncü azı dişi de dahil olmak üzere 32 daimi dişi olacaktır.

Kemikler Nasıl Büyür?

Kemikler, kemik dokusunun oluşumunu ve olgunlaşmasını içeren kemikleşme adı verilen bir süreçle büyür. Kemiklerin büyümesi için iki temel yöntem vardır: intramembranöz kemikleşme ve endokondral kemikleşme.

İntramembranöz kemikleşme: Bu süreç, kafatası kemikleri gibi vücudun bazı düz kemiklerinde meydana gelir. Aşağıdaki adımları içerir:

  1. Membran benzeri bir bağ dokusu tabakasının gelişimi.
  2. Osteoblast olarak bilinen kemik yapıcı hücrelerin bu bağ dokusu içinde birikmesi.
  3. Osteoblastlar, kolajen lifleri ve kalsiyum ve fosfat gibi minerallerden oluşan bir matris üretir ve salgılar.
  4. Matris sertleşerek trabekül veya süngerimsi kemik oluşturur.
  5. Yüzeyde kompakt kemiğin eklenmesi de dahil olmak üzere kemiğin devam eden yeniden şekillenmesi ve nihai formuna yeniden şekillendirilmesi.
  6. Endokondral kemikleşme: Bu süreç vücuttaki çoğu kemiğin büyümesinden ve gelişmesinden sorumludur. Aşağıdaki adımları içerir:
  7. Kemik oluşumu için bir plan görevi gören bir kıkırdak modelinin oluşturulması.
  8. Kan damarları kıkırdak modeline nüfuz ederek osteoblastları ve osteoklastları getirir.
  9. Osteoblastlar kıkırdağı diyafizdeki (kemiğin orta şaftı) kemik dokusuyla değiştirerek birincil kemikleşme merkezini oluşturur.
  10. Osteoklastlar yeni oluşan kemiği parçalayıp yeniden şekillendirerek medüller boşluğu oluşturur.
  11. kincil kemikleşme merkezleri, kemik büyümesinin devam ettiği epifizlerde (uzun kemiklerin uçları) oluşur.
  12. Diyafiz ve epifizler arasındaki kıkırdak alanlar olan epifiz plaklarında devam eden kemik yeniden şekillenmesi ve büyümesi.
  13. Sonunda epifiz plakları kapanarak uzunlamasına kemik büyümesinin sona erdiğini gösterir.

Büyüme hormonu ve cinsiyet hormonları gibi hormonlar, hücre bölünmesi, kıkırdak gelişimi ve kemikleşme oranını etkileyerek kemik büyümesinde önemli rol oynar. Mekanik stres ve ağırlık taşıma aktiviteleri de kemiğin yeniden şekillenmesini tetikleyerek ve uygulanan kuvvetlere yanıt olarak kemik dokusunu güçlendirerek kemik büyümesini uyarır.

Bebeğinizin Kemik Gelişimini Nasıl Desteklersiniz?

Bebeğinizin kemik gelişimini desteklemek için alabileceğiniz bazı önlemler şunlardır:

  • Doğru beslenme sağlayın: Bebeğinizin kemik sağlığı için gerekli besinler açısından zengin ve dengeli bir diyet aldığından emin olun. Buna kalsiyum, D vitamini, fosfor ve diğer önemli mineral ve vitaminler dahildir. Anne sütü veya bebek maması erken dönemde beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için genellikle yeterlidir. Bebeğiniz katı gıdalar yemeye başladığında, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, güçlendirilmiş tahıllar ve balık dahil olmak üzere besin açısından zengin çeşitli seçenekler sunun.
  • Fiziksel aktiviteyi teşvik edin: Fiziksel aktivite ve hareket sağlıklı kemik gelişimi için çok önemlidir. Bebeğinizi emekleme, yuvarlanma, oturma ve nihayetinde ayakta durma ve yürümeyi içeren yaşına uygun aktivitelere katılmaya teşvik edin. Denetimli karın zamanı, yerde oyun ve keşif ve hareket için güvenli alanlar sağlamak güçlü kemik ve kasların gelişimini destekleyebilir.
  • Güvenli ortamlar sağlayın: Bebeğinizin keşfetmesi ve oynaması için güvenli bir ortam yaratın. Güvenlik kapıları kullanarak, mobilyaları sabitleyerek ve emekleme ve oyun için yumuşak yüzeyler sağlayarak düşme ve kaza riskini en aza indirin. Düzgün monte edilmiş araba koltukları, bebek taşıyıcıları ve bebek arabaları da yaralanmaları önlemeye ve bebeğinizin kemiklerini korumaya yardımcı olabilir.
  • Düzenli pediatrik kontroller: Kemik sağlığı da dahil olmak üzere bebeğinizin büyüme ve gelişimini izleyebilecek olan çocuk doktorunuzla düzenli kontroller planlayın. Beslenme, fiziksel aktivite ve bebeğinizin bireysel ihtiyaçlarına göre özel hususlar hakkında rehberlik sağlayabilirler.
  • Güneşe maruz kalma: D vitamini kalsiyum emilimi ve kemik sağlığı için gereklidir. Bebeğinizin güvenli bir şekilde yeterli güneş ışığına maruz kaldığından emin olun. Bulunduğunuz yere ve bebeğinizin yaşına göre güneşe maruz kalmanın uygun süresini ve zamanlamasını belirlemek için çocuk doktorunuza danışın.

Unutmayın, her bebek benzersizdir ve bebeğinizin kemik büyümesi veya gelişimi ile ilgili özel endişeleriniz varsa, kişiselleştirilmiş tavsiye için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Bu makale yardımcı oldu mu